Son Avrupa Birliği Haberleri, 1-3 Temmuz 2015

KKTC’de koalisyon ortaklarından CTP-BG’nin genel başkanlığına geçtiğimiz ay Mehmet Ali Talat’ın seçilmesinin ardından Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, hükümetin istifasını sundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm için nihai hedefe yaklaşmakta olduklarını düşündüklerini söyledi. Schulz da, Kıbrıs’ta çözüm için Mayıs ayında tekrar başlayan müzakerelerden memnuniyetini dile getirdi ve bir fırsat penceresi bulunduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ABD’nin casusluk faaliyetlerine ilişkin son haberlerle ilgili olarak Washington’dan ‘derhal’ açıklama beklediklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi, Macaristan’ın iltica kurallarında planladığı değişikliklerin, sığınmacıların haklarına zarar verdiğini söyledi.

ÖZEL/En az yarım milyon Yunan vatandaşı, ülkelerine geri dönmemeleri halinde Pazar günü ülkenin Euro Bölgesi’nde kalıp kalmamasına ilişkin referandumda oy kullanamayacak.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu’nun, doğum iznini 18 haftaya çıkaran yasayı rafa kaldırmasına büyük tepki gösterdi.

Eurostat’ın açıkladığı son verilere göre 2013 yılında bir AB ülkesinin vatandaşlığına geçenlerin sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. En çok vatandaşlık veren ülkeler İspanya, İngiltere ve Almanya oldu. Türkler, AB vatandaşlığına geçen en büyük gruplar arasında ikinci sıradan üçüncü sıraya düştü.

Yunanistan’da Pazar günü düzenlenecek referandum öncesinde Avrupa Birliği ve IMF’ten, Yunan ekonomisinin içinde bulunduğu durumla ilgili uyarılar geldi. AB kurtarma fonu da, Yunanistan’ın temerrüde düştüğünü resmen ilan etti.

Yunanistan’da Pazar günü düzenlenecek referandum öncesinde yayımlanan son anketlere göre halkın çoğu, küçük bir farkla da uluslararası mali yardım karşılığında şart koşulan ekonomik reformlara ‘evet’ diyor.

Polonya’da anketlerin favorisi Hukuk ve Adalet (PiS), bu yıl düzenlenecek genel seçimleri kazanmaları halinde ortak para birimine geçmeyeceklerinin sözünü verdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, halka bir kez daha referandumda ekonomik reform paketine ‘hayır’ deme çağrısında bulunarak, Avrupa Birliği ile ilişkileri onarma umutlarına gölge düşürdü. Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de, referandumdan ‘evet’ oyu çıkması halinde istifa edeceğini söyledi.

MHP İstanbul milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Ortadoğu’nun içinde bulunduğu krizi değerlendirdi ve krizden çıkış yolları bağlamında Avrupa’daki işbirliği ve bütünleşme sürecini örnek gösterdi.

Rusya, Ukrayna’nın ayrılıkçı gruplarla imzalanan barış anlaşması çerçevesinde açıkladığı ve kendilerinin yeterli bulmadığı özerkleşme planını ‘endişeyle’ karşıladıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği, ABD ile Küba arasında diplomatik ilişkilerin 54 yıl aradan sonra tekrar tesis edilmesini memnuniyetle karşıladı ve ‘tarihi bir dönüm noktası’ olarak değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubunun, AB-ABD serbest ticaret anlaşması TTIP’e ilişkin karar tasarısında tartışmalı bir yatırımcı koruma mekanizmasının korunduğu değişikliği kabul etmesinin ardınan, tasarının genel kurulda oylamaya sunulmasının önü açıldı. Oylama önümüzdeki hafta düzenlenebilir.

* AB ve Türkiye

Brüksel’de bazı üst düzey temaslarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun, adada çözüm sağlanmasından sonraki döneme hazırlanması için AB ile ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı son rapora göre 2015’in ilk yarısında Avrupa’ya deniz yoluyla gelen sığınmacıların sayısı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 80’in üzerinde artarak 137 bine ulaştı. Rapora göre Türkiye-Yunanistan rotasını kullanan sığınmacıların sayısı, Kuzey Afrika-İtalya rotasını kullananların sayısını geçti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan ekonomik olarak güçlü, siyasi olarak istikrarlı olmasını istediklerini belirtti ve ‘Yunanistan’ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse yapmaya hazırız’ dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerde başlıkların ‘esastan’ ele alınmaya başladığını açıkladı.

Lüksemburg, Avrupa Birliği dönem başkanlığını Letonya’dan devraldı. Lüksemburg’un dönem başkanlığı programında, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılması hedefine de yer veriliyor.

AB, ‘nükleer müzakerelerde’ daha önce belirlenen tarihe kadar bir sonuç çıkmaması üzerine, İran’a yönelik yaptırımları bir hafta daha askıda tutma kararı aldı.

