Son Avrupa Birliği haberleri, 15.07.2015

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kıbrıs’a ilk ziyaretini düzenliyor. Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin umutların yeşerdiği bir sırada Juncker’in, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

P5+1 grubu ve İran’ın vardığı ‘nükleer anlaşmanın’ ardından Avrupa Birliği, Tahran’a yönelik yaptırımların süresini altı ay daha askıda tutma kararı aldı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Tayland’ın 100’ün üzerinde Uygur sığınmacıyı Çin’e geri göndermesinin, uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, Avrupa Birliği’nin istihdam alanındaki düzenlemelerinden imtiyaz istediği bildirildi.

Macaristan, göçmen akınının önüne geçmek için Sırbistan sınırındaki tartışmalı tel örgünün inşaatına başladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan için varılan kredi anlaşmasının ardından ‘Avrupa’nın geleceğinin bıçak sırtında olduğunu’ söyledi.

Türkiye’de gördüğü tedavinin ardından ülkesine dönen Romanya Başbakanı Victor Ponta, hakkındaki soruşturmalar tamamlanana kadar Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) başkanlığından ayrıldığını açıkladı.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan’ın acil finansman ihtiyacını karşılamak için, Euro Bölgesi’nin dışında kalan AB ülkelerinin de katkıları bulunan bir fonu kullanmayı planladıklarını doğruladı ve bu ülkelerin zarar görmemesini sağlayacak bir çözüm aradıklarını söyledi.

IMF, Yunanistan ile AB arasındaki yeni kredi anlaşmasının yeterli olmadığını ve ülkenin borçlarının ödenebilir hale gelmesi için daha fazla önlem alınması gerektiğini söyledi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise imzaladığı anlaşmaya kendisinin de inanmadığını, ancak başka bir seçeneği olmadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Euro Bölgesi’nde mali ve sosyal politikaların daha fazla uyuma kavuşturulması gerektiğini ve uzun vadede, Euro Bölgesi için de bir parlamento oluşturulabileceğini söyledi.

İngiltere’nin, Yunanistan’ın kurtarma paketine kendileri gibi Euro Bölgesi dışındaki ülkelerin de katkıda bulunması fikrine şiddetle karşı çıktığı bildirildi.

Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Eurogroup başkanlığına ikinci kez seçildi.

Kemer sıkma önlemleri üzerinde Euro Bölgesi ile anlaşmaya varan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, anlaşmanın parlamentodan onay alabilmesi için kendi partisindeki muhalif kanadı ve koalisyon ortaklarını ikna etmeye çalışıyor.

İspanya’daki kemer sıkma karşıtı Podemos partisi, Yunanistan ve Euro Bölgesi arasında Pazartesi günü varılan kredi anlaşmasını, Atina’ya karşı bir ‘mali darbe’ olarak adlandırdı.

Euro Bölgesi liderlerinin, Yunanistan’a verilecek kurtarma paketinin şartlarını belirlemek için düzenlediği zirve gece boyunca sürdü. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirvede bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, üçüncü kurtarma paketini müzakere edebilmek için parlamentonun desteğini aldı. Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’ın reform önerilerini görüşüyor.

Aylardır siyasi krizle çalkalanan Makedonya’da partiler, AB arabuluculuğunda gerçekleşen müzakerelerde anlaşmaya vardı. Buna göre Başbakan Nikola Gruevski’nin önümüzdeki yılın başında görevi başka bir isme devretmesi ve Nisan ayında da erken seçimlerin düzenlenmesi bekleniyor.

Srebrenitsa soykırımının 20. yıl dönümünü anma törenleri sırasında Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç’e düzenlenen saldırıya, Bosna-Hersek’ten de kınama geldi. Vuçiç, komşularıyla uzlaşma politikasını sürdüreceğini söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, muhataplarının, ‘hükümet ortaklığında bulunmama yaklaşımını teyit ettiklerini’ söyledi.

İran ve dünya güçlerinin, Tahran’ın nükleer programı üzerinde nihai bir anlaşmaya vardığı bildirildi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ‘Bugün, tarihi bir gün’ dedi ve ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirtti. Anlaşma sonucunda İran’ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında, ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımlar kalkacak.