Son Avrupa Birliği haberleri, 22.10.2014

AB ve Türkiye

Ada çevresindeki doğalgaz arama faaliyetlerine müdahaleleri gerekçe göstererek Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde hiçbir yeni başlığın açılmasına izin vermeme kararı alan Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye’nin eylemlerini Avrupa Parlamentosu gündemine taşıdı.

Kıbrıs Rum yönetimi, ada etrafında doğalgaz arama faaliyetlerine Türkiye’nin müdahalesini gerekçe göstererek, Ankara’nın Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinde hiçbir yeni faslın açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerinin son yıllarda doğru yönde gitmediğini belirtti, ancak daha yakın ve güçlü ilişkilere sahip olmanın hem Türkiye’nin, hem de AB’nin çıkarına olacağını söyledi. Barroso, katılım sürecinden en iyi şekilde faydalanılması gerektiğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümetin yeni ‘iç güvenlik reform paketini’ açıkladı. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndaki atama yetkisinin İçişleri Bakanlığı’na devredildiği yeni düzenlemelerde, polisin yetkilerinden toplantı ve gösteri kanununa kadar pek çok alanda yeni uygulamalar yer alıyor. Davutoğlu, yeni düzenlemelerin tamamının TBMM AB Uyum Komisyonu’ndan geçirileceğini söyledi.

Danimarkalı yazar Lars Hedegaard’a suikast girişiminde bulunmakla suçlanan bir kişinin Türkiye tarafından serbest bırakılmasına ilişkin tartışmalara Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt de katıldı. ‘Meselenin kapanmadığını’ söyleyen Thorning-Schmidt, Danimarka vatandaşı olan şüphelinin neden serbest kaldığına ilişkin halen bir cevap beklediklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile geçtiğimi yıl başlattığı vize muafiyeti görüşmelerine ilişkin ilk raporunu sundu. Raporda, Türkiye’nin başta göç, uluslararası koruma ve belge güvenliği alanlarında kaydettiği ilerlemeden övgüyle söz edildi. Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Türkiye’nin vize serbestisi yol haritasında belirlenen kriterleri karşılama konusunda etkili bir çaba gösterdiğini söyledi.

Avrupa Birliği liderleri, 23-24 Ekim’de Brüksel’de bir araya geliyor. Resmi gündeminde iklim ve enerji olan zirvede, Ebola ve Ukrayna krizi gibi başka konular da görüşülecek. Öte yandan Belçika polisi, 28 AB liderinin başkentte olacağı iki gün boyunca greve gidecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve siyasi grup liderlerinin vardığı anlaşma sonucunda 2014 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nün sahibi Dr. Denis Mukwege oldu. Tecavüz mağdurlarının tedavisinde uzmanlaşan Mukwege, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Panzi Hastanesi’nin kurucusu.

Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun onayını aldı. Juncker, AP’deki grupların talebi üzerine ekibinde son anda bazı değişikliklere gitti. 1 Kasım’da görevi José Manuel Barroso Komisyonu’ndan devralacak olan yeni AB yönetimi, beş yıl süreyle görev yapacak.

Bir milletvekilinin ayrılmasının ardından dağılan Avrupa Parlamentosu’ndaki AB karşıtı Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) grubu, Polonyalı bir radikal parti mensubu milletvekilinin katılmasıyla yeniden kurulmaya hak kazandı.

Yeni Avrupa Komisyonu’nun planlandığı gibi 1 Kasım’da görevi devralmasının önündeki önemli bir engel kalktı. İlk gösterdiği aday Avrupa Parlamentosu komitesince reddedilen Slovenya’nın ikinci adayına yeşil ışık yakıldı. Komisyon, AP Genel Kurulu’ndan da onay aldıktan sonra göreve başlayacak.

Budapeşte’ye demokratik değerleri riske sokan politikalardan geri adım atma uyarısında bulunan ABD, altı Macar vatandaşına seyahat yasağı getirdi.

İsveç, gizemli bir deniz taşıtının yer aldığı bir fotoğraf yayınladı. Teyakkuza geçen ordu, yabancı bir denizaltı veya dalgıçları arıyor. Şüpheler, Rusya üzerinde yoğunlaşıyor.

Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilen Jean-Claude Juncker’in ekibi bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sunuluyor. AP’den onay çıkması halinde yeni Komisyon, planlandığı gibi 1 Kasım’da göreve başlayacak. Aksi takdirde AB üst yönetimindeki görev değişim süreci aksamaya girebilir.

İngilizlere Avrupa Birliği’nde kalma çağrısında bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, İngiliz siyasetçileri de halka AB ile ilgili doğruları söylemeye davet ediyor. Barroso, ‘Birleşik Krallık dostlarının desteği olmadan idare edebilir misiniz? Benim cevabım, büyük olasılıkla hayır’ diyor.

* Enerji

Rusya ve Ukrayna’nın önümüzdeki kış için doğalgaz tedariğine yönelik Avrupa Birliği arabuluculuğunda gerçekleştirdiği görüşmelerde sonuca varılamadı. Taraflar, önümüzdeki hafta tekrar bir araya gelme konusunda anlaştı. Rusya’nın, Ukrayna’nın doğalgaz faturasını ödeyebileceğine ilişkin şüpheleri devam ederken; AB tarafı önümüzdeki hafta anlaşmaya varılacağını umuyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), varlık teminatlı menkul kıymet alımlarına başladı.

Alman basını, Berlin ve Paris yönetimlerinin, Avrupa Komisyonu’nun Fransa’nın 2015 bütçesini onaylaması için bir anlaşma hazırladığını yazdı.

Sırbistan ve Arnavutluk başbakanları, iki ülkenin milli takımları arasında geçtiğimiz hafta yarım kalan ve diplomatik krize yol açan olaylı maçın ardından, bu haftaki görüşmelerini erteleme kararı aldı.

* Gıda ve Sağlık

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Avrupa Sağlık Sigortası Kartı ile vatandaşların yurtdışı seyahatlerinde, sadece kart göstererek tedavi olabileceklerini belirtti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Ebola’nın yayılma riskine karşı kaynakları bir araya getirecek bir Ebola koordinatörü atanmasına karar verdi.

Euractiv.com.tr