AB'nin yeni Ankara Büyükelçisi Hansjörg Haber: Türkiye'yi yakından tanıyan diplomat

Avrupa Birliği Ankara Delegasyonu’na uzunca bir boşluktan sonra Şubat 2014’te atanan İtalyan AB diplomatı Stefano Manservisi kısa bir süre sonra Brüksel’deki bir görev için ayrılmıştı. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin kabine şefi olarak halen Brüksel’de görevini sürdüren Manservisi’nin yerine Ankara’ya Kasım 2014’ten bu yana bir büyükelçi atanmamıştı.

AB dışişleri bakanlığı olarak tanımlanabilecek AB kurumu Avrupa Dış Eylem Servisi’nden yapılan açıklama ile bu görev için uzun zamandır adı geçen Hansjörg Haber’in resmen atandığı duyuruldu. Büyükelçi Haber halen Almanya’nın Kahire Büyükelçisi. Bu görevinden önce de Avrupa Dış Eylem Servisi bünyesinde görev alan Haber’in son görevi Avrupa Dış Eylem Servisi’nin Sivil Planlama ve Yürütme Birimi başkanlığıydı.

Türkiye’yi tanıyan diplomat

Alman dışişleri bakanlığı bünyesinde çeşitli diplomatic görevler üstlenen Büyükelçi Haber, aynı zamanda Türkiye’yi de yakından tanıyan bir diplomat. 1992-1996 yılları arasında Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde siyasi müşteşar olarak görev yapan Haber ardından Moskova, Beyrut ve Gürcistan’da görev yaptı.

Yüksek öğrenimini Münih Üniversitesi’nde ekonomi alanında tamamlanyan Büyükelçi Haber, yüksek lisansını da yine ekonomi alanında bu üniversitede yapmıştır. 1982-1984 yılları arasında Alman Dışişleri Bakanlığı eğitimini tamamlayarak diplomasi kariyerine başlamıştır.

Büyükelçi Haber’in bu yaz tatilini Türkiye’de geçirerek ülkeyi ve güncel gelişmeleri daha yakından inceleme fırsatı bulduğu da biliniyor.

CHP Avrupa Birliği Temsilciliği