Son Avrupa Birliği Haberleri, 25.09.2014

* AB ve Türkiye

Cihatçı olduğu iddia edilen ve Türkiye’de tutuklanan üç Fransız zanlının, Fransa’ya iadelerinde güvenlik güçlerinin kendilerini beklediği Paris yerine Marsilya’ya inmesi ve Fransa’da ellerini kollarını sallayarak dolaşmaya başlaması skandala yol açtı.

Türkiye’nin bölgesinde sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi ‘model ortaklık’ çerçevesinde ABD ile paylaşmayı son derece sağlıklı bir şekilde sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu bilgi ve tecrübenin Avrupa Birliği için de eşsiz bir fırsat sunduğunu ve bunun bile tek başına Türkiye’nin neden AB üyesi olması gerektiğinin cevabını ortaya koyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleri sürecinde Almanya’nın katkısının artmasını istediklerini söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da ‘Fasıllar açılmalı ki Türkiye de üzerinde çalışması gereken konuları ele alabilsin’ dedi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanlarında Komisyon ile daha yoğun bir ilişki içinde olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda verilmiş taahhütlerle ilgili bir şüpheleri bulunmadığını ve müzakerelerde yeni bir ivme yakalanması gerektiğini belirten Danimarka Parlamentosu Başkanı Mogens Lykketof, Türkiye’nin Avrupa’daki işbirliğine katacağı çok şey olduğuna inandığını söyledi.

AB Bakanlığı, Türkiye’nin yeni Avrupa Birliği stratejisini açıkladı. Kasım ayında yayımlanacak eylem planı ile birlikte yürürlüğe girecek stratejide ilgili fasılların açılıp açılmamasına bakılmaksızın mevzuatta reformlara devam edilmesi, mevzuatı uygulama kapasitesinin artırılması, anayasadan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve özellikle yurtdışı kamuoyuna yönelik ‘tepkisel değil, ön alıcı ve algı odaklı’ bir iletişim yaklaşımı benimsenmesi öngörülüyor.

Birleşmiş Milletler’in adadaki temsilcisi, Kıbrıs’taki Türk ve Rum liderlerin barış görüşmelerini hızlandırma kararı aldığını ve artık ‘yapılandırılmış müzakere’ aşamasına geçildiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’deki zorunlu din eğitimi uygulamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin eğitim hakkına ilişkin maddesini ihlal ettiğine karar verdi ve Türkiye’ye bu sistemi ‘bir an önce’ değiştirme çağrısında bulundu.

İlk resmi yurtdışı ziyaretini KKTC’ye düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rum lider Nikos Anastasiadis’e çözümü ertelememe çağrısında bulundu ve ”Gelin bu barışı bir an önce, yarın değil bugün, gelecek hafta değil bu hafta, gelecek yıl değil bu yıl yapalım’ dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi’nin, Kasım ayında görevi devralacak AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin özel kalem müdürlüğü görevini üstlenmek üzere Ankara’dan ayrılmaya hazırlandığı bildirildi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında Avrupa Birliği süreciyle ilgili ‘çok önemli kararlar’ alındığını ve bugünden 2019’a kadar devam edecek,’takvimleştirilmiş’ üç eylem planı hazırladıklarını söyledi.

AB polis teşkilatı Europol, organize suç örgütlerine yönelik şu ana kadar düzenlediği en büyük, 10 gün süren operasyonda binin üzerinde kişinin tutuklandığını açıkladı.

Avrupa Birliği’nin Erasmus araştırmasına göre değişim programına katılan öğrencilerin iş bulma şansı yurtdışı tecrübesi bulunmayan öğrencilere göre çok daha yüksek. Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı ilginç bir veri ise, 1987’den bu yana hayata gelen yaklaşık bir milyon kişinin anne babalarının Erasmus sayesinde tanışmış olması.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, Başbakan David Cameron’ı AB’den ayrılmanın ülke için ‘felaket’ olacağı konusunda uyardı.

AB, Avrupa Komisyonu binalarına yönelik bombalı saldırı planladığı iddia edilen iki kişinin gözaltına alınmasının ardından Komisyon binalarındaki güvenlik düzeyini artırdı; ancak böyle bir plana dair kanıt elde etmediklerini söyledi.

Avusturya’da geçtiğimiz yılki genel seçimlerin ardından iktidarını korumayı zorlukla başaran iki koalisyon partisi, haftasonu düzenlenen yerel seçimlerde kan kaybetmeye devam etti.

Katalonya Başkanı Artur Mas, 9 Kasım’da İspanya’dan bağımsızlık için referandum düzenleme çağrısını ‘önümüzdeki günlerde’ resmen yapacağını söyledi.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, siyasete geri döneceğini açıkladı.

