Son Avrupa Birliği Haberleri, 17.06.2015

İngiltere Başbakanı David Cameron, düzenlemeyi planladığı AB referandumuyla ilgili olarak kendi partisindeki AB karşıtı kanada karşı parlamentodaki ilk sınavından başarıyla çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yıl nükleer silah envanterlerine 40’ın üzerinde kıtalar arası balistik füze ekleyeceklerini söylemesinin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bu açıklamaları ‘tehlikeli’ bir ‘savaş tehdidi’ olarak değerlendirdi.

Lüksemburg’da bir araya gelen AB içişleri bakanları, Avrupa Komisyonu’nun İtalya ve Yunanistan’daki 40 bin sığınmacının, kendi belirlediği kotalara göre diğer üye ülkelere yerleştirilmesi planını kabul etmedi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki aşırı sağcı partiler, Fransız Ulusal Cephe (FN) partisi öncülüğünde, ‘Avrupa Milletler ve Özgürlükler grubu’ adlı yeni bir grup kurduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Avrupa Birliği’nin kolaylıkla bir milyon sığınmacıyı daha kabul edebileceğini söyledi.

Rus yetkililer, ABD’nin Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde ağır silahlar konuşlandırması halinde kendilerinin de batı cephesindeki askeri varlıklarını artıracağını söyledi

13 Haziran’da Schengen Anlaşması’nın 30. yıl dönümü sebebiyle açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Akdeniz’deki göçmen akınında yaşanan artışın, AB entegrasyonunun en büyük başarılarından birini ortadan kaldırmak için kullanılmaması gerektiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, karşı karşıya oldukları göçmen kriziyle mücadelede kendilerine daha fazla destek verilmemesi halinde, ‘Avrupa’ya zarar verecek’ bir B planını yürürlüğe koyacaklarını söyledi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise İtalya’nın, iltica konusundaki AB kurallarına uyması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs’ta barış müzakerelerinin üçüncü turunun ardından, tarafların tarama sürecini tamamladığı ve 29 Haziran’dan itibaren müzakere başlıklarını esastan ele almaya başlayacağı açıklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’ni oluşturan STK’ların ortak mesajını açıklayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Yeni hükümetle birlikte güçlenecek huzur ortamında Türkiye’nin ekonomiye, AB üyelik sürecine ve bunların gerektirdiği yapısal reformlara yeniden odaklanacağına ve küresel riskleri iyi yöneten ülkeler grubunda yer alacağına tüm kalbimizle inanıyoruz’ dedi.

* Çevre ve İklim

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ülkelerin sera gazlarının azaltılmasına ilişkin şu ana kadar verdiği taahhütler göz önünde bulundurulduğunda, küresel sıcaklık artışını 2 santigrat dereceyle sınırlama hedefinin yakalanamayacağını açıkladı.

* Enerji

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin 2020 yılında enerji üretiminin beşte birini yenilenebilir kaynaklardan karşılama hedefini yakalama yolunda ilerlediğini söyledi. Buna göre yalnızca İngiltere, Hollanda ve Lüksemburg, ara hedefleri yakalayamadı.

Avrupa Komisyonu’nun Euro’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşmaya varamaması halinde neler olabileceğini görüştüğünü söyledi.

Avrupa Adalet Divanı, yalnızca açıklanması bile Euro Bölgesi’nde mali krizin geride bırakılmasında önemli rol oynayan tahvil alım programının, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yetki sınırlarını aşmadığını söyledi.

İflas ve Euro Bölgesi’nden ayrılma riskiyle karşı karşıya olan Yunanistan, 18 Haziran’daki kritik Eurogroup toplantısında ekonomik reformlara ilişkin yeni bir teklif sunmayacağını açıkladı.

Atina yönetimiyle uluslararası kreditörleri arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Yunanistan’ın iflas etme ve Euro Bölgesi’nden ayrılma riski arttı. Avrupa Komisyonu’nun Alman üyesi Günther Oettinger, bir ‘acil durum planı’ hazırlanması gerektiğini söyledi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bir süredir tedavi gördüğü hastanede 91 yaşında hayatını kaybetti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Mısır’da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve onunla birlikte beş kişiye daha verilen idam cezalarının ‘endişe verici’ bir gelişme olduğunu ve kararların temyiz sürecinde gözden geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl nükleer silah envanterlerine 40’tan fazla yeni kıtalar arası balistik füzeyi eklemeyi planladıklarını söyledi.

Avrupa Birliği ve ABD, dünyanın en büyük serbest ticaret alanını oluşturmak için bundan iki yıl önce, büyük umutlarla müzakerelere başlamıştı. Ancak okyanusun iki yakasındaki gelişmeler, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerini çıkmaza soktu. Anlaşma üzerinde ortak bir tutum belirlenebilmesi için Avrupa Parlamentosu’nda özel bir oturum düzenlenecek.

Avrupa Birliği ülkeleri, AB’de geçerli veri koruma kanunlarında yapılacak reformlar üzerinde anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği ve Meksika, aralarındaki serbest ticaret anlaşmasını TTIP ve CETA gibi ‘yeni nesil’ anlaşmalara uyumlu hale getirmeye yönelik müzakerelere başlama kararı aldı.

Euractiv.com.tr