Son Avrupa Birliği haberleri, 13.03.2015

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Atina’nın kredileriyle ilgili görüşmelerde şu ana kadar kaydedilen ilerlemeden memnun olmadığını, ancak başarısızlığa da yer olmadığını söyledi.

AB ve IMF’in kurtarma programından 2013 yılı sonunda çıkan İrlanda, 2014’te yüzde 4.8 oranında büyüdü.

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Ocak ayında beklentilerin altında kalarak yüzde 0.1 oranında düştü. Ancak sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1.2 artışla güçlü bir performans göstermesi, Euro Bölgesi’nde daha uzun vadede iyileşme sinyalleri verdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, yürürlüğe koydukları tahvil alım programı sayesinde Euro Bölgesi’nin, Yunanistan’da yaşanan son krizden korunduğunu söyledi. Öte yandan Euro, Dolar karşısında iki haftadır devam eden düşüşüne Perşembe günü ilk kez ara verdi.

Almanya Anayasa Mahkemesi, öğretmenlere getirilen başörtüsü yasağını kaldırma kararı aldı. Ayrımcılıkla mücadele kuruluşlarının memnuniyetle karşıladığı karar, PEGIDA hareketinin ivmesini kaybettiği ülkede İslam ve kimlik tartışmalarını yeniden alevlendirebilir.

Avrupa Birliği içişleri bakanları, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki çatışmalardan kaçarak Avrupa’ya yasa dışı yollardan girmeye çalışan göçmen akınındaki artışın önüne geçmenin yollarını tartıştı.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Sergey Stanişev’in dokunlmazlığını, hakkında ülkesi Bulgaristan’da açılan bir soruşturma sebebiyle kaldırdı.

İzlanda Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson, artık AB’ye katılım için müzakere yürütmeyeceklerini AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu’na resmen bildirdiklerini açıkladı. EFTA ve Schengen Bölgesi üyeliği sayesinde pek çok alanda AB ile uyum içinde olan küçük ada ülkesinde 2013’te iktidara gelen AB karşıtı hükümet müzakereleri askıya almış, ancak üyelik başvurusunu geri çekmemişti.

* Tarım, Gıda ve Sağlık

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerinin AB topraklarında yetiştirilmesine ilişkin yeni düzenlemeler için nihai imzayı attı. Uzun yıllar devam eden düğümün çözülmesiyle birlikte GDO’lu yeni mahsullerin AB’den onay almasının önü de açıldı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarının modernizasyonunun Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyaya örnek gösterildiğini belirterek, ‘BM’nin rol model gösterdiği Türkiye’den tek proje. Bütün dünya devletlerine diyor ki BM: Kapılarını modernize edeceksen Türkiye gibi yap’ şeklinde konuştu.

İngiltere’nin Avrupa işlerinden sorumlu Bakanı David Lidington, ABD ile müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması imzalanamazsa, Avrupa Birliği’nin uluslararası arenadaki önemini kaybedeceğini söyledi.

Alman Sanayiciler Birliği (BDI), AB ile ABD arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının Avrupa ekonomisine yapacağı katkıya ilişkin tahminlerini, sivil toplum kuruluşlarının baskısı altında on kat düşürdü.

Macar mevkidaşı Janos Ader ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB’ye katılım müzakerelerinde Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı faslın, Temmuz ayına kadar sürecek Letonya dönem başkanlığında açılmasını istediklerini ve bu konuda, AB sürecinde Türkiye’yi her zaman destekleyen Macaristan’ın da desteğini önemsediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğinden şüphelenilen üç İngiliz kıza yardım eden kişinin yakalandığını ve koalisyonda yer alan bir ülkenin istihbaratında görevli olduğunu söyledi. Ülke ismi vermeyen Çavuşoğlu, bu ülkenin AB üyesi veya ABD olmadığını söyledi.

Türkiye ve AB, katılım müzakerelerindeki ilgili başlık Güney Kıbrıs tarafından engellenen enerji konusunda işbirliğini artırmak için harekete geçiyor. Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edecek. EurActiv’e konuşan Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Selim Yenel, Komisyon ve ilgili bakanlıklar arasında bir ‘enerji diyaloğunun’ başlayacağını söyledi.

Euractiv.com.tr