Son Avrupa Birliği Haberleri, 11 Haziran 2015

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi Kader Sevinç, partisinin Avrupa Birliği vizyonunu ve bu alandaki çalışmalarını kaleme aldı.

Avrupa Konseyi Parlamentler Meclisi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri, Türkiye’de seçimlerin canlı bir ortamda geçtiğini ve seçmenin siyasi partiler arasından gerçek bir seçim yapma fırsatı bulunduğunu, ancak yüzde 10 barının siyasette çoğulculuğu kısıtladığnı söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda, hakkında verilen çok sayıda değişiklik önergesiyle birlikte kabul edilen Türkiye raporu, taslaktaki halinden oldukça farklı bir hal aldı. Öte yandan raporun son halinde, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından Türkiye’deki ‘en kapsayıcı ve temsiliyetçi parlamentonun oluştuğu’ ifadesi yer aldı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türkiye’deki genel seçimlerin ‘özgür ve adil’ bir şekilde geçtiğini ve ülkedeki demokrasinin ‘canlılığı ve çoğulculuğunun bir kanıtı olduğunu’ söyledi. Schulz, sandıktan çıkan sonuçların kutuplaşma ortamından diyalog ortamına geçme ve denge ve denetim unsurlarını güçlendirme fırsatı sunduğunu belirtti.

İngiltere’de Başbakan David Cameron’ın partisinde isyan çıkaran Avrupa Birliği referandumuna ilişkin yasa, parlamentodan ilk onayını aldı.

Ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini 2017’de referanduma götürme planlarını parlamentoda sunan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, konuyla ilgili olarak ‘koca bir kuşağın’ bu konuyla ilgili görüşünü açıklamasına izin verilmediğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki göçmen yükünün AB’de daha dengeli bir şekilde dağıtılmasına yönelik planlarına, diğer üye ülkelerden nadir bir destek geldi. Hollanda, Komisyon’un planını desteklediklerini açıkladı.

Siyasi krizle çalkalanan Romanya’da parlamento, hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Başbakan Victor Ponta’nın yargılanmasını engelledi. ABD, ‘yasaların herkese eşit uygulanması’ çağrısında bulundu.

Macaristan hükümeti, güneydeki sınırlarından yasa dışı göç akınına son vermek amacıyla yeni bir yasa çıkarmayı planladıklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti’de, ‘AB referandumu’ isyanı çıktı. Bazı Muhafazakar milletvekilleri, ‘AB üyeliğine hayır’ kampanyasını destekleyebileceklerini söyledi. Cameron ise buna tepki göstererek, Muhafazakar Parti’deki herkesin AB’de reform görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması için çalışması gerektiğini belirtti.

* Enerji

Rusya, Avrupa ülkelerinin Türk Akımı’ndan doğalgaz almak istemesi halinde bunun altyapısının 2019’a kadar inşa edilebilmesi için AB ile görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğini söyledi.

Güney Kıbrıs, daha önce Türkiye ile gerilime yol açan doğalgaz arama faaliyetleri sonucunda, ada açıklarındaki doğalgaz rezervlerinin çıkarılmasının ekonomik açıdan mümkün olduğunu açıkladı.

Avrupa Komisyonu, kredi görüşmelerinde Yunanistan’ın sunduğu son teklifin, ‘daha önce konuşulanları yansıtmadığını’ söyledi.

Almanya ve ABD’den, kreditör kuruluşlarla anlaşmaya varması için zamanının daraldığı uyarısını alan Yunanistan’ın, AB ve IMF’e yeni bir reform planı sunduğu bildirildi. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise ‘Atina’nın, atılması gereken reform adımlarının karmaşıklığını hafife aldığını’ söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın ‘söz verdiği alternatif ekonomik reformlarla gelemediğini’ söyledi ve kredi görüşmelerinin tamamlanabilmesi için ‘hızlı bir şekilde’ alternatifler önermesi gerektiğini söyledi.

