Son Avrupa Birliği Haberleri, 25.02.2015

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Rusya’nın Baltık ülkelerinde uyguladığı baskının endişelere yol açtığını ve bu sebeple zorunlu askerlik uygulamasını geçici olarak yeniden yürürlüğe koymalayı planladıklarını söyledi. Zorunlu askerlik Litvanya’da 2008 yılında kaldırılmıştı.

AB üyesi olmayan Norveç’in Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Bakanı Vidar Helgesen, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ekonomi ve güvenlik açısından ciddi ve olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Helgesen, AB dışındayken, kendilerini doğrudan etkileyen AB yasaları üzerinde söz sahibi olmakta zorlandıklarını belirtti.

Macaristan’da iktidardaki Fidesz-KDNP koalisyonu, bir kentte düzenlenen ara seçimle birlikte parlamentodaki üçte ikilik çoğunluğunu kaybetti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban Avrupa’da sık sık, parlamentodaki bu çoğunluğunu kullanarak anti-demokratik düzenlemeler getirmekle suçlanıyordu.

* Çevre ve İklim

Avrupa Parlamentosu’nun çevre komitesi, AB’nin Emisyon Ticareti Sistemi’ne (ETS) ilişkin reform planlarını oylayacak. Ancak oylama öncesinde parlamenterler arasında halen bir uzlaşma sağlanmış değil.

* Enerji

Avrupa Komisyonu, Avrupa’da ortak bir enerji piyasası oluşturmaya yönelik ‘Enerji Birliği’ planını açıkladı. AB bu sayede ortak enerji pazarında daha fazla entegrasyon sağlamayı, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı ve iklim ve yenilenebilir enerji hedeflerinin yakalanmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu üyesi Maros Sefcovic, planlarının bu alanda yarım yüzyıldan uzun bir süredir gündeme gelen en iddialısı olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın iptal edilen Güney Akım projesi yerine gündeme getirdiği ‘Türk Akımı’ projesinin Macaristan’a kadar uzatılması planına prensip olarak desteğini dile getirdi, ancak öncelikle bu projenin detaylarının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Davutoğlu, Türk Akımı projesini ‘ciddiyetle değerlendirdiklerini’ ve proje üzerindeki ‘egzersizlerin yürütüldüğünü’ ifade etti.

Rusya, Ukrayna’nın kendilerinden aldığı doğalgaz için gereken ön ödemeyi yapmadığını ve bu sebeple Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden doğalgaz akışıyla ilgili de ‘ciddi riskler bulunduğunu’ söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği planlarını açıklamasına bir gün kala yayımlanan bir araştırmaya göre güneş enerjisi, AB’nin bol güneş alan bölgelerinde 2025 yılında kömür veya doğalgazdan daha ucuz hale gelecek.

Yunanistan’ın, kredi anlaşmasının süresinin dört ay uzatılması için sunduğu reform planının Euro Bölgesi’nden onay almasının ardından Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, mevcut kurtarma programında yer alan sözler yerine getirilene kadar Atina’ya ‘tek bir Euro verilmeyeceğini’ söyledi.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan’ın, kredi anlaşması süresinin dört ay uzatılması için sunduğu teklifi onayladı. Avrupa Komisyonu, anlaşmanın süresinin uzatılması için üye ülkelerdeki onay süreçlerinin başlayabileceğini açıkladı.

Yunanistan’ın ek mali destek için ekonomide reform planını Euro Bölgesi’ne sunması öncesinde iktidardaki radikal sol Syriza partisinin tanınmış bir mensubu, Cuma günü üzerinde prensipte varılan anlaşmayı eleştirdi.

Euro Bölgesi ülkeleri, Yunanistan ile kredi anlaşmasının dört ay uzatılmasını kabul etti. Ancak Yunanistan’daki radikal sol hükümet, seçim kampanyasında verdiği sözlerden geri adım atmak zorunda kaldı. Anlaşma çerçevesinde Yunanistan’ın ekonomide reformları sürdürmesi gerekecek. Atina bu süre zarfında, Euro Bölgesi ile uzun vadeli bir ekonomi planı üzerinde anlaşma sağlamaya çalışacak.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, Perşembe günü Brüksel’de Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile görüşmesi bekleniyordu. Ancak Makedonya’da yaşanan siyasi kriz sebebiyle bu görüşmenin iptal edildiği açıklandı.

Bosna-Hersek Parlamentosu, Avrupa Birliği’ne katılım sürecine ivme kazandırmayı amaçlayan bir plan çerçevesinde reform taahhütlerini içeren bir belgeyi onayladı. Bu gelişmenin ‘tarihi bir dönüm noktası’ olabileceğini belirten AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, belgenin onaylanmasının Bosna’nın AB yolunda bir adım daha atmasını sağlayacağını söyledi.

* Tarım, Gıda ve Sağlık

Rusya, ‘Mutlu İnek’ adlı bir marka sebebiyle Polonya’dan tüm peynir ithalatına yasak getirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine, katliamlar söz konusu olduğunda Konsey’deki veto haklarından vazgeçme çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile nükleer müzakerelerin yakında başarıyla sonuçlanabileceğini söyledi ve taraflara, önümüzdeki hafta Cenevre’de düzenlenecek bir sonraki tur görüşmelerde siyasi irade sergileme çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile savaşa girmeleri gibi bir ‘kıyamet senaryosunu’ muhtemel görmediğini ve bunun hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini umduğunu söyledi. Putin, Minsk anlaşmasının uygulanması halinde Doğu Ukrayna’da da durumun zamanla normale döneceğini belirtti.

Ukrayna ordusu, ateşkes anlaşmasına rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırılarını sürdürdüğünü bu sebeple ağır silahları cepheden geri çekmeye başlayamayacaklarını söyledi.

Avrupalı ülkelerin, vatandaşlarının IŞİD saflarında savaşmak üzere Suriye ve Irak’a gitmelerinin önüne geçmek için aldığı önlemlerin ardından örgüt içindeki Avrupalı savaşçıların azalmaya başladığı bildirildi.

25 AB ülkesinde halkın çoğunluğu AB ile ABD arasında planlanan serbest ticaret anlaşması TTIP’i destekliyor. Ancak Almanya’da anlaşmaya karşı çıkanların sayısı destekleyenlerden daha fazla ve Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström de Berlin ziyareti sırasında, bu durumu açıklamakta zorlandı.

Euractiv.com.tr