Avrupa Parlamentosu'ndaki büyük siyasi gruplardan Türkiye’de barış için ortak açıklama

Avrupa Parlamentosu’ndaki merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar, liberal ALDE, radikal sol GUE/NGL ve Yeşiller gruplarının başkanları, ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak Türkiye’de barış sürecinin tekrar başlatılması çağrısında bulundu.

EPP adına Manfred Weber, S&D adına Gianni Pittella, ALDE adına Guy Verhofstadt, GUE/NGL adına Gabriele Zimmer ve Yeşiller adına Rebecca Harms ve Philippe Lamberts’in imza attığı metinde, ‘Türkiye’de şiddete geri dönülmesi bizi dehşete düşürdü’ denildi.

Barış sürecinin sona ermesiyle birlikte çatışmaların her gün yoğunlaştığına dikkat çeken grup başkanları, ‘Siviller, polis ve askerlere yönelik şiddeti güçlü bir şekilde kınıyoruz. Daha fazla ölümün önüne geçilmesi için, Türk ordusu ile PKK arasındaki şiddet sarmalının kırılması gerekiyor’ dedi.

Türkiye’de demokrasinin gelişmesi doğrultusunda pek çok kazanımın elde edildiği, ancak son zamanlarda yaşanan şiddet sebebiyle bu kazanımların tehlikede olduğu belirtilen açıklamada, bu şiddetli çatışmanın tüm bölge açısından tehdit oluşturduğunun altı çizildi.

Açıklamada, ‘İki tarafta da geirilimin tırmandırılmasına odaklanan stratejileri kınıyoruz. Bu çatışma, yalnızca uzlaşma ile siyasi yoldan çözülebilir. Türk hükümetinin, bu amaç doğrultusunda inisiyatif alması gerekir’ denildi.

Grup başkanları, Türkiye’de çatışma ve şiddete son verilmesi ve barış görüşmelerinin tekrar başlatılması çağrısında bulundu. Silaha başvurmaktan kalıcı olarak vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden AP üyeleri, ‘Bu çatışmada zaten çok kişi hayatını kaybetti. Türkiye’deki tüm etnik ve dini gruplar, ancak siyasi yollardan yan yana ve barış içinde yaşayabilir’ dedi.

Türkiye’de şiddete son verilmesi ve müzakere masasına geri dönülmesi için AB liderlerine de harekete geçme çağrısında bulunan partiler, ‘Türkiye’nin kendi sınırları içinde barışa ihtiyacı var. Şiddete son verilmesi, AB’ye katılım sürecinin yapıcı bir şekilde devam etmesi için hayati öneme sahiptir’ dedi.

AP gruplarının bu ortak girişimine öncülük eden Yeşiller Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye’ye bir ziyaret düzenliyor ve bu kapsamda Cizre ve Mardin’deki siyasetçi ve sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelecek