Avrupa Birliği Haberleri, 5.1.2015

Litvanya, 1 Ocak’ta Euro Bölgesi’nin 19. üyesi oldu. Estonya ve Letonya’nın ardından ortak para birimini kullanmaya başlayan Litvanya’nın da katılımıyla birlikte, Baltık ülkelerinin tamamı Euro Bölgesi’ndeki yerini aldı. Başbakan Algirdas Butkevicius, ortak para biriminin ‘hem ekonomik, hem siyasi’ güvenliklerini garanti altına alacağını söyledi.

Avrupa Birliği’nin en yeni üyesi Hırvatistan’ın Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç, Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Pusiç, Türkiye’nin AB’ye üye olma isteğini korumasının, katılım müzakerelerinde ilerleme kaydetmesinin ve müzakereler tamamlandığında AB’ye katılmasının iki taraf için de çok önemli olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin yaptırımlarının baskısı altındaki Rusya ekonomisi, 2009’dan bu yana ilk kez küçüldü. Rusya’nın GSYİH’sı, Kasım ayında yüzde 0.5 oranında düştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği yönündeki kararlılığının devam edeceğinin altını çizerek ‘Türkiye, Avrupa’nın, Avrupa tarihinin, Avrupa sosyal yapısının, Avrupa ekonomisinin Gümrük Birliği ile düzenlenen bir parçasıdır’ dedi.

TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, rotalarının Avrupa Birliği üyeliği olduğunu belirterek ‘Türk iş dünyasını AB üyeliğine hazırlayalım. Bilgilendirelim; üyelik için gereken intibak çalışmalarına destek verelim. Brüksel’de, AB üyesi ülke başkentlerinde ve Türkiye’de tam kapasitemizle, tüm enerjimizle çalışalım’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye olarak AB’ye üyelik sürecinde karşılarına çıkarılan engellere rağmen ‘Avrupa yönelimlerinin aynen yerinde olduğunu’ söyledi. Davutoğlu, AB’ye üyelik süreçlerinin ise Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine engel olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen AB Konseyi’nin yeni Başkanı Donald Tusk, bu görüşmeyle ilgili olarak ”Ortak bir önceliğimiz olan, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesini tartışmak için iyi bir fırsat olmuştur’ dedi.

Ankara-Brüksel hattında yaşanan son gerginliği değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB sürecinden vazgeçmesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını, bundan sonra da olmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde AB sürecinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu vurguladığını aktaran Bozkır, Juncker’in de Türkiye’deki süreçlerle ilgili tam olarak bilgi sahibi olmadığının anlaşıldığını belirtti. Bozkır, taraflar arasında iletişimin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’da çifte vatandaşlık hakkı alınmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ‘AB’ye üyelik yaşamımızı her alanda etkileyen, insanların hayat standardını yükselten, geleceğine umutla bakmasını sağlayacak bir standartlar silsilesidir. Bu sürecin devam etmesi her zaman Türkiye’nin lehine olmuştur’ dedi. AB’nin, Türkiye’yi reddetme lüksünün bulunmadığını belirten Bozkır, bu yöndeki ‘yanlış bir kararın’ ise ‘Türkiye’nin çok da fazla umrunda olmayacağını’ dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı 2014 Sonbahar Eurobarometer araştırmasına göre Türkiye’de AB üyeliğinin ‘iyi bir şey’ olduğunu ve AB’ye ‘güvendiğini’ söyleyenlerin oranı düştü. Bununla birlikte Türkiye’de, ülkede işlerin ‘iyi gittiğini’ söyleyenlerin oranında da keskin bir düşüş görülüyor.

İtalya açıklarında yüzlerce göçmeni taşıyan ve insan kaçakçısı olduğundan şüphelenilen personeli tarafından terk edilen ikinci bir geminin sahil güvenlik tarafından kurtarıldığı açıklandı. AB, insan kaçakçılarının Avrupa’ya girmek için yeni yollar bulduğunu gördüklerini ve insan kaçakçılığıyla mücadelenin 2015’teki önceliklerinden biri olacağını açıkladı.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in, yeni yıl mesajında göçmen ve İslam karşıtı ‘PEGIDA’ hareketine tepki göstermesinin ardından hükümetten farklı bir mesaj geldi. Kalkınma Bakanı Gerd Müller, PEGIDA konusunun açık bir şekilde tartışılması ve binlerce vatandaşın dile getirdiği kaygılara kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan şu ana kadar Dresden kentinde yoğunlaşan PEGIDA gösterilerinin bir benzerinin Köln’de de düzenlenmesi planlanıyor.

1 Ocak’ta Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralan Letonya, Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı 315 milyar Euro’luk yatırım planını hayata geçirme ve Rusya ile ilişkilerin kazandığı yeni boyut bağlamında, Avrupa’nın sınır güvenliği stratejisini gözden geçirme sözü verdi. AB dönem başkanlığının programında aynı zamanda, Türkiye ile katılım müzakerelerinin tekrar canlandırılması için çalışılacağı yer alıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni yıl mesajında halka İslam karşıtı ‘PEGIDA’ hareketine sırtını dönme ve sığınmacılara kucak açma çağrısında bulundu.

2014’te Avrupa Parlamentosu seçimleri geride kaldı ve AB’nin yeni üst yönetimi de belli oldu. 2015’te ise yedi AB ülkesinde genel seçimler düzenlenecek. Bu seçimlerden özellikle İngiltere ve Yunanistan’dakilerin sonucu, tüm dünyada merakla beklenecek.

Avrupa Komisyonu’nun eski Başkanı José Manuel Barroso, David Cameron’ın başbakanlığı döneminde İngiltere’nin Avrupa Birliği’ndeki etkisinin azaldığını ve artık Londra’nın, Birlik’te alınan kararların merkezinde bulunmadığını söyledi.

Yunanistan’da cumhurbaşkanının seçilememesi sebebiyle 25 Ocak’ta erken seçim ilan edilmesi üzerine Atina borsası sert düştü. Seçimlerin favorisi radikal solun lideri Aleksis Çipras, ‘kemer sıkmanın tarihe karışacağı’ sözünü verdi. Avrupa Birliği ise Yunan seçmen ve siyasetçilere ‘Avrupa’ya bağlılık’ çağrısında bulundu.

İsveç’te bir hafta içinde ikinci bir camide şüpheli bir yangın çıktı. Olayın kundaklama olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Letonya, 1 Ocak’ta Avrupa Birliği dönem başkanlığını İtalya’dan devralıyor. Küçük Baltık ülkesinin gündemindeki en önemli konu ise Rusya ile ilişkiler olacak.

Almanya’nın eski İçişleri Bakanı ve Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin üyesi Hans-Peter Friedrich, göçmen karşıtı PEGIDA hareketinin ve Avrupa-şüphecisi AfD parisinin yükselişi sebebiyle Merkel’i eleştirdi.

Hırvatistan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda sandıktan birinci sırada çıkan isim, şimdiki Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic oldu. Josipovic’i, yalnızca 1.5 puan farkla muhafazakarların adayı Kolinda Grabar-Kitarovic takip ediyor. Seçimlerin ikinci turu 11 Ocak’ta düzenlenecek.

Yunanistan parlamentosunda düzenlenen üçüncü tur oylamada da yeni cumhurbaşkanı belirlenemedi. Ülkede 25 Ocak’ta erken genel seçimlere gidilecek. Seçimlerin favorisi ise, uluslararası kurtarma paketinin şartlarını yeniden müzakere etmek isteyen radikal sol Syriza partisi.

Avrupa Birliği’nin, derin bir ekonomik kriz içindeki en yeni üyesi Hırvatistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek. Seçimleri şimdiki Cumhurbaşkanı Ivo Josipovic’in kazanması bekleniyor.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, bu yılki Noel konuşmasında, yoğun tartışmaların ardından düzenlenen referandum sonucunda Birleşik Krallık’ta kalmaya karar veren İskoçya’da uzlaşma çağrısında bulundu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, BM Silah Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin, uluslararası güvenlik için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bu yılki Noel mesajında ülkesinde giderek büyüyen sığınmacı ve İslam karşıtı hareketi üstü kapalı olarak eleştirdi ve sığınmacıların daha çok kabul görmesi gerektiğini söyledi.