Danimarka’da göreve gelen yeni hükümet, sınır kontrollerini tekrar yürürlüğe koyma planlarını Almanya’ya bildirdiklerini, ancak Avrupa Birliği’nde serbest dolaşım kurallarını ihlal etmeyeceklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu, göç tartışmaları sebebiyle geçtiğimiz haftalarda anlaşmazlığa düştüğü Macaristan’a bu sefer yardım elini uzattı. AB, iltica başvurularının hızlı bir şekilde değerlendirilmesi ve kaçak göçmenlerin geri gönderilmesi için Macaristan’da merkezler kurulmasına yardımcı olacaklarını açıkladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ‘katı’ bir Avrupa’nın, Yunanistan krizi ve İngiltere’nin reform taleplerine yanıt veremeyeceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın kredi görüşmelerindeki tutumunun kendisini ‘hayal kırıklığına uğrattığını’ ve referandumdan reform paketine ‘hayır’ oyu çıkması halinde, bunun ‘Avrupa’ya hayır’ anlamına geleceğini söyledi.

Danimarka’da göreve gelen yeni muhafazakar hükümet, ülkenin yargı alanındaki uygulamalarını AB’ye daha uyumlu hale getirme konusunu bu yıl referanduma götürmeyi planlıyor. Danimarka’nın AB’ye katılım anlaşmasında, yargı alanındaki düzenlemelerden muafiyeti bulunuyor.

Yunanistan hükümetinin, AB ve IMF’in istediği reform taleplerini referanduma götürme kararı almasının ardından Avrupa Komisyonu da sürpriz bir adım attı ve görüşmeler kesilmeden önce Atina’ya sundukları son teklifleri kamuoyuyla paylaştı.

* Enerji

Ukrayna ile Rusya arasındaki doğalgaz fiyatı görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Ukrayna, Rusya’dan doğalgaz alımını durdurduğunu, ancak Avrupa’daki ülkelere akışın devam edeceğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, kreditörlerle görüşmeler sona ermeden ve ekonomide reform paketi için referandum ilan edilmeden önce masada olan teklifleri büyük ölçüde kabul ettiği bildirildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, referandumdan önce yeni bir kurtarma paketinin görüşülemeyeceğini söyledi.

Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerden mali destek alabilmek için son girişimleri sonuçsuz kaldı ve IMF, ülkenin 1.6 milyar Euro’luk kredi borcunu ödeyemediğini açıkladı. Yunanistan böylece, IMF tarihinde temerrüde düşen ilk gelişmiş ülke oldu.

Avrupa Komisyonu’nun finansal hizmetlerden sorumlu üyesi Jonathan Hill, Yunanistan’daki her türlü senaryoya karşı yeterli dayanıklılığa sahip olduğunu söyledi.

IMF’e olan borcunun vadesi dolan Yunanistan resmen iflas etmeye hazırlanıyor. Avrupa Birliği yetkilileri, Pazar günkü referandumdan ekonomide reform paketine ‘hayır’ oyu çıkmasının, ülkenin Euro Bölgesi’nden ayrılması anlamına geleceğinin altını bir kez daha çizdi. Ancak halka referandumda ‘hayır’ oyu verme çağrısında bulunan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bu kararında ısrarcı.

Yunanistan’da hükümetin AB ve IMF’in istediği reform paketini referanduma götürme kararı alması sebebiyle ülkenin Euro Bölgesi’nden ayrılma ihtimali artınca, halk paralarını çekmek için bankalara akın etti. Bunun üzerine bankaların hafta boyu kapalı tutulması ve sermaye dolaşımına kısıtlamalar getirilmesi kararlaştırıldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kreditör kuruluşların ‘ültimatomunu’ reddetti ve ekonomide reform paketini referanduma götürme kararı aldı. Paketin reddedilmesi halinde ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme gelecek.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ülkede büyük protestolara yol açan elektrik fiyatı artışlarını gözden geçireceklerini ve bu süre boyunca ücretlerin devlet tarafından karşılanacağını açıkladı.

TBMM başkanlığı seçimlerinin dördüncü ve son turunu, Ak Parti Sivas milletvekili İsmet Yılmaz kazandı. Yılmaz, TBMM’nin 26. başkanı oldu.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği’nde, vatandaşların bir başka ülkedeyken gerçekleştirdikleri telefon görüşmelerinden alınan roaming ücretlerinin Haziran 2017’de kaldırılması üzerinde anlaşmaya varıldı.

Avrupa Parlamentosu’nun Ticaret Komitesi, tartışmalı Transatlantik Ticaret ve Yatırım ortaklığı’na (TTIP) ilişkin bağlayıcılığı bulunmayan bir kararın, genel kurulda ikinci kez oylanmasına karar verdi.

euractiv.com.tr