Son Avrupa Birliği Haberleri, 22.04. 2015

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi ve Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç, Yurt gazetesindeki köşe yazısında bir AB yetkilisi ile arasında geçen, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin bir sohbeti aktardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşmesinden, bu yıl Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir ilerleme kaydedilmesiyle ilgili olarak iyimser mesajlar çıktı.

Almanya hükümeti, 1915 olaylarıyla ilgili ‘soykırım’ ifadesini kullanmama yaklaşımından vazgeçti. Hükümet, Cuma günü parlamentoya gelmesi beklenen ve ‘soykırım’ ifadesinin yer aldığı bir karar tasarısını desteklediklerini açıkladı.

KKTC’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. 26 Nisan’da düzenlenecek ikinci turda şimdiki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve bağımsız aday Mustafa Akıncı yarışacak.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un önümüzdeki hafta yapacağı bir konuşmada 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak adlandırma ihtimali öne çıkıyor. Bu durum da ‘soykırım’ sözcüğünden kaçınmak isteyen Alman hükümetini zorda bırakıyor. Koalisyon partilerinin milletvekilleri de, ‘soykırım’ sözcüğünün kullanılması için hükümete baskıda bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayarak, AP’nin kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı karar metnine Ankara’nın verdiği tepkiyi anladığını söylediği bildirildi.

TBMM’de grubu bulunan üç parti, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen ‘Ermeni soykırımının 100. yılı’ başlıklı karar metniyle ilgili bir ortak açıklama yaptı. Açıklamada, ‘Avrupa Parlamentosu’nun varoluş nedenini teşkil eden, savaş ve çatışma yerine barış, hoşgörü ve ortak geleceğin oluşturulması fikri hilafına benimsediği bu tarafgir yaklaşımı şiddetle kınıyoruz’ denildi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı karar metni Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği’ne iletildiğinde, zarfı açılmadan iade edileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nun ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklamada bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ‘Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, Avrupa Parlamentosu bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Avrupa Parlamentosu’nun kullandığı ‘soykırım’ ifadesi hukuki bir kavramdır. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek, iftiradan öteye geçmemektedir’ dedi.

‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı karar metni, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi. Karar metninde bir yandan Türkiye’ye ‘Ermeni soykırımını tanıma’ çağrısında bulunulurken, diğer taraftan Türk liderlerin Ermeni halkıyla uzlaşmaya yönelik attığı adımlar memnuniyetle karşılandı. Karar metninde, Türkiye ve Ermenistan’a, ilişkileri normalleştirmeye yönelik adımlar atma çağrısında bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı ise ‘gülünç’ olarak niteledikleri metni ‘aynen iade ettiklerini’ ve kabul edenleri ‘ciddiye almadıklarını’ açıkladı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AP’nin bu kararla tarihi siyasete alet ettiğini ve kararın ‘Türkiye açısından yok hükmünde olduğunu’ söyledi.

Washington’da üst düzey yetkililerle bir araya gelen ABD’deki Ermeni topluluğunun liderleri, kendilerine ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan konuşmasında ‘soykırım’ kelimesini kullanmayacağının söylendiğini aktardı.

2015’in ilk dört ayında Akdeniz’de hayatını kaybeden göçmen sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre üçe katlanırken, Nisan ayı da kayıtlara tarihte en çok ölümün yaşandığı ay olarak geçti. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bu yıl Akdeniz’deki ölümlerin 30 bini bulabileceği uyarısında bulundu.

Akdeniz’de üst üste yaşanan facialar üzerine harekete geçen Avrupa Birliği, karşı karşıya oldukları göçmen akınıyla mücadele için 10 maddelik bir eylem planı açıkladı. AB düzensiz göçü hem daha sıkı bir şekilde kontrol etme, hem de arama kurtarma operasyonlarına hız verme taahhüdünde bulundu. Öte yandan Birleşmiş Milletler’den, AB’nin göçmen politikalarına sert tepki geldi.

Polonya, ABD’li bir üst düzey istihbarat yetkilisinin Ä°kinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi soykırımından Polonya’nın da sorumlu olduğunu ima etmesinin ardından, ABD’nin Varşova’daki büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Finlandiya’da düzenlenen genel seçimleri, milyoner iş adamı Juha Sipila liderliğindeki Merkez Parti kazandı. Sipila’nın, Yunanistan’a daha fazla para verilmesine karşı çıkan AB-şüphecisi Finler Partisi ile koalisyona gitmesi bekleniyor.

Pazar günü Akdeniz’de alabora olan bir teknedeki 700 kişinin hayarını kaybettiğinden endişe ediliyor. AB dışişleri bakanları kriz toplantısı için bir araya gelirken, AB liderler zirvesi de acil olarak toplandı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, artık AB’nin bu sorunla ortak bir şekilde yüzleşmemesi için ‘bahanesi kalmadığını’ söyledi.

Ä°ngiltere’de Muhafazakar Parti, Ä°nsan Hakları Sözleşmesi’ni rafa kaldırma ve AB üyeliğini 2017’de referanduma götürme sözlerine yer verdiği seçim beyannamesini açıkladı.