Yolsuzluk ve demokratik değerlerde geriye gidiş iddiaları sebebiyle Washington ile arasında soğuk rüzgarlar esen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD’nin Orta Avrupa’da etki sahibi olmaya çalıştığını söyledi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkede üst üste gerçekleşen ve 20’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan saldırıların ardından kalabalık bölgelerde güvenliği artıracaklarını açıkladı. Valls bununla beraber, olaylar arasında bağlantı bulunmadığını söyledi.

Yunanistan’da hükümetin adayı Stavros Dimas, yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi için yapılan ikinci tur oylamada da seçilemedi. Dimas’ın üçüncü tur oylamada 12 milletvekilinin daha desteğini alamaması halinde, AB’den iki kez kurtarma paketi alan ülkede erken genel seçime gidilmesi gerekecek.

Almanya’nın Desden kentindeki göçmen karşıtı ‘PEGIDA’ gösterilerinin Pazartesi akşamı düzenlenen sonuncusuna, 17 binden fazla kişi katıldı. 4 bin kadar kişi de PEGIDA karşıtı bir gösteri düzenledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yaptırımların gevşetilmemesi halinde Rus ekonomisinin istikrarının bozulabileceğini söyledi. Hükümet ise AB’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlarını gevşetmek için bir sebep göremediklerini açıkladı.

Yunanistan’da erken seçim tartışmalarını da beraberinde geitren cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hükümetten yeni bir öneri geldi. Başbakan Antonis Samaras, milletvekillerinin kendi adayları Stavros Dimas’ı desteklemesi karşılığında Avrupa yanlısı partilere hükümette yer vermeyi ve seçimlerin 2015 sonunda düzenlenmesini teklif etti.

Son yayımlanan seçim anketlerine göre İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, AB üyeliğini referanduma götürme sözü veren iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yedi puan önünde gidiyor. AB karşıtı UKIP’in lider Nigel Farage’a destekte ise keskin bir düşüş var.

Yunanistan’da erken seçim endişelerini de beraberinde getiren cumhurbaşkanlığı oylamasına ‘rüşvet’ iddiası gölge düşürdü. Parlamentodaki küçük partilerden bir milletvekili, hükümetin adayını desteklemesi için kendisine 2 ile 3 milyon Euro arasında rüşvet teklif edildiğini söyledi.

Katalonya’da yerel yönetimin düzenlediği ankette yıllardır bir ilk gerçekleşti. Yıllardır ilk kez, Katalanların çoğu İspanya’da kalmaktan yana görüş bildirdi.

AB Konseyi’nin yeni Başkanı Donald Tusk’ın başkanlığındaki ilk AB liderler zirvesinden, Kırım’a yeni yaptırımlar ve ‘Rusya’ya karşı uzun vadeli strateji izleme’ kararı çıktı. Liderler aynı zamanda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 315 milyar Euro’luk yatırım planına destek verdi.

* AB Fonları

2014-2020 dönemi için Türkiye’nin kullanacağı toplam 4.45 milyar Euro’luk AB fonlarının 1.96 milyar Euro tutarındaki ilk kısmına ait proje ve programlar belirlendi.

* Enerji

Avrupa Birliği’nin yeni enerji verimliliği düzenlemeleri yürürlüğe girdi. AB’de satışa sunulan yeni ev eşyalarının, kullanılmadıkları zaman otomatik olarak kapanma özelliğine sahip olması gerekecek. Bu ürünlerin enerji verimliliği performanslarının, internet üzerinden satışlarda da tam olarak belirtilmesi gerekecek.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, herhangi bir ülke veya projeyi tercih etmelerinin, diğerlerinden vazgeçeceği anlamına gelmediğini belirterek, ‘Türkiye ne AB üyesi olmakla alakalı girdiği serüvenden, ne de Rusya gibi önemli bir komşusundan vazgeçer’ dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, deflasyon riskinin önüne geçmek için devlet tahvilleri alımı da dahil yeni adımlar atabileceklerinin sinyalini verdi. Almanya’da iktidar partisinin önde gelen isimlerinden Michael Fuchs ise ECB’yi, ‘ülkelerin reform yolunda devam etmelerini sağlayacak’ açıklamalarda bulunması gerktiğini söyledi. Fuchs daha önce, bu ay kritik bir seçimin düzenleneceği Yunanistan’ı ‘bir kez daha kurtarmak zorunda olmadıklarını’ söylemişti.

