Son Avrupa Birliği Haberleri, 3 Ekim 2014

AB ve Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi Türkiye’nin stratejik hedefidir ve bu yönde gayretlerimiz kesintisiz devam edecektir’ dedi.

Ukrayna’daki kriz ve IŞİD tehdidine işaret eden NATO’nun yeni Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ilk ziyaretlerini Polonya ve Türkiye’ye gerçekleştireceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Türkiye ile AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bunun, taraflar arasında vizelerin serbestleştirilmesi açısından da önemli bir aşama teşkil ettiğini söyledi.

Yeni Avrupa Komisyonu’nda komşuluk ilişkileri ve genişleme müzakerelerinden sorumlu olarak görevlendirilen Johannes Hahn, Türkiye’nin katılım müzakerelerinin ancak Türkiye’deki liderliğin çe evrensel haklara ve reformların devamına ‘çekincesiz olarak’ bağlı kalması halinde ilerleyeceğini söyledi. Hahn aynı zamanda Gümrük Birliği’nin, hizmetler, kamu alımları ve tarımı da kapsayacak şekilde modernleştirmesini istediğini söyledi.

‘Türkiye’nin Avrupa Birliği Stratejisi’ kapsamındaki ulusal eylem planlarını ve iletişim stratejisini Kasım ayı sonuna kadar yayımlamayı planladıklarını söyleyen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ‘Türkiye siyasi reformları yeterince yerine getirdiği için müzakerelere başlayabildi. Ama yeterince yerine getirmekle tamamen yerine getirmek arasındaki o farkı önümüzdeki dönemde kapatacağız’ dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, her ne kadar AB ve Türkiye’de genişlemeyle ilgili şüpheler bulunsa da AB’nin genişlemeye devam edeceğinden emin olduğunu söyledi ve ‘Çünkü daha büyük bir Avrupa daha güçlü bir Avrupa’dır’ dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilerin ortak çıkarlara dayandığını söyledi ve ‘doğru resme bakıldığında’ AB’nin Türkiye’ye ‘hayır’ deme lüksü bulunmadığını ifade etti.

AB Bilgi Merkezleri Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, iş dünyasının AB üyeliğine desteğinin yüzde 75 düzeyinde olduğunu, ancak AB ve AB’ye üyelik sürecinin, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin toplumun önemli bir kesimi tarafından bilinmediğini belirtti.

Kasım ayında görevi devretmeye hazırlanan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, son ziyaretlerinden birini Türkiye’ye gerçekleştiriyor. Türkiye’de başta ekonomi alanında olmak üzere tartışılmayacak ilerlemelerin, ancak aynı zamanda hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili kaygıların bulunduğunu belirten Barroso, ‘Gelişme göstermesi gereken ve bunu yaparak AB vatandaşlarının kalplerini ve akıllarını kazanması gereken Türkiye’nin kendisi’ dedi.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin yeni Avrupa Komisyonu’ndaki İngiliz ve İspanyol adayların onayını ertelemesi üzerine, AB üst yönetiminin belirlenmesi aksama riskine girdi.

Avrupa Komisyonu’nun göç ve içişlerden sorumlu Yunan adayı Dimitris Avramopoulos, yasadışı göçle mücadelenin en iyi yolunun bir ‘Kale Avrupası’ kurmak değil, düzenli göç için bir çerçeve oluşturmak olduğunu söyledi.

İspanya Anayasa Mahkemesi’nin Katalonya yönetiminin düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunu durdurmasının ardından Barselona sokaklarını dolduran Katalanlar, mahkemenin kararını protesto etti.

Avrupa Birliği, Ukrayna’daki barış planının tam olarak yürürlüğe girmemiş olmasını gerekçe göstererek Rusya’ya yönelik yaptırımları yürürlükte tutma kararı aldı.

Daha önce İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması halinde ‘kalbinin kırılacağını’ söyleyen İngiltere Başbakanı David Cameron, aynısnın ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılığı durumunda söz konusu olmayacağını söyledi.

İspanya hükümeti, Katalonya yönetiminin düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunun yasadışı ilan edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, referandumu askıya adlı.

Avrupa Komisyonu başkanlığını Kasım ayında devralması beklenen Jean-Claude Juncker’in ekibi, Avrupa Parlamentosu’nun sorgusundan geçecek. Komisyon adaylarının AP üyelerini ikna edememesi halinde, AB üst yönetimindeki devir teslim süreci aksamaya uğrayabilir.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe ilk kez Senato’ya girdi. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın liderliğindeki Sosyalistler, parlamentonun üst kamarasındaki çoğunluğunu kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, varlık teminatlı menkul kıymet alımına Ekim ayı ortasından itibaren başlayacaklarını söyledi.

Polonya’nın yeni Başbakanı Ewa Kopacz, AB Konseyi başkanlığını üstlenmek için görevden ayrılan selefi Donald Tusk’ın politikalarını genel olarak sürdüreceğini söyledi. Kopacz aynı zamanda Euro Bölgesi’ne katılımla ilgili temkinli konuştu.

2015 bütçesini açıklayan Fransa, bütçe açığını Avrupa Birliği sınırları içine daha önce söz verdiğinden iki yıl gecikerek çekebileceğine işaret etti. Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, gecikme sebebiyle ekonomideki kırılganlığı gösterdi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon, Eylül ayında yüzde 0.3 ile küresel krizden bu yana kadarki en düşük seviyesine tekrar geriledi ve deflasyon riskinin önüne geçmek için Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerindeki baskıyı artırdı.

Rusya Devlet Başkanı Sergey Lavrov, eski Yugoslav ülkeler Karadağ, Makedonya ve Bosna’nın NATO’ya katılmasının ‘provokasyon’ olacağını söyledi.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Birliği, İngiltere’nin obeziteyle mücadele için uyguladığı ‘trafik ışığı’ şeklinde etiketleme sistemiyle ilgili açıklama talep etti. Güney Avrupa ülkeleri, bu sistemin kendi ürünlerine haksız bir şekilde ayrımcılık yaptığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu’nda sağlık ve gıda güvenliğinden sorumlu göreve aday gösterilen Vytenis Andriukaitis, ABD ile müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşması çerçevesinde, kimyasallarla yıkanmış etler gibi Avrupa kamuoyunda endişelere yol açan gıda ürünlerinin ithalatına izin verilmeyeceğini söyledi.

* KOBİ ve AB

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 29 Eylül-5 Ekim tarihlerinde kutlanan Avrupa KOBİ Haftası dolayısıyla Türkiye’de KOBİ’lerin kurumsallaşma ve markalaşma süreçlerine odaklanacaklarını söyledi.

Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Özgöker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda dile getirdiği ‘Dünya 5’ten büyüktür’ söylemini değerlendirdi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği’nin ardından Balkan ülkeleri de mobil iletişimde roaming ücretlerini düşürmeye yönelik bir anlaşma imzaladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işadamları ve işadamlarının iktisadi faaliyetlerinin Türk-Amerikan ilişkilerinin çimentosu olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ile AB arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’yi olumsuz etkilememesi için, Türkiye’nin de tamamlandıktan sonra anlaşmaya katılması anlamına gelen ‘docking’ veya ABD mallarının Türkiye’ye gümrüksüz bir şekilde girişinin, Türkiye de ABD ile benzer bir anlaşmayı tamamlayana kadar ertelenmesi formülleri üzerinde durduklarını belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşması üzerinde yalnızca Brüksel ile Kiev arasında varılan bir anlaşma çerçevesinde değişikliğe gidilebileceğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun (CACCI) Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

Avrupa Komisyonu’nda ticaretten sorumlu olarak göreve başlamaya hazırlanan Cecilia Malmström, Avrupa Parlamentosu’nun sorgusundan geçti. Malmström, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP), ABD’li şirketlerin Avrupa’daki çevre, sağlık ve güvenlik gibi alanlardaki düzenlemeleri by-pass etmesinin önünü açmayacağını söyledi.

Euractiv.com.tr