Son Avrupa Birliği Haberleri, 26.09.2014

* AB ve Türkiye

Schengen ülkelerinin Türkiye’deki konsoloslukları Vize Bilgi Sistemi (VBS) kullanmaya başladı.

Avrupa Birliği, casuslukla suçlanan bir Ukraynalı pilotun duruşmasını izlemek için Rusya’ya giden bir Avrupa Parlamentosu üyesinin ülkeye girişine izin verilmemesini kınadı.

Birleşmiş Milletler, Suriye, Irak ve dünyanın diğer bölgelerindeki çatışmalar sebebiyle giderek daha fazla insanın zengin ülkelere iltica başvurusunda bulunduğunu açıkladı. 2014 yılında yapılan sığınma başvurularının, 20 yılın zirvesine ulaşması bekleniyor.

Bertelsmann Stiftung’un hazırladığı bir araştırma, AB ülkelerinin ekonomileri arasındaki dengesizliğin arttığına ve AB’de göreve gelecek yeni yönetimin, toplumsal adaletsizliğin önüne geçmeye yönelik çabalarını artırması gerektiğine işaret ediyor.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, El-Kaide’nin IŞİD’in gölgesinde kalmamak için Avrupa, ABD veya İsrail’e yönelik terör saldırıları düzenleyebileceğini söyledi. De Kerchove aynı zamanda Türkiye’deki barış sürecinin tamamlanması ve Türkiye’nin kabul etmesi halinde PKK’nın AB terör örgütü listesinden çıkarılabileceğine işaret etti.

* AB Fonları

Avrupa Birliği, 2014-2020 dönemi için Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) ile genişleme bölgesi için toplamda 11 milyar Euro ayırdı. IPA II’den yedi yılda 4.45 milyar Euro alacak olan Türkiye, AB’nin açık arayla en çok kaynak ayırdığı ülke oldu.

* Enerji

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, sözleşmelerin Avrupa ülkelerinin Rusya’dan aldığı doğalgazı Ukrayna’ya geri satmasına izin vermediğini ve bunu yapan ülkelere doğalgaz akışının kesilebileceğini söyledi. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise Rusya’nın, enerji kozunu kullanarak Ukrayna’yı ‘dondurmaya’ çalıştığını söyledi.

Moskova ile ilişkileri gerilen, Tahran ile arasındaki buzlar ise erimeye başlayan Avrupa Birliği, sessizce İran’dan doğalgaz alım planları yapıyor. İran’a yönelik yaptırımların kalkması ve gereken altyapı yatırımlarının yapılması halinde Avrupa’ya doğalgaz satışı için en uygun rota, Türkiye olacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Rus ekonomisindeki kötü gidişatın Avrupa’yı da etkileyeceğini, ancak Avrupa’nın Rusya ile ticaret hacmi göz önünde bulundurulduğunda bunun etkisinin sınırlı olmasını beklediklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, altı yıl sonra Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunda bulunmalarının yolunu açacağını söylediği, geniş bir sosyal ve ekonomik reform paketi sundu.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, IŞİD’e karşı ABD öncülüğündeki koalisyona katılmak için yedi F-16 uçağı göndereceklerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ülkelerin vatandaşlarının Irak ve Suriye’deki cihatçı gruplara katılmasının önüne geçmeyi zorunlu tutan, bağlayıcı bir kararı kabul etti.

* Telekomünikasyon

Kasım ayından itibaren Avrupa Komisyonu’nda dijital ekonomiden sorumlu olarak görev yapacak olan Günther Oettinger, Google’ın pazardaki baskınlığını sınırlamaları gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ABD ile ticarette sınıf atlamak istediklerini söyledi ve ‘Türkiye’nin, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na dahil edilmesi veya Türkiye ile ABD arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması, ilişkilerdeki sınıf atlamanın somut adımları olacaktır’ dedi.

Almanya, AB’nin Kanada ile tamamladığı serbest ticaret anlaşmasında son anda bazı değişikliklere gidilmesini istiyor. Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht ise, anlaşmanın müzakerelerine en baştan başlamadan anlaşma üzerinde değişiklik yapılamayacağını söyledi.

Euractiv.com.tr