Rusya, rubledeki düşüşün önüne geçmeyi başardıklarını, ancak enflasyonun son yılların zirvesine ulaşacağını açıkladı.

Litvanya, 1 Ocak’ta Euro Bölgesi’nin 19. üyesi olmaya hazırlanıyor. Estonya ve Letonya’nın ardından ortak para birimini kullanmaya başlayacak olan Litvanya’nın da katılımıyla birlikte, Baltık ülkelerinin tamamı Euro Bölgesi’ndeki yerini alacak.

AB Bankacılık Otoritesi (EBA), yükselişe geçen siber suçlarla mücadele etmek için internet üzerinden ödemelerin güvenliğini sağlamlaştıracak yeni düzenlemeler çıkardı.

Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nı, Rusya öncülüğündeki Gümrük Birliği’ne katılmak için rafa kaldıran Ermenistan’ın, AB ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışmaya başlayacağı bildirildi.

Ukrayna parlamentosu, NATO üyeliğine yönelik bir adım attı ve ülkenin tarafsızlık statüsünü rafa kaldırma kaldırma kararını kabul etti. Rusya, bu adımın ‘zararlı olduğunu’ ve gerilimi artıracağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkede barışın sağlanması için 15 Ocak’ta Rusya, Fransa ve Almanya liderleriyle bir araya geleceğini söyledi.

Rusya’da muhalif lideri Aleksey Navalni, zimmete para geçirmekten yargılandığı davada üç buçuk yıl hapis cezası aldı. Navalni’nin kendi cezası ertelenirken, kardeşi üç buçuk yıl hapis yatacak.

Ukrayna’da barışın sağlanması için Belarus’un başkenti Minsk’de düzenlenen görüşmelerin yarıda kesildiği açıklandı. Barış görüşmelerinin neden yarıda kesildiğine ilişkin bir açıklama gelmedi.

Ukrayna’daki krize son vermek için oluşturulan temas grubu, üç ay aradan sonra Minsk’de bir araya geldi. Ancak görüşmelerde ilerleme kaydedildiğine ilişkin herhangi bir mesaj verilmedi.

Avrupa Birliği, çoğu öğrenci 145 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırının ardından Pakistan’da idam cezasının geri getirilmesine tepki gösterdi. AB’nin İslamabad temsilciliği, ölüm cezasının terörle mücadelede etkili bir yol olmadığını söyledi.

Rusya, AB ve ABD’nin Kırım’a yönelik Cumartesi günü yürürlüğe giren yeni yaptırımlarının ‘kendilerini cezalandırmaya yönelik olduğunu’ ve kendilerinin de misilleme olarak atılacak adımları hazırladıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin, toplam ithalatındaki artış yüzde 1.6 olarak gerçekleşen Avrupa Birliği’ne ihracatını yaklaşık yüzde 12 artırdığını; bunun sebebinin de AB’nin artık uzak ülkelerden uzun vadeli alım ve stok mantığından uzaklaşması olduğunu söyledi. Zeybekci, ‘dünyanın artık uzun vadeli alım ve stok mantığına geri dönmeyeceğini’ belirtti.

Son yapılan bir araştırmaya göre 2014’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden dördü yine Avrupa Birliği ülkeleri oldu. Bir önceki yıla göre iki basamak gerileyen Türkiye ise 19’uncu sırada yer aldı.

Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisinden şu ana kadar büyük bir yarar sağladığına işaret eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, bu ilişkinin devam etmesinin iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi. Bozkır, Gümrük Birliği’nin tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Ekonomik ambargolarla karşı karşıya olan Rusya’ya ihracatın artırılması gerektiğini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Rusya’nın Türkiye’den yaptığı tarımsal ürün ithalatındaki gümrük vergilerinin düşürülmesinin önemini vurguladı.

Avrupa Birliği liderler zirvesinden, ABD ile müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) 2015 sonuna kadar imzalanması için çabalara hız verme kararı çıktı.

* Turizm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemde NATO dışişleri bakanları toplantısına ve G20 zirvesine ev sahipliği yapan Antalya’nın, Türkiye’nin kongre merkezi haline geleceğini belirtti.

euractiv.com.tr