Ä°nsan hakları örgütleri, Akdeniz’deki arama kurtarma operasyonlarının rafa kaldırılması sebebiyle AB’ye tepki gösterdi ve bunun, denizde tehlikeli yolculuklara çıkan binlerce çaresiz göçmenin hayatını tehlikeye soktuğunu söyledi.

* Çevre ve İklim

Avrupa, atık yönetimi ve geri dönüşüm stratejisinde kapsamlı değişiklikler hazırlıyor. Sektör temsilcileri, önümüzdeki dönemde geri dönüşüm alanında daha sıkı düzenlemelerin getirileceğine ve ‘sonsuz geri dönüştürülebilen’ metal ambalajların bu açıdan sahip olduğu avantajlara dikkat çekti.

* Enerji

Avrupa Komisyonu, Google’ın ardından Gazprom’u da rekabet ihlali yapmakla suçladı. Brüksel Gazprom’u Doğu Avrupa ülkelerine abartılı fiyattan doğalgaz satmakla suçlarken şirket, iddiaların temelsiz olduğunu ve çözümün ‘hükümetler arası’ düzeyde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, ‘Türk Akımı’ olarak adlandırılan boru hattı projesiyle ilgili olarak Gazprom ile ‘yapıcı’ görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve projenin üzerinde yakın bir zamanda anlaşmaya varmayı umduklarını söyledi.

IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, Yunanistan Avrupa Birliği üyesi olduğu sürece ‘Türk Akımı’ boru hattı projesinin isminin ‘Türk Akımı’ olarak kalacağını söyledi.

Moskova ve Atina arasında, ‘Türk Akımı’ doğalgaz boru hattı için 5 milyar Euro’luk bir anlaşmanın bu hafta imzalanabileceği bildirildi.

Avrupa Komisyonu’nun iklim ve enerjiden sorumlu üyesi Miguel Arias Canete, AB’nin enerji güvenliğini her şart altında garanti altına almak için acil durum planları hazırladıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yeni kredi dilimlerinin serbest bırakılması için ekonomide reform planını sunması beklenen Yunanistan’ın, uluslararası kreditörlerle bir anlaşmaya varabilmek için çabalarını hızlandırması gerektiğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, kreditörleriyle müzakerelerinin uzaması sebebiyle Yunanistan’ın halihazırda düşük olan kredi notunu, daha da aşağı çekti.

Sırbistan, Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Taçi’nin, önümüzdeki hafta düzenlenecek bir konferansa katılmak için Belgrad’a gitmesi halinde, terörizm şüphesiyle tutukalanacağı uyarısında bulundu. Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, önümüzdeki hafta iki ülkenin başbakanıyla bir araya geleceğini açıkladı.

* Tarım, Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, ürüne Brüksel’den onay gelse bile üye ülkelerin GDO’lu ürünlerin ithalatını yasaklamasına izin veren düzenleme tekliflerini sundu.

EurActiv’in ulaştığı bir iç yazışmaya göre Avrupa Komisyonu, GDO’lu ürünlerin ithalatına izin verip vermeme konusunda söz hakkını üye ülkelere bırakmayı planlıyor.

Avrupa Parlamentosu’nun Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği (ENVI) komitesi, sağlıkla ilgili beş alanın, AB ile ABD arasında devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin dışında tutulması yönünde görüş bildirdi.

1915’te katledilen Osmanlı Ermenileri ile ilgili bir yazılı açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Birinci Dünya Savaşı koşullarında hayatını kaybeden masum Osmanlı Ermenilerini saygıyla andıklarını ve torunlarına taziyelerini sunduklarını’ söyledi. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmanın Türkiye için tarihi ve insani bir görev olduğunu belirten Davutoğlu, ‘Bütün üçüncü taraflara da tarihi yaraları deşmek yerine, adil hafızaya ve ortak barışçıl geleceğe dayalı bir tutum benimsenmesi çağrısında bulunuyoruz’ dedi.

Avrupa Birliği, IŞİD’in Libya’da en az 28 Etiyopyalı Hristiyanı infaz etmesini kınadı.

Avrupa Birliği, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili varılan çerçeve anlaşmanın ardından, dünya güçleri ile Ä°ran arasındaki görüşmelerin 22-23 Nisan’da Viyana’da düzenlenecek toplantıyla devam edeceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki komitelerin yarısının Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasındaki yatırımcı-devlet ihtilaf halli (ISDS) mekanizmasına karşı çıkması, serbest ticaret anlaşmasının Parlamento’dan geçme beklentilerine gölge düşürdü.

Cumartesi günü Avrupa’nın pek çok kentinde binlerce kişi, AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını protesto etti.

B20 toplantıları için ABD’yi ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak ABD TÄ°caret Odası ile birlikte, Türkiye’nin Washington ile Brüksel arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasından dışlanmamasının önemini vurgulayan bir rapor hazırladıklarını ve bu raporun ABD yönetimine sunulacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa Birliği ile müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) üzerinde 2015 yılında ‘büyük bir ilerleme kaydetme’ çağrısında bulundu.

Euractiv.com.tr

Kader Sevinç’in yazısı :