AB, Kobani mülteci krizine yönelik yard ımlarını arttırıyor

AB, Kobani mülteci krizine yönelik yardımlarını arttırıyor
Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz haftalarda Suriye’nin Kobani kentindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan binlerce kişinin acil ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmak amacıyla 3.9 milyon Avro’luk insani yardım fonu sağlıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krize Müdahaleden sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Kobani’deki şiddetli çatışmalar nedeniyle yerinden edilen 180,000’i aşkın Suriyeli Türkiye’ye sığınmıştır. Bu durum, zamanın en büyük insani krizinin etkisini daha da vahimleştirmiştir. Toplu mülteci hareketiyle baş edebilmeleri için sahadaki insani yardım kuruluşlarına acilen ihtiyaç duyulan fonları yönlendiriyoruz."

Bu fon insani yardım kuruluşlarının mültecilere temiz su, barınak ve ilaç tedarik etmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, hıfzıssıhha ve gıda hizmetlerinin sağlanmasını temin edecektir.

Bahsi geçen fon kaynağı, 2014 yılı için Suriye Krizine yönelik olarak Avrupa Komisyonu tarafından ayrılan 150 milyon Avro’luk insani yardım bütçesinin bir parçasıdır. Bu krize yönelik uluslararası yardım bağlamında Avrupa Birliği bir bütün olarak, yaklaşık 3 milyar Avro’luk fon desteği ile ilk sıradaki yerini korumaktadır. Bu rakam Komisyon ile Üye Ülkelerin şu ana kadar birlikte harekete geçirmiş oldukları insani yardımı ile kalkınma, ekonomi ve istikrar yardımlarını kapsamaktadır.

Ön bilgi

Türkiye sınırına yakın konumlanmış Kobani kenti, geride kalan üç hafta boyunca İŞİD savaşçılarının hedefi haline gelmiştir. Bu son mülteci akını, üç yıl önce patlak veren kriz süresince Suriye’den Türkiye’ye en büyük mülteci akını niteliğindedir. Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye sığınan bir milyonun üzerindeki Suriyeli ve Iraklı mültecinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olunması amacıyla, 2014 yılı için başta öngörülen 3.5 milyon Avro’luk fon kaynağını 8.5 milyon Avro’ya çıkartarak bu bağlamda sağlamakta olduğu insani yardım desteğini arttırmaktadır.

Daha fazla bilgi için:

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma:

Suriye krizine yönelik insani yardım desteğiyle ilgili factsheet:

Komisyon Üyesi Georgieva’nın web sayfası: