Son Avrupa Birliği Haberleri 10.10.2014

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, yeni Avrupa Komisyonu’nda katılım müzakerelerinden sorumlu olarak görevlendirilen Avusturyalı muhafazakar üye Johannes Hahn’ın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı bir isim olarak gösterilmesine karşı çıktı.

Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı 2014 İlerleme Raporu’nda ‘çözüm sürecine’ verilen destek tekrarlandı ve bu çerçevede atılan adımların, Türkiye’de istikrar ve insan haklarının güçlenmesine de katkıda bulunduğu belirtildi. Raporda bununla birlikte önemli düzenlemeler hazırlanırken yeterli düzeyde uzlaşma aranmaması ve yargı alanında aceleyle yapılan düzenlemeler eleştirildi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Komisyon’un raporunu ‘objektif ve dengeli’ olarak değerlendirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kobani’nin IŞİD’in eline geçme riskine işaret etti ve atılacak adımları Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye sınırında tampon bölge oluşturulması fikrine destek verdi.

Güney Kıbrıs Rum kesimi, ada çevresinde doğalgaz arama faaliyetlerine Türkiye’nin müdahalede bulunmasını gerekçe göstererek barış görüşmelerinden çekildi. ‘Rumların tek başına aldığı bu kararların sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum’ diyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, garantör ülkeler, AB ve ABD’nin katkısıyla bu kararın değiştirileceği ümidini dile getirdi.

Slovenya, Avrupa Komisyonu için bir önceki adayının Avrupa Parlamentosu komitelerinden onay alamamasının ardından AB yürütme organında görev yapması için Başbakan Yardımcısı Violeta Bulc’u aday gösterdi. Slovenya’nın, geri çekilen kadın adayın yerine başka bir kadın aday göstermesi yeni Avrupa Komisyonu’nun planlanan takvim çerçevesinde görevi devralmasını kolaylaştıracak.

Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP), düzenlenen ara seçimlerde ilk kez parlamentoya girdi ve önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerde ana akım partilere ciddi bir rakip olabileceğini gösterdi. Parti, Mayıs ayında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde İngiltere’de sandıktan birinci sırada çıkan parti olmuştu.

Slovenya’nın Avrupa Komisyonu’ndaki adayı Alenka Bratusek, Avrupa Parlamentosu komitelerinden destek alamaması üzerine adaylığını geri çektiğini açıkladı. Böylece Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni Komisyon’un planlandığı gibi Kasım ayında göreve başlamasının önündeki önemli bir engel kalkmış oldu.

Avrupa Komisyonu’ndaki Slovenyalı aday Alenka Bratusek’in Avrupa Parlamentosu komitelerinden destek alamaması üzerine, Komisyon başkanlığını devralmaya hazırlanan Jean-Claude Juncker meydan okudu. Juncker’in sözcüsü, AP komitelerinin adayları tek tek veto etme yetkisi bulunmadığını söyledi ve AB üst yönetimindeki görev teslim sürecinin aksayabileceği uyarısında bulundu.

Slovenya’nın Avrupa Komisyonu’ndaki adayı Alenka Bratusek, Avrupa Parlamentosu komitelerinde reddedildi. Bununla beraber Fransa, İngiltere ve İspanya’nın tartışmalı adayları kabul edildi. Ancak Komisyon AP Genel Kurulu’nda bütün olarak oylamya sunulacağı için, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in ekibinde bazı değişiklikler yapması gerekecek.

Avrupa Komisyonu, Slovenya’nın Komisyon’daki temsilcisi ve Enerji Birliği’nden sorumlu başkan yardımcısı adayı Alenka Bratusek’in, Avrupa Parlamentosu’nda Pazartesi günkü ‘sorgusunun’ tatminkar bulunmamasının ardından Juncker’in ekibine katılmaktan vazgeçtiği söylentilerini kesin bir dille yalanladı.

Avrupa Komisyonu’nun eski bir üyesinin oğlu Charles Michel’in, Belçika’nın şu ana kadarki en genç başbakanı olması bekleniyor.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, tekrar göreve seçilmesi halinde ülkesinin Avrupa Birliği’ne katılım anlaşmasındaki imtiyazlardan birini referanduma götüreceğini açıkladı. Thorning-Schmidt daha önce, referandumu görev süresi içinde düzenleyeceğini söylemişti.

* Enerji

Avrupa Birliği, İngiltere’nin devlet desteği sağlamayı planladığı iddialı bir nükleer santral porjesini onayladı.

Letonya’nın eski Başbakanı Valdis Dombrovskis, yeni Avrupa Komisyonu’nda Euro’dan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmak için Avrupa Parlamentosu’nun onayını aldı. Yeni Komisyon’daki ‘iki kademeli’ yapı çerçevesinde Dombrovskis’e bu görevinde Fransız üye Pierre Moscovici yardımcı olarak.

Avrupa Komisyonu’nun 2014 genişleme paketinde, Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecinde öne çıkan başlıca sorunların organize suç ve yolsuzlukla mücadele ve basın özgürlüğü olduğu göze çarpıyor.

Kasım ayında AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği görevini devralması beklenen İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, AB’nin genişlemesine desteğini açıkladı.

* Gıda ve Sağlık

Ebola virüsüne yakalandığı tespit edilen İspanyol hemşirenin sağlık durumunun kötüye gittiği ve Madrid’de dört kişinin daha karantinaya alındığı açıklandı. İspanya hükümeti, hastalıkla mücadelede yetersiz kaldıkları iddiasını kabul etmedi ve virüsün söz konusu kişiye kendi hatası sonucu bulaştığını öne sürdü.

Avrupa Komisyonu, Madrid’de tedavi görürken hayatını kaybeden bir Ebola hastasıyla teması bulunan bir hemşirenin de virüsü kapmasıyla ilgili olarak İspanya’dan açıklama istedi.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye’ye, Kobani’yi IŞİD militanlarına karşı savunmak isteyen gönüllülerin sınırı geçmesine izin verme çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosu’nun Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü kazanan Pakistanlı Malala Yusufzay, Nobel Barış Ödülü’nü kazandı. Kız çocuklarının eğitim hakkını savunduğu için 2012’de Taliban’ın saldırısına maruz kalan Yusufzay, Nobel Barış Ödülü’nü Hint çocuk hakları aktivisti Kailash Satyarthi ile paylaştı.

Ankara’yı ziyaret eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye’de uçuşa kapalı bölge konusunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’nin Kobani’de tek taraflı olarak bir kara operasyonu düzenlemesini beklemenin gerçekçi olmadığını dile getirdi.

Barroso 2 Komisyonu’nun görev süresi dolarken, Avrupa çapındaki sivil toplum örgütleri Komisyon’un ticaretten sorumlu yeni üyesi Cecilia Malmström’ün, görevi devretmeye hazırlanan Karel De Gucht’dan nasıl bir TTIP mirası devralacağını soruyor. Avrupa Parlamentosu üyesi Jo Leinen, Malmström’ün paydaşların beklentilerini nasıl karşılayacağını, karşıtlarının kaygılarını nasıl gidereceğini, Avrupa Parlamentosu’ndaki farklı görüşler ile arada nasıl uzlaşma sağlayacağını ve müzakereleri nasıl tatmin edici bir nihayete ulaştıracağını soruyor.

Avrupa Birliği’nin Kazakistan ile bir ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalamasının ardından konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Rusya öncülüğündeki ‘Avrasya Gümrük Birliği’ içinde yer alan ülkelerle ilişkileri güçlendirmeye açık olduklarını söyledi.

Avrupa Birliği dönem başkanı İtalya, ABD ve AB arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasında üzerinde uzlaşma sağlanamayan konuları bir kenara bırakacak ‘geçici bir anlaşma’ imzalanabileceğini söyledi.

Anlaşmaya sivil toplumun gösterdiği muhalefetin üstesinden gelmeye çalışan Avrupa Komisyonu, ABD ile görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için müzakere yetkisini kamuoyuyla paylaştı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın mevcut ortamda ‘bir nevi deniz feneri işlevi göreceğini’ ve bu programda yer alan unsurların takvimlendirilip, belli bir plan çerçevesinde hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Euractiv.com.tr