Son Avrupa Birliği Haberleri, 06.05.2015

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Parlamento’nun 2014 Türkiye rapor taslağında 1915 olaylarıyla ilgili verilen değişiklik önergelerinin geri çekilmesini istedi. Piri, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin bu konuyla ilişkilendirilmediğini ve konunun bu sebeple AP’nin kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı ayrı bir metinde ele alınmış olduğunu söyledi.

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in 11 Mayıs’ta, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde düzenlenecek yemekte bir araya geleceği açıklandı.

Avrupa Komisyonu’nun genişleme müzakerelerinden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye’nin 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen ülkelere yönelik sert tepkilerinin Avrupa ve Batı karşıtı bir söyleme yol açtığını ve bunun, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde de sorunlar yaratacağını söyledi.

KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in gerçekleştireceği görüşmenin tarihi ertelendi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nın 34. üyesi oldu.

Türkiye’de ‘Avrupa Birliği’ne ihtiyaç olmadığı’ veya ‘Avrupa Birliği’nin battığı’ gibi yanlış algılar oluştuğuna dikkat çeken AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’nin bugüne kadar elde ettiği kazanımlarda AB’ye üyelik sürecinin büyük katkısı bulunduğunu ve karşılıklı çıkarlara dayanan bu ilişkinin, bu çıkarlar devam ettiği sürece devam edeceğini söyledi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği’nin uzun yıllar genişledikten sonra ‘U dönüşü yapıp’ bazı parçalarını kaybetmeye başlayacağını düşünmediğini, İngiltere’nin de tam üye olarak kalacağını söyledi.

İngiltere’de 7 Mayıs Perşembe günü genel seçimler düzenlenecek. İktidardaki Muhafazakar Parti, AB’ye üyelik şartlarını yeniden müzakere ederek referanduma götürme sözü verirken muhalefetteki işçi partisi ise bunun tehlikeli bir girişim olduğunu söylüyor. Ancak son anketler, iki partinin de tek başına iktidara gelme ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.

Pazar günü Akdeniz’de meydana gelen kazanın detayları, kurtarılan göçmenlerin Salı günü İtalya’ya varmasıyla gün yüzüne çıktı. Buna göre 40 kadar göçmenin Akdeniz’de hayatını kaybettiğinden endişe ediliyor.

Genel seçimlerin ardından sık sık siyasi düğümler yaşanan İtalya, sandıktan birinci sırada çıkan partinin parlamentoda çoğunluğu sağlamasını garanti altına alan yeni bir seçim sistemini kabul etti. Hükümet yeni sistemin İtalya siyasetine istikrar getireceğini savunurken muhalefet, yeni düzenlemelerle ülkede bir ‘tek parti’ sistemi oluşturulduğunu söylüyor.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) kurucusu Jean-Marie Le Pen’in partideki onursal başkanlığı, kızı ve partinin şimdiki lideri Marine Le Pen ile yaşadığı bir dizi tartışmanın ardından askıya alındı.

İngiltere’de düzenlenecek genel seçimler öncesinde açıklamalarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Londra’nın AB ile adil bir anlaşma sağlaması gerektiğini, ancak kendi gündemini diğer 27 ülkeye empoze edemeyeceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, daha önce verdiği ‘Avrupa Birliği referandumu’ sözünü, bu hafta düzenlenecek genel seçimlerin ardından olası bir koalisyon görüşmesinde pazarlığa açmayacağını söyledi.

İtalya, haftasonunda Akdeniz’de yaklaşık 5 bin 800 göçmeni kurtardıklarını ve 10 kişinin de cesedine ulaştıklarını açıkladı.

Alman istihbaratının, Fransa’daki üst düzey yetkililer ve Avrupa Komisyonu’nda ‘ABD adına’ casusluk yaptığı iddia edildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘istihbarat servislerini kontrol altında tutmanın çok zor olduğunun farkında olduğunu’ söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘idam cezasının geri getirilmesinin tartışmaya açılması gerektiğini’ söyleyen Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın ‘niyetinin bu olmadığını derhal açıklığa kavuşturması gerektiğini’, aksi takdirde ‘kavga çıkacağını’ söyledi.

Avrupa Komisonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB ülkelerinin Akdeniz’de daha fazla göçmenin hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için, yasal yollardan daha çok göçmenin girişine izin vermesi gerektiğini söyledi. Ancak Juncker’in bu önerisine, kendi partisinden dahi tepki geldi.

* Enerji

Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu üyesi Maros Sefcovic, Türkmen gazının İran ve Türkiye’den geçecek bir boru hattıyla Avrupa’ya ulaştırılabileceğini söyledi.

Güney Gaz Koridoru’nun Avrupa’daki bölümü ve Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak olan Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesinin borularına üçüncü tarafların erişimiyle ilgili kurallarda tanınan muafiyetin süresi uzatıldı.

Avrupa Komisyonu, Euro Bölgesi için bu yılki büyüme tahminini 0.2 puan yukarı revize ederek yüzde 1.5’e çıkardı. Ancak Yunanistan için büyüme tahminini ciddi bir şekilde düşüren Komisyon, mali sıkıntıdaki Euro ülkesi için daha karamsar bir tablo çiziyor. Komisyon, Türkiye için büyüme beklentisini de 0.5 puan aşağı revize ederek yüzde 3.2 olarak belirledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan’ın önümüzdeki günlerde acil mali yardım konusunda kreditörleriyle bir anlaşmaya varma ihtimaliyle ilgili şüphelerini dile getirdi.

Yunanistan hükümeti, kreditörlerine karşı tüm maliye yükümlülüklerini zamanında yerine getireceklerini, ancak acil olarak finansmana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

ECB’nin yürürlüğe soktuğu varlık alım programı, meyvelerini vermeye başladı. Euro Bölgesi, dört ay süren deflasyondan Nisan’da çıktı.

ABD, Avrupa Birliği, Azerbaycan ve Türkiye, Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’da, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülkenin resmen tanımadığı yönetimin düzenlediği ‘parlamento seçimlerinin’ yasa dışı olduğunu ve sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders bu hafta, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanı sıfatıyla hem Azerbaycan, hem de Ermenistan’ı ziyaret etti. Reynders’in gündeminde Dağlık Karabağ’da süren çatışmalar vardı.

* Telekomünikasyon

AB ülkeleri arasında e-ticaretin önündeki engelleri kaldırmayı hedefleyen ‘Dijital Ortak Pazar Stratejisi’ni açıklayan Avrupa Komisyonu, e-ticaret uygulamalarıyla ilgili sektör genelinde bir inceleme başlattı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ile ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) Türkiye’nin de taraf olabilmesi için, Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme görüşmelerini TTIP imzalanmadan önce tamamlamak istediklerini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, genel seçimlerin ardından oluşacak yeni Meclis’in Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini canlandırmaya odaklanması gerektiğini belirtti ve ‘AB üyeliği için gerekli olan iktisadi, siyasi ve sosyal kriterleri yakalamak, hepimizin ortak amacı olmalı. İhtiyaç duyulan reformlar, tüm partilerinin katılımı ve uzlaşmasıyla süratle tamamlanmalı’ dedi.

Türkiye ve Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki hafta, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik görüşmeleri resmen başlatması bekleniyor. Gümrük Birliği’ne ilişkin karar alma mekanizmalarında AB ile eşit düzeyde yer almak istediklerini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, tarım, hizmet ve kamu alımları sektörlerinin de anlaşmaya dahil edilmesini ve AB’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarına otomatik olarak katılmak istediklerini söyledi.

Euractiv.com.tr