Son Avrupa Birliği Haberleri, 18.03.2015

Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte, Rusya’ya uygulanan yaptırımların süresini Ukrayna’da ateşkes için Minsk’de varılan anlaşmanın tam olarak uygulanmasına bağlayacak bir teklif üzerinde çalıştığı bildirildi.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, seçimleri sürpriz bir şekilde kazanan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu tebrik etti ve Ortadoğu’da barış sürecinin tekrar başlatılması çağrısında bulundu. Seçim kampanyası sırasında Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini söylemişti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Frankfurt’taki yeni merkez binasının resmi açılışına şiddet olayları damga vurdu. Avrupa’nın dört bir yanından gelen kapitalizm karşıtı protestocular polisle çatıştı, yolları trafiğe kapattı ve araçları ateşe verdi. Gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınırken ECB Başkanı Mario Draghi, kriz sebebiyle kendilerini suçlamanın haksızlık olacağını söyledi.

Akdeniz’de yoğun bir düzensiz göç akınıyla karşı karşıya olan Avrupa Birliği, insan kaçakçılığı yapan çeteleri hedefe alan yeni bir birim kurdu. Europol bünyesinde faaliyet gösterecek bu yeni birim, öncelikli olarak istihbarat alanında çalışacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB ve İngiltere’nin birbirine ihtiyaç duyduğunu ve İngiltere’yi AB’de tutmak için elinden geleni yapacağını, ancak Birliğin temel antlaşmalarının değiştirilemeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Frankfurt’taki yeni merkezi, resmi bir törenle açılacak. Avrupa’nın dört bir yanından yaklaşık 10 bin kişinin, kemer sıkma karşıtı gösteriler için Çarşamba günü Frankfurt’ta olması bekleniyor.

Danimarka’da önde gelen siyasi partiler, Avrupa Birliği’nin adalet alanındaki düzenlemelerine katılma konusunu en geç Mart 2016’ya kadar referanduma götürmek üzerinde anlaşmaya vardı. Danimarka’nın

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Doğu Ukrayna’daki çatışmalara son vermeye yönelik çabalar başarılı dahi olsa, siyasi bir çözüm bulunmasının on yıllar, ‘hatta daha da fazla’ zaman alacağını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras’ı görüşmeler için Berlin’e davet etti. Ancak Atina-Berlin hattındaki gerginlikler devam ediyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunan hükümetini aralarındaki tüm güveni yerle bir etmekle suçladı.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini bu ay, Küba ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmeler çerçevesinde adayı ziyaret edecek.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rusya’nın yasa dışı bir şekilde ilhak ettiği Kırım’da askeri yığınak yapılması ve insan haklarının durumundan endişe ettiklerini söyledi.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB’de reform çabalarında İngiltere Başbakanı David Cameron’a yardımcı olmaya hazır olduğunu, ancak Cameron’ın talep ettiği değişikliklerin gerçekleşmesinin ‘neredeyse imkansız’ olduğunu söyledi.

* Enerji

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve ‘Türk Akımı’ projesini görüştüğü açıklandı.

TANAP projesinin temel atma törenine katılmak için Türkiye’yi ziyaret eden Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in önemli gündem maddelerinden biri de, Türkiye ve AB arasında ‘Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu’nun hayata geçirilmesi oldu. Geçtiğimiz haftalarda enerji politikaları için kapsamlı bir strateji açıklayan Komisyon bu sayede, Kıbrıs engeli sebebiyle ilgili faslı müzakerelere açılamayan enerji alanında Türkiye ile işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Güney Gaz Koridoru’nun inşasına Türkiye ile yakın çalışmak istediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl patlak veren ‘Lüksemburg Leaks’ skandalının ardından Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin şirketlerle yaptığı vergi anlaşmalarını diğer üye ülkelerle paylaşmasını zorunlu kılacak tekliflerini sundu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, skandal sebebiyle, göreve gelmesinden kısa bir süre sonra koltuğundan olmanın eşiğine gelmişti.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının parasal birliğe büyük zarar vereceğini, bununla birlikte Yunanistan’ı ‘her koşulda’ Euro Bölgesi’nde tutmayacaklarını söyledi. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise Yunanistan için sermaye kontrollerinin de uygulanabileceğini gündeme getirdi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, bir dizi reform taahhüdünde bulunan Bosna-Hersek’in AB’ye üyelik yolunda bir adım daha atmasına yeşil ışık yaktı.

İzlanda hükümetinin Avrupa Birliği adaylığından vazgeçmesi, küçük ada ülkesinde ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılından bu yana düzenlenen en büyük protesto gösterisiyle karşılaştı. Muhalefet, hükümetin AB adaylığını rafa kaldırırken hile başvurduğunu savunuyor.

* Tarım, Gıda ve Sağlık

İngiltere’de Lordlar Kamarası, 2016 yılından itibaren sigarada düz paket uygulamasına geçilmesini kabul etti. Benzer bir yasa geçtiğimiz ay İrlanda’da da kabul edilmişti. Ancak İngiltere’deki uygulamanın bir yıl önce yürürlüğe girecek olması sebebiyle, AB’de düz pakete geçen ilk ülke İngiltere olacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, AB’de herkesin Gümrük Birliği’ni ekonomik açıdan bir başarı hikayesi olarak değerlendirdiğini ve bunun devam ettirilmesinden yana olduğunu, AB’nin aynı zamanda üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye’yi olumsuz etkilememesi için bir çözüm bulunması gerektiğinin farkında olduğunu söyledi.

Avrupalı liderler, tartışmalarla gölgelenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) ilişkin iletişim faaliyetlerine hız vermeyi planlıyor.

Euractiv.com.tr