Son Avrupa Birliği haberleri, 21.02.2015

İngiltere’de Lordlar Kamarası’nın hazırladığı bir raporda, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizine giden süreçte Rusya’daki havayı ‘feci şekilde yanlış okuduğu’ belirtildi.

Danimarka, haftasonu Kopenhag’da iki kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından yurtiçi ve yurtdışında terörle mücadele için 130 milyon Euro’luk bir plan açıkladı.

Avrupa Komisyonu, İtalya açıklarındaki arama kurtarma operasyonunu en erken 2015 sonuna kadar uzatma kararı aldığını açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Estonya, Letonya ve Litvanya için ‘gerçek bir tehdit’ oluşturduğunu ve NATO’nun da olası bir saldırı girişimini püskürtmek için hazırlık yaptığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın cumhurbaşkanı adayı Prokopis Pavlopulos, parlamentonun onayını aldı. Yunanistan’ın Avrupa Komisyonu’ndaki temsilcisinin cumhurbaşkanı adaylığının gündemden düşmesiyle birlikte, AB yürütme organında değişikliğe gidilmesi de gerekmeyecek.

* Enerji

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Komisyonu’nun bir Enerji Birliği oluşturma planlarıyla ilgili olarak Brüksel ile aralarında ‘büyük bir sorun’ bulunduğunu, çünkü bu planın ulusal egemenliklerini ihlal ettiğini söyledi.

AB’de ev eşyalarını daha verimli hale getirmeye yönelik yeni kurallar 20 Şubat Cuma günü yürürlüğe giriyor. Bundan sonra AB’de yüksek miktarda enerji tüketen fırın, ocak ve aspiratörler satışa sunulamayacak.

Alman Der Spiegel dergisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılma ihtimaline karşı acil durum planları hazırladığını yazdı.

Yunanistan’ın bazı ödünlerde bulunduğu, Euro Bölgesi ile kredi anlaşmasının altı ay uzatılması teklifi, Almanya’dan kabul görmedi. Euro Bölgesi ülkeleri, Atina’nın teklifini görüşmek için bir araya geliyor.

Kemer sıkma politikalarına son vereceğini ve uluslararası kurtarma programının süresini uzatmayacağını söyleyen Yunanistan, geri adım attı. Yunanistan’ın kredi anlaşmasının uzatılması için Euro Bölgesi’ne resmen sunduğu başvurusunda, kredilerin ‘troyka’ tarafından denetlenmesinin kabulü dahil pek çok ödün veriliyor. Ancak Almanya, Yunanistan’ın teklifinin yeterli olmadığını söyledi.

* Genişleme

Belarus’un son aylarda Ukrayna barış görüşmelerine ev sahipliği yapmasının bir yan etkisi de, Batı dünyasının ‘Avrupa’nın son diktatörü’ adlandırdığı Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile AB arasındaki buzların erimesi oldu.

* Politika

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki ateşkesin denetlenmesi için Birleşmiş Milletler’den barış gücü istedi. Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar ise bunun, imzalanan barış anlaşmasının ihlali olacağını öne sürdü.

Euractiv.comt.tr