AB İran üzerinde yaptırımların askıya alınma süresini uzattı

AB Konseyi

· 07/07/2015

· 16:15

· Basın Açıklaması

· 559/15

· Dışişleri & Uluslararası İlişkiler Konseyi

İran’ın nükleer silahları meselesinde uzun vadeli bir çözüme ulaşabilmek amacıyla devam etmekte olan müzakerelere daha fazla zaman vermek amacıyla Konsey, 24 Kasım 2013 tarihli İran’la Ortak Eylem Planı’nda üzerinde mutabık kalınan AB’nin kısıtlayıcı tedbirlerini askıya alma süresini 10 Temmuz 2015 tarihine kadar uzattı.

Iran: Suspension of EU sanctions extended

07/07/2015
Press release
Foreign affairs & international relations
To allow more time for the ongoing negotiations to reach a long term solution to the Iranian nuclear issue, the Council has prolonged until 10 July 2015 the suspension of EU restrictive measures agreed in the Joint Plan of Action with Iran dated 24 November 2013.

________________________

Viyana, 07/07/2015
150707_01_en

Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Federica Mogherini’nin İran’ın nükleer silahları konusunda Viyana görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklama

Müzakerelerin en zor ama aynı zamanda da en gerçek aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Dün tüm bakanların katılımıyla iki oturum, yine dün, bu gece ve bu sabah E3+3 bakanlarıyla çeşitli koordinasyon toplantıları yaptık.

Çözmemiz gereken en son zorlu siyasi meseleleri en yüksek siyasi düzeyde görüşmeye başladık. Zorlu, meşakkatli ve zaman zaman da çetin olacağını biliyorduk. Bazı konularda gerginlikler olsa da bazı konularda da ilerleme kaydediyoruz.

Şu sıralarda da müzakerelere devam ediliyor. Önümüzdeki bir kaç saat içerisinde bazı bakanların ayrıldığını birkaç saat ya da gün sonra geri geldiklerini görebiliriz. Önümüzdeki birkaç gün müzakerelere devam edeceğiz.

Ancak bu belirlediğimiz zaman takvimini aşacağımız anlamına gelmez. Bir hafta kadar önce sizlere, takvimimizi esnek şekilde yorumladığımızı söylemiştim. Başka bir deyişle anlaşmaya nihai şeklini vermek için gerekli zamanı tanıyoruz kendimize. Her ne kadar şu anda zorlu anlar yaşıyorsak da anlaşmaya varmamız hala mümkün.

Tüm ekiplerle çalışmaları sürdürmek üzere burada olacağım. Altı ekip de burada Avrupa Birliği ekibiyle birlikte metin üzerinde çalışmaya ve müzakerelere devam edecekler.

Bir boşluk oldu, zor bir süreç. Ama hepimiz kaçırılamayacak bir fırsat karşısında son derece önemli bir sorumluluk taşıdığımızın farkındayız.

İşte geldiğimizi nokta bu… Bakanların sizleri gelişmeler hakkında bilgilendirmesi gerektiğini düşündük. Ayrıca sizlere de yaptığınız çalışmalar dolayısıyla teşekkür ederiz. Bunun özellikle de böyle bir havada zor bir iş olduğunu biliyorum; bu yüzden bir defa daha teşekkürlerimizi sunarım.

İçinden geçmekte olduğumuz bu saatlerde işte bunlar olup bitiyor. Bu sırada şayet ayrılan bakanları görürseniz hemen heyecana kapılmayın: geri gelebilirler – geri geleceklerdir. Bu ayrıca içeride sürdürdüğümüz işin sonlandığı anlamına da gelmiyor. Tam tersine, ekiplerimiz metnin üzerinde çalışmaya geri dönüyorlar ve önümüzdeki saatlerde koordinasyon toplantıları da yapmamız muhtemel.

Bu anlaşmayı nihayetlendirmek için halen çok yoğun çalışmaktayız.

Q: Daha ne kadar kalacaksınız?

Şu anda ilerlemeler kaydediyoruz; görüşmelerin en zor ve en hassas kısmına geliyoruz. Bazen can acıtan zor konulara dokunduk; ama şayet anlaşmaya varmak istiyorsanız bunu yapmak durumundasınız.

Bir diğer ifadeyle, uzatmadan bahsetmiyorum: çalışmalarımızın tamamlanması için gerekli saatlerin kullanımından söz ediyorum. Bu, zor bir iş… Ama bunun zor olacağınız zaten hep biliyorduk. Anlaşmayı sonuçlandırabilecek miyiz, bunu anlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Yani önümüzdeki saatler ve birkaç gün boyunca bunu yapıyor olacağız: elimizdeki zamanı esnek bir şekilde kullanarak; bunu yapmamız gerektiğinin bilinciyle…

Birkaç gün önce, buraya “Artık zamanı geldi ” diyerek geldim. Halen de zamanı… Bu fırsat penceresini azami ölçüde kullanıyoruz; ancak, pencereyi kapatıp bir başka zamanda, bir başka pencereyi açıyor değiliz.

Zamanı şimdi, hemen şu anda kullanıyoruz.

Teşekkürler. Şimdi işimin başına döneyim.