Son Avrupa Birliği Haberleri, 06.03.2015

Avrupa’daki muhafazakar partilerinin çatı kuruluşu Avrupa Halk Partisi (EPP), Türkiye’ye 1915 olaylarını Ermeni Soykırımı olarak tanıma ve konuyu ‘Avrupalı bir ülkeye yakışır şekilde’ çözüme kavuşturma çağrısında bulundu.

Portekiz’i ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, ‘Avrupa’nın sadece Türkiye’ye olumsuz bakan ülkelerden ibaret bir kıta olmadığını’ ve Portekiz gibi Türkiye’ye dost ve Türkiye’nin destekçisi ülkelerin de Avrupa kıtasını temsil ettiğini söyledi. Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho da Türkiye’nin AB içindeki yerini almasını istediklerini dile getirdi.

Polonya Başbakanı Ewa Kopacz, Başbakan Yardımcısı Janusz Piechocinski’nin ‘Ukrayna ekonomisinin parçalanmanın eşiğinde olduğu ve yüz binlerce Ukraynalı göçmenin Polonya’ya gelebileceği’ sözlerine tepki gösterdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın İspanya ve Portekiz’i, Atina’daki radikal sol hükümeti zor durumda bırakmaya çalıştığı iddiasını dile getirmesinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ‘Yunan hükümetini devirmeye yönelik şeytani bir plan göremediğini’ söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun göç ve içişlerinden sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, insan kaçakçılarıyla mücadele etmek için gerekirse diktatörlük rejimleriyle de işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Janusz Piechocinski, Ukrayna ekonomisinin parçalanmaya başladığını ve bunun da komşusundan yüz binlerce göçmenin Polonya’ya gelme riskini doğurduğunu söyledi. Avrupa Birliği’nin, Ukrayna vatandaşlarına vize uygulamasını Mayıs ayında kaldırması bekleniyor.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), hükümetlerin çevre kirliliğinin önüne geçmek için gereken adımları atmaması sebebiyle önümüzdeki yirmi yıl içinde yüz binlerce Avrupalının erken ölümle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Rus yetkililer, Moskova’da geçtiğimiz hafta suikaste uğrayan muhalif siyasetçi Boris Nemtsov’un cenaze törenine, Polonya Senatosu Başkanı Bogdan Borusweicz ve Avrupa Parlamentosu’nun Letonyalı üyesi Sandra Kalniete’nin katılmasına izin vermedi. AB, Rusya’nın bu ‘keyfi’ uygulamasına tepki gösterdi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, geçtiğimiz haftaki Moskova ziyaretiyle Rus muhalif siyasetçi Boris Nemtsov’un öldürülmesine aynı mesaj içinde yer veren ABD büyükelçisine sert tepki gösterdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İspanya ve Portekiz hükümetlerini, kendi ülkelerinde solun yükselişinden endişe ettikleri için kredi görüşmelerinde katı bir tavır alarak Atina’daki radikal sol hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise bu iddiaya tepki gösterdi ve ‘Seçmeninize verdiğiniz sözü yerine getirememeniz bizim suçumuz değil’ mesajı verdi. Avrupa Komisyonu, ‘üye ülkeler arasında birliği sağlamak için taraflarla temas halinde olduklarını’ söyledi.

Estonya’da düzenlenen genel seçimleri, Başbakan Taavi Rovias liderliğindeki merkez sol kazandı. Küçük Baltık ülkesindeki seçim kampanyasına, geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya ait Kırım bölgesini ilhak eden Rusya’nın yol açtığı endişeler damga vurdu.

* AB Fonları

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ‘IPARD fonlarıyla ülkemiz kırsalının sosyal, ekonomik ve çevresel refahının artırılmasına ve sürdürülebilir kırsal kalkınmaya büyük katkı sağlanmıştır’ dedi ve 2016 yılının sonuna kadar IPARD fonlarından kullanılabilecek yaklaşık 143.5 milyon Euro AB fonu bulunduğunu belirtti.

* Enerji

Üstü kapalı olarak İngiltere’nin yeni bir nükleer santral planına karşı çıkan Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, nükleer enerjinin kamu kaynaklarıyla desteklenmesinin ‘kesinlikle söz konusu olamayacağını’ söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i konuk eden Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Nabucco boru hattı projesini yeniden canlandırmak istediklerini söyledi. Aliyev ise boru hattının isminin önemli olmadığını ve esas önemli olanın Azerbaycan’dan daha çok doğalgazın Avrupa’ya getirilmesi olduğunu belirtti.

Rusya ve Ukrayna, Avrupa Birliği arabuluculuğundaki görüşmeler sonunda doğalgaz için bir ‘yaz paketi’ üzerinde anlaşmaya vardı. Tarafların anlaşmaya varmasıyla birlikte Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatında olası bir aksamanın da önüne geçilmiş oldu.

Faizleri sabit tutan Avrupa Merkez bankası (ECB), tahvil alım programına önümüzdeki hafta başlayacağını açıkladı. Banka, bu yıl Euro Bölgesi için büyüme beklentisini de yüzde 1’den yüzde 1.5’e çıkardı.

‘Yunanistan için üçüncü kurtarma paketi’ tartışmalarına Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. Merkel, Avrupa Birliği’nin şu anda yürürlükte olan kurtarma programına odaklandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İspanya’nın, işsizlik oranı normal seviyelere düşmeden ‘krizden çıktığını söyleyemeyeceğini’ söyledi.

Avrupalı bankaların mali durumlarını sağlamada kat ettiği yolu teyit eden Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), bu yıl yeni bir testi gerçekleştirmeyeceğini açıkladı.

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Yunanistan için 30 ile 50 milyar Euro’luk üçüncü bir kurtarma paketinin görüşüldüğünü söyledi. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de, Yunanistan’ın nihai olarak yeni bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğine işaret etti. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise, yeni bir kurtarma paketinin görüşülmediğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde fiyatlardaki düşüş Şubat ayında hız kaybetti ve işsizlik üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü.

Avrupa Komisyonu, Ukrayna, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki krizlerin ardından, ‘Avrupa Komşuluk Politikası’nı gözden geçirmeye başladı. Komisyon, Komşuluk politikası kapsamındaki ülkelere karşı ‘herkese uyacak’ bir yaklaşım yerine, her ülkenin ihtiyaçlarına göre belirlenmiş bir yaklaşım geliştirmek istiyor.

Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği ve NATO’ya üyelik süreçlerinde yaşanacak bir gecikmenin, hem Rusya, hem de IŞİD gibi örgütlerin bölgedeki etkisini artırma riskine yol açacağını söyledi.

* Tarım, Gıda ve Sağlık

‘Akıllı Etiket’ uygulaması, gıda firmalarının yoğun talepleri karşısında ve sektörün hazırlıklarını tamamlayabilmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bir kez daha ertelendi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadasının kontrolü kendilerine iade edilmeden, Kiev ile Moskova arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Rusya’da Cuma akşamı öldürülern muhalif siyasetçi Boris Nemtsov’u anma etkinliği için başkent Moskova’da bir araya gelen on binlerce kişi, Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı pankartlar taşıdı ve sloganlar attı.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği hükümetleri, 28 üye ülke arasında roaming ücretlerinin kaldırılmasını en erken 2018 yılına kadar erteleme konusunda anlaştı. Avrupa Parlamentosu ise, ücretlerin bu yıl kaldırılması konusunda ısrarcı.

* Turizm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı ülkelerden gelen turizmin teşviki için verilen desteklerin diğer Avrupa ülkelerine de genişletilmesi konusunu değerlendireceklerini söyledi.

Euractiv.com.tr