Katalonya’daki özerk yönetimin Başkanı Artur Mas, İskoçya’daki bağımsızlık referandumunun kendilerine ‘yol gösterdiğini’ ve bağımsızlık için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Londra yönetimi, İskoçya’da bağımsızlığa ‘hayır’ oyu çıkan referandumdan ne sonuç çıkarsa çıksın kabul edeceklerini açıklamıştı. İspanya ise, Katalanların benzer bir referandum düzenlemesine izin vermiyor.

İskoçya’da düzenlenen bağımsızlık referandumundan, yüzde 55’e karşı yüzde 45 oyla Birleşik Krallık’ta kalma kararı çıktı. Seçim kampanyası sırasında adanın iç siyasetiyle ilgili yorumda bulunmaktan genellikle kaçınan Avrupalı ülke ve kurumlar, sonuçtan memnuniyetlerini dile getirdi. Bağımsızlık kampanyasının lideri, İskoçya Birinci Bakanı Alex Salmond ise istifasını açıkladı.

Avrupa Komisyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘isterse iki gün içinde Doğu Avrupa’yı alabileceğini’ söylediği iddialarıyla ilgili yorumda bulunmaktan kaçındı.

İskoç halkı, bağımsızlık referandumunda oy kullanıyor. Anketler, Birleşik Krallık’ta kalmaktan yana olanları kılpayı farkla önde gösteriyor. Sandıktan bağımsızlığa ‘evet’ oyu çıkması halinde tarihte ilk kez bir AB ülkesi bölünecek ve bağımsız İskoçya’nın AB’deki yeri tartışmaya açılacak.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, İskoçya ve Katalonya’daki gibi ayrılıkçı hareketlerin ve bağımsızlık referandumlarının, Avrupa bütünleşmesini baltaladığını söyledi.

İskoçya’da 18 Eylül’de düzenlenecek bağımsızlık referandumu öncesinde Londra’daki siyasetçiler, İskoç seçmeni Birleşik Krallık’ta kalmaya ikna etmek için son çabalarını sarf ediyor. Birleşik Krallık Parlamentosu’ndaki üç büyük partinin liderleri, İskoçya’nın ödenekten yüksek pay almaya devam edeceği ve Edinburg yönetimine harcamalarda daha fazla yetki tanınacağı sözünü verdi.

İki görgü tanığı, Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenlerin teknesinin, çıkan anlaşmazlık üzerine kaçakçılar tarafından bilerek batırıldığını söyledi. EurActiv’e konuşan bir Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yetkilisi, teyit edilmesi halinde olayın şu ana kadar yaşananlar arasında en kötüsü olacağını ve ‘toplu katliam’ teşkil edeceğini söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan İsrail’in de payını alabileceği uyarısında bulundu.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, başbakanlığa Parlamento Başkanı Ewa Kopacz’ı aday gösterdi.

Almanya’daki Bavyera Partisi, İskoçya’daki referandumdan Birleşik Krallık’tan ayrılma kararı çıkmasının kendi bağımsızlık taleplerine de ağırlık kazandıracağını söyledi. Berlin yönetimi ise bu talebi alay konusu yaptı.

IŞİD’le mücadelede uluslararası koordinasyonu sağlamak için düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu konuda dünyanın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi ve Irak’a destek çağrısında bulundu.

Euro karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, Pazar günü yapılan seçimlerde yüzde 10’un üzerinde oy alarak iki eyalette daha parlamentoya girdi. Böylece AfD artık üç eyaletin meclisinde temsil ediliyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Birleşik Krallığın müzakere ettiği para birimi ve sınır anlaşmalarından muafiyetini korumak istemesi halinde bağımsız bir İskoçya’nın AB üyeliğini engelleyebilir.

İsveç’te düzenlenen genel seçimleri merkez sol kazandı, ancak tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Sosyal Demokratların lideri Stefan Löfven, seçimde güç kazanan aşırı sağla işbirliğine kapıyı kapattı.

* Çevre ve İklim

Çin, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde ilk kez iklim değişikliğiyle mücadele için kararlı adımlar atma sözü verdi. ABD Başkanı Barack Obama da iklim değişikliyle mücadele çabalarının, iklim değişiklinin gerisinde kaldığını ve ABD ile Çin’in bu alanda diğer ülkelere liderlik etme sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

* Enerji

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Rusya’ya Ukrayna’daki krizde enerjiyi bir silah olarak kullanmama çağrısında bulundu.

Finlandiya’da hükümetin Rus ortaklığındaki bir nükleer reaktörün inşaatına onay vermesi, Yeşillerin koalisyondan çekilmesine yol açtı.

