Son Avrupa Birliği Haberleri, 08.05.2015

Avrupa Birliği, İngiltere’de sürpriz bir şekilde yeniden göreve seçilen Başbakan David Cameron’ın reform talepleri üzerinde çalışmaya hazır olduklarını, ancak serbest dolaşım hakkı da dahil olmak üzere temel ilkelerin müzakereye açık olmadığını söyledi.

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi ve Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç, Yurt gazetesindeki köşe yazısında Mustafa Akıncı’nın KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Kıbrıs sorununda gelinen noktayı değerlendirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’nden sert uyarılar almasına yol açan ‘idam cezası’ konusunu tekrar gündeme getirdi. Orban, AB ülkelerinin bu konuda kendilerinin karar verebilmesi gerektiğini söyledi.

Finlandiya’da yeni hükümeti kurması beklenen Juha Sipila, Euro Bölgesi ve göç konusunda daha katı bir yaklaşım benimsenmesini savunan Finler Partisi ile koalisyon kurmayı planladıklarını söyledi.

İngiltere’de düzenlenen genel seçimlerde Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti sürpriz bir galibiyet kazandı. Cameron, seçimleri kazanması halinde Avrupa Birliği’ne üyelik şartlarını yeniden müzakere edip, AB üyeliklerini 2017 sonuna kadar referanduma götürme sözü vermişti.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, 2017 seçimlerinde tekrar ülkenin başına geçme hayallerine gölge düştü. Fransız yargısı, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında nüfuz ticareti iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında telefon görüşmelerinin dinlenmesinin yasal olduğuna karar verdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, daha önce de dile getirdiği ve pek çok AB ülkesinin sert tepkisiyle karşılaşmasına yol açan ‘AB ordusu’ tartışmasını yine gündeme getirdi. Juncker, Avrupa’nın mevcut askeri kapasitesine bakınca ‘bir tavuk sürüsünün dahi daha caydırıcı göründüğünü’ söyledi.

Avrupa Birliği, Akdeniz’de insan kaçakçılığında kullanılan ve çoğu Libya’da bulunan teknelere, henüz yola çıkmadan el koyabilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden onay istiyor. Ancak Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya, bu planı veto edebilir.

İngilizler Perşembe günü genel seçimler için sandığa gitti. İktidardaki Muhafazakar Parti, AB’ye üyelik şartlarını yeniden müzakere ederek referanduma götürme sözü verirken muhalefetteki işçi partisi ise bunun tehlikeli bir girişim olduğunu söylüyor. Ancak son anketler, iki partinin de tek başına iktidara gelme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.

Yunanistan hükümeti, kreditörleriyle görüşmelerde istihdam ve emekli maaşları gibi kırmızı çizgilerini müzakereye açmayacaklarını ve AB ve IMF’in bazı ödünler vermesini beklediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin en tartışmalı unsuru olan Yatırımcı-Devlet İhtilaf Halli (ISDS) mekanizmasına ilişkin görüşmelere bu yıl tekrar başlamayı planladıklarını söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Komisyonu’nun komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn ile görüştü.​

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, AB-Ukrayna serbest ticaret anlaşmasının, Rusya’dan gelen erteleme talepleri ve misilleme tehditlerine rağmen 2016 başında yürürlüğe gireceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Avrupa Parlamentosu üyelerini Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasında Yatırımcı-Devlet İhtilaf Halli (ISDS) mekanizmasına yer vermenin bazı yolları olduğuna ikna etmeye çalıştı. Ancak parlamenterler, bunun mekanizmada tam bir reform anlamına geldiği konusunda ikna olmadı