* Kültür ve Sanat

Belçika, Napoleon’un Waterloo Savaşı’nda yenilmesinin 200. yıl dönümü anısına çıkarmak istediği 2 Euro’luk madeni paraların Fransa vetosuna takılmasının ardından, aynı amaçla 2.50 Euro’luk paralar basmaya başladı.

G7 liderleri, Ukrayna’da Moskova yanlısı isyancılar ateşkes anlaşmasını tam olarak uygulayana kadar, Rusya’ya yönelik yaptırımların yürürlükte tutulacağını açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki grupların, ortak bir tutum üzerinde uzlaşmaya varamaması üzerine Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) ilişkin bir kararın genel kuruldaki oylaması ertelendi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk halkının genel seçimlerde ‘büyük bir olgunlukla iradesini sandıkta gösterdiğini’ belirterek, yoğun seçim gündeminin geride bırakılması ve ekonomi ve yapısal reformlara odaklanılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz’ dedi.

***

Her biri Avrupa Birliği’ne ilişkin farklı öncelikler sıralamakla birlikte, 24. dönemde TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin tamamı, seçim beyannamelerinde ‘AB’ye tam üyelik’ vurgusunda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler, Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin sayısında geçtiğimiz yıldan bu yana altı kat artış yaşandığını ve Yunanistan’ın bu sorunla başa çıkabilmesi için AB’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Romanya’da Başbakan Victor Ponta hakkında sahtecilik, kara para aklama, çıkar çatışması ve vergi karçırma şüphesiyle soruşturma açıldı. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Ponta’ya istifa çağrısında bulundu.

Fransa Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ve Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel, Euro Bölgesi’nde daha fazla sosyo-ekonomik entegrasyon çağrısında bulundu ve İngiltere gibi diğer ülkelerin, ortak pazar temelinde daha az entegre bir AB’yi tercih edebilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin AB’de istediği reformların gerçekleştirilebilmesi için, Birliğin kurucu anlaşmalarında değişikliğe gidilmesi gerekebileceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, kuralların uygulanmasında istedikleri değişikliklerin yerine getirilmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden çıkabileceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşen Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Kıbrıs’ta çözüm için ‘uzun zamandır ilk kez gerçek bir umut gördüğünü’ söyledi. Eide ise Kıbrıslı liderlerin çözüm için kararlı olduğunu ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

* Çevre ve İklim

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, yayımladığı Dünya Çevre Günü mesajında AB’ye katılım müzakerelerinin Türkiye’deki çevresel standartların iyileştirilmesine yönelik önemli bir itici güç olduğunu belirtti ve ‘AB çevre standartlarının ülkemizde uygulanması yönünde atılacak her yeni adımla birlikte halkımızın hayat kalitesi ve refah düzeyi daha da yükselecektir’ dedi.

Kreditörleriyle anlaşmaya varamayan Yunanistan, IMF’e olan borcunun ödemesini erteleyeceğini ve Haziran ayı sonunda diğer borçlarıyla birlikte ödeyeceğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı açıklamalarda, kredi anlaşmasının ‘görünürde’ olduğunu ve IMF’e olan borçlarını Cuma günü ödeyeceklerini söyledi. Ancak Çipras, halen bazı anlaşmazlık noktaları bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Birliği, Ukrayna’nın doğusunda son günlerde yaşanan çatışmaların, Şubat ayında ilan edilen ateşkese yönelik şu ana kadarki en ciddi ihlali teşkil ettiğini söyledi ve orduyla Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların tekrar alevlenmesi konusuna uyarıda bulundu.

B20 Görev Güçleri Ortak Toplantıları’nın ikincisi Paris’te yapıldı. G20 üyesi ve G20 dışından yaklaşık 300 katılımcının yer aldığı ve küresel ekonomideki sorunların ele alındığı toplantıda, ‘genç işsizliğinin ve kadınların işgücüne katılımının iyileştirilmesi’ önerisi ilk sırada yer aldı.

Sosyalistler ve Demokratlar grubunun merkez sağ Avrupa Halk Partisi ile vardığı anlaşmadan geri adım atmasının ardından, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenecek oylamasıyla ilgili soru işaretleri oluştu.

Euractiv.com.tr