Son Avrupa Birliği haberleri, 24.07.2015

Şanlıurfa’ya bağlı Suruç ilçesinde meydana gelen canlı bomba saldırısında 32 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi de yaralandı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk hükümeti ve halkının yanında olduklarını ve terör örgütlerinin, uluslararası toplumun onlarla mücadeledeki kararlılığına zarar veremeyeceğini söyledi.

Kıbrıs’a bir ziyaret gerçekleştiren Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, adada barış için çok büyük bir fırsat olduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kıbrıs’a ilk ziyaretini düzenliyor. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin umutların yeşerdiği bir sırada Juncker’in, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD’nin, NATO’nun Rus tehdidine karşı Doğu Avrupa’da yapacağı tatbikatlar çerçevesinde Macaristan’a tank ve ağır silahlar göndermeyi planladığı iddia edildi.

İngiltere parlamentosundaki konuyla ilgili bir komisyon, hükümeti, Avrupa Birliği üyeliklerine ilişkin düzenleyecekleri referandumun adaletine gölge düşürmekle eleştirdi.

Almanya’da Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in, Maliye Bakanı Wolfgang Schauble’yi ‘makul davranmamakla’ suçlamasının ardından, Schauble’nin, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması önerisine ilişkin tartışma yeni bir boyuta kazandı.

Avrupa Birliği içişleri bakanları, şu anda AB dışındaki kamplarda bulunan 22 bin mültecinin üye ülkelere yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Ancak bakanlar, üye ülkelerdeki mülteci yükünün nasıl paylaşılacağı konusunda ancak kısmen anlaşabildi.

Almanya’da, aynı zamanda kurucusu olduğu Euro karşıtı Almanya için Alternatif’ten (AfD), partinin giderek yabancı düşmanı bir söyleme kayması sebebiyle ayrılan Bernd Lucke, yeni bir parti kurdu.

ABD Kongresi’nden İran’ın nükleer programıyla ilgili varılan anlaşmaya tepkiler yükseldiği bir sırada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği dışişleri bakanlarından, anlaşmaya onay geldi.

* Enerji

İngiltere hükümeti, halkın ödediği faturalarda yol açtığı maliyet sebebiyle, yenilenebilir enerjiye verilen teşvikleri kesiyor.

Yunanistan parlamentosu, 86 milyar Euro’luk kurtarma paketinin müzakerelerine başlayabilmek için gereken ikinci yasa paketini oylayacak. Oylama, kendi partisinden aldığı destek büyük ölçüde zayıflayan ve erken seçime kapıyı kapatan Başbakan Aleksis Çipras için de bir sınav olacak.

Avrupa Birliği’nden acil finansman yardımı alan Yunanistan, IMF’e olan vadesi geçmiş borçlarını ve Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) vadesi gelen borcunu ödedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’ın borçlarının kısmen silinmesine bir kez daha karşı çıktı, ancak daha esnek bir ödeme planına kapıyı aralık bıraktı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Euro Bölgesi’nde, çekirdek ülkelerin öncülüğünde daha güçlü bir yönetim, özel bir bütçe ve bunları denetleyecek özel bir parlamento oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yunanistan’da bankalar, üç hafta aradan sonra tekrar açıldı. Ancak bankalardan çekilebilecek para miktarı büyük ölçüde yerinde kalacak. Ülkenin üçüncü kurtarma paketi karşılığında anlaşmaya varılan kemer sıkma önlemleri de yürürlüğe giriyor.

Almanya parlamentosu, hükümete Yunanistan’ın üçüncü kurtarma programının müzakerelerini başlatma yetkisi verdi.

Yunanistan parlamentosu, ülkenin alacağı üçüncü kurtarma paketinin müzakerelerinin açılması için gereken kemer sıkma politikalarını onayladı.

Bosna-Hersek’in Üçlü Başkanlık Konseyi’ni konuk eden Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bundan iki hafta önce Bosna’da öfkeli bir kalabalığın saldırısına uğramasını aklından tamamen çıkardığını söyledi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili’nin, Rusya’nın ‘provokasyonları’ karşısında ‘sorumlu davranmasını’ memnuniyetle karşıladı.

ABD ve Küba’nın büyükelçiliklerini karşılıklı olarak tekrar açmasıyla birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler, yarım yüz yıl aradan sonra resmen tekarar tesis edilmiş oldu.

Avrupa Komisyonu için hazırlanan, ‘AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma’ başlıklı araştırmanın sonuçları, ‘tam serbestleşme’ halinde Türkiye ile AB arasındaki ticaretin 3.5 milyar Euro artacağı ve 39 bin kişiye ilave istihdam yaratılacağına işaret ediyor.

Euractiv.com.tr