Avrupa Günü Türkiye'de kutlanıyor

9 Mayıs Avrupa Günü, Türkiye genelinde bir dizi etkinlikle kutlanacak. AB ülkelerinden gelen tanınmış sanatçıların sergileyeceği performanslar, konserler, fotoğraf sergileri, paneller ve film gösterimleri yurttaşların katılımına ücretsiz olarak açık olacak. Kutlamalar 7 – 10 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde 20 ilde gerçekleştirilecek.

İstanbul’daki konserler, film gösterimleri ve açık alan eğlenceleri

Haydarpaşa Garı, iki gün boyunca pek çok Avrupalı müzik grubuna ev sahipliği yapacak. İstanbullular tarihi Haydarpaşa Terminali’nde ve Avcılar Kültür Merkezi’nde gösterime sunulacak bir dizi filmin keyfini çıkartabilecekler. Terminalin içinde oluşturulacak olan sinema salonunda, tanınmış yönetmenlerinin filmleri ekrana taşınacak. İki gün devam edecek olan bu etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar için Avrupa yakasında Beşiktaş’tan Haydarpaşa’ya ücretsiz vapur seferleri düzenlenecek. Avrupa’nın farklı yerlerinden gelecek ve Haydarpaşa’da sahne alacak müzisyenler yurttaşlara, çok kültürlü Avrupa Birliğindeki müziğin farklı yüzleri hakkında bir nebze de olsa fikir vermiş olacak.

Çocuklara sürprizler

Elbette Avrupa Günü kutlamaları kapsamında, çocuklara yönelik bir dizi sürpriz de yer alacak. Kadıköy İskelesi’nde onlar için tiyatro oyunları, kukla ve trapez gösterileri düzenlenecek. 9 Mayıs Cumartesi günü ise Avcılar Paşaeli Parkı semalarını uçurtmalar süsleyecek. AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Sayın Béla Szombati, şenliğe start vermek üzere aynı gün saat 12:00’de Avcılar Belediye Başkanı Sayın Dr. Handan Toprak Benli ile bir araya gelecek.

Ankara’da 11 konser

Ankara’nın ünlü Seğmenler ve Kuğulu parkları ise birer şenlik alanına dönüşecek. Farklı AB ülkelerinden 11 müzik grubu, Seğmenler Parkı’nda sahne alarak Ankaralılara bir müzik şöleni sunacak. Bu sırada çocuklar da boyama atölyelerine katılarak eğlenceli vakit geçirebilecek. Ankaralı sinemaseverler ise Büyülü Fener Sineması ve Çağdaş Kültür Merkezi’ndeki ücretsiz film gösterimlerinde, Avrupalı film yönetmenlerinin eserlerini izleme fırsatını yakalayacaklar.

Avrupa Günü etkinlikleri 20 kentte

Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri, kutlamaları ülke çapında 18 ile yayıyor. Bu kapsamda konserler, fotoğraf sergileri, film gösterimleri ve çocuklara yönelik bir dizi etkinliğin yanı sıra konferans ve tartışma oturumları da düzenlenecek. AB ülkelerinin büyükelçileri ve AB temsilcileri ise kutlamalara katılmak üzere bu illere gidecek.

Avrupa Günü, AB’nin kurucularından Robert Schuman’ın 1950’de yaptığı ve Avrupa ülkelerini tek bir topluluk altında bir araya getirme vizyonunu ortaya koyduğu ‘Deklarasyon’un yıldönümüdür.

Türk ve AB’li temsilcilerin katılımıyla düzenlenecek olan etkinlikler:

9 Mayıs, İstanbul:

Avcılar Paşaeli Parkı, saat: 12:00
AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Sayın Béla Szombati ve Avcılar Belediye Başkanı Sayın Dr. Handan Toprak Benli Avrupa Günü Uçurtma Şenliği vesilesiyle bir araya gelecek.

Kadıköy İskelesi, saat: 16:00
Sayın Béla Szombati; AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Volkan Bozkır; İstanbul Valisi Yardımcısı Sayın İsmail Gültekin; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Genel Müdürü Sayın Bekir Gezer; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla llişkiler Daire Başkanı Sayın Salih Efelioğlu ve AB İlişkileri Müdürü Sayın Kübra Bayraktar bir araya gelecek.

Haydarpaşa Garı, saat: 17.00
Sayın Béla Szombati ile AB Bakanı Sayın Bozkır, İstanbul Vali Yardımcısı Sayın İsmail Gültekin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Genel Müdürü Sayın Bekir Gezer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla llişkiler Daire Başkanı Sayın Salih Efelioğlu ve AB İlişkileri Müdürü Sayın Kübra Bayraktar İtalyan müzik grubu Terrasonora tarafından verilecek olan konseri dinleyecek ve AB tarafından fon desteği sağlanan projeleri anlatan fotoğraf sergisini ziyaret edecek.

10 Mayıs, Ankara:

Kuğulu Park, saat: 12:30
Sayın Béla Szombati, AB Bakanlığı Müsteşarı Sayın Büyükelçi Engin Soysal, Ankara Vali Yardımcısı Sayın Ayhan Çiftarslan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Temsilcisi AB tarafından fon desteği sağlanan projeleri anlatan fotoğraf sergisini ziyaret edecek ve Seğmenler Parkına doğru yürüyecek.

Seğmenler Parkı, saat: 13:15
Sayın Béla Szombati ve Türk temsilciler Estonyalı müzik grubu Traffic tarafından verilecek olan konseri dinleyecek.

Kutlamalarla ve etkinlik programıyla ilgili daha fazla bilgi için: http://www.avrupa.info.tr

Tüm konserler, AB Delegasyonunun YouTube hesabı üzerinden canlı olarak paylaşılacaktır: https://www.youtube.com/user/HumanRightsTurkey