Ukrayna'nın doğusunda yapılan "seçimler" ile ilgili olarak AB adına Yüksek Temsilci tarafından yap ılan açıklama

2 Kasım günü Donetsk ve Luhansk “Halk Cumhuriyetleri”nde düzenlenen “devlet başkanlığı ve parlamento” seçimlerini yasadışı ve gayrı meşru olarak nitelendiren AB, bu “seçimleri” tanımayacaktır. Düzenlenen sözde “seçimler” ve bunların her hangi bir şekilde kabulü veya tanınması, Minsk Protokolünün lafzı ve ruhuna aykırıdır; bu bağlamda Rusya’yı sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz. AB tüm tarafları Ukrayna kanunları uyarınca ve Minsk Protokolünde öngörüldüğü şekilde, Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bu kesimlerinde yerel makamların demokratik yetkilerinin yenilenmesi yönünde tek yasal ve meşru yöntem olarak erken yerel seçimler düzenlenmesi doğrultusunda çalışmaya çağırır.

Ukrayna’nın doğusundaki krize yönelik olarak diyalog temelinde ve sürdürülebilir bir siyasi çözümün bulunabilmesi için AB, tüm tarafları Minsk Protokolü ve Memorandumunu tam anlamıyla ve daha fazla gecikmeye mahal vermeksizin, ivedilikle uygulamaları yönünde teşvik eder. Birlik bu bağlamda Rusya Federasyonu’nun taşıdığı sorumluluğu bir kez daha vurgularken, özellikle yasadışı ve yabancı kuvvetlerin, paralı askerlerin ve askeri ekipmanın geri çekilmesi ve Ukrayna-Rusya sınırında AGIT tetkiki altında, daimi bir izleme [sisteminin] tesis edilmesi yönünde çağrıda bulunur. Birlik krize yönelik çözümün sadece ve sadece Ukrayna’nın ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi temeline dayandırılabileceğini de hatırlatır.

Özellikle devam eden ateşkesi ihlalleri ve neticede ortaya çıkan can kayıpları ve yerinden olan kişilerin sayısındaki artış dolayısıyla endişe duymakta olan AB, insani yardım desteğini sürdürecektir. Birlik tüm tarafları sağlanmakta olan insani yardımın ayrım gözetmeksizin, yerleşik insani yardım aktörleri ile işbirliği yapılarak ve yetkili ulusal makamların da rızası ile ihtiyaç sahibi nüfusa dağıtımını kolaylaştırmaları çağrısında bulunur.