Sırp basınının aktardığına göre Gazprom’un Uluslararası Projeler Departmanı Başkanı Aleksandr Siromyatin, Güney Akım doğalgaz boru hattının Sırbistan’daki bölümünün inşaatının Ekim ayında başlayacağını söyledi.

Yeni Avrupa Komisyonu’nda ekonomiden sorumlu olarak görevlendirilen ve Almanya’daki endişeleri gidermeye çalışan Fransız siyasetçi Pierre Moscovici, Euro Bölgesi’nin bütçe kurallarını uygularken Fransa’ya imtiyaz tanımama sözü verdi. Paris yönetimi geçtiğimiz günlerde, bütçe açığı hedeflerini 2017’ye kadar yakalayamayacağını açıklamıştı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Peter Praet, Euro kullanan 18 ülkenin IMF’te ECB tarafından temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, görevi devralmasından bu yana Berlin’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi ve Alman mevkidaşı Angela Merkel ile görüştü. İki liderin gündemindeki öncelikli madde, ekonomi politikalarına ilişkin fikir ayrılıklarının üstesinden gelinmesi oldu.

Avrupa Parlamentosu’nun 2014 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülleri için adaylar 23 Eylül’de açıklandı. Adaylar arasında, Ukrayna’da Viktor Yanukoviç rejiminin devrilmesine yol açan EuroMeydan hareketi de yer alıyor. Kazanan, Ekim ayında açıklanacak.

Eş zamanlı olarak toplanan Avrupa ve Ukrayna parlamentoları, iki taraf arasındaki Ortaklık Anlaşması’nı onayladı. Ancak Ukrayna ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe konma tarihinin 2016’ya ertelenmesi tartışmalara yol açtı. Ukrayna’daki kırılgan ateşkes sürerken Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun, ülkenin doğusuna daha fazla özerklik tanınmasını öngören teklifi de kabul edildi.

* Gıda ve Sağlık

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Batı Afrika’da hakim olan Ebola salgınıyla mücadele için acil olarak toplanacak. Avrupa Birliği ülkeleri de salgınla mücadelede kaybedilen zamanı telafi etmeye çalışıyor.

* Kültür ve Sanat

İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi ve Öğretmen Akademisi Vakfı ortaklığı ile yürütülen Jean Monnet Programı Avrupa Birliği e-kitap projesi ‘Okulda Avrupa Birliği’ni Öğrenme’ tamamlandı.

NATO, Ukrayna’daki Rus birliklerinin önemli ölçüde geri çekildiğini, ancak sınır yakınında halen çok sayıda Rus askerinin bulunduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, dünyanın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en çok sayıda krizi aynı anda yaşadığını söyledi ve uluslararası topluma çatışmaları önleme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye’nin Kobani kentindeki 400 bin kişinin tamamının IŞİD saldırıları sebebiyle Türkiye’ye sığınma ihtimaline karşı acil durum planı hazırladıklarını açıkladı. BM aynı zamanda uluslararası topluma, Türkiye’ye destek çağrısında bulundu.

Ukrayna ordusu, Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun barış planı çerçevesinde ağır silahları cepheden çekmeye başladıklarını açıkladı. Kiev yönetimi, yaşanan ateşkes ihlallerine rağmen ülkedeki çatışma ve ölümlerin büyük ölçüde durduğunu söyledi.

ABD ve müttefik ülkeler, Irak’ın ardından Suriye’deki IŞİD hedeflerini de vurmaya başladı. Bu haftaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda liderlerin başlıca gündem maddesinin IŞİD olması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler, IŞİD saldırılarından kaçan yüz binlerce sığınmacının akın ettiği Türkiye’nin, Suriye’de iç savaşın patlak verdiği üç yıldan bu yana en ciddi sığınmacı dalgalarından biriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya muhalefeti, Ukrayna krizinin patlak vermesinden bu yana ilk büyük savaş karşıtı gösteriyi düzenledi. Binlerce Rus muhalif haftasonu Moskova sokaklarını doldurdu.

Fransa, IŞİD’e yönelik askeri operasyona katılacaklarını açıklamalarının ardından jet uçaklarının ilk kez Irak’taki hedefleri vurduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadele için ABD Başkanı Barack Obama’dan silah yardımı istedi. Kiev’e 53 milyon dolar mali destek sözü veren Obama ise silah talebini geri çevirdi.

ABD ve Avrupa Birliği, İran’ın nükleer silah ürettiği iddialarına ilişkin soruşturmanın yavaş ilerlemesiyle ilgili endişelerini dile getirdi.

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes, NATO’nun Suriye’den gelebilecek olası saldırılara karşı hazırladığı programda Hollanda’nın yerini almak üzere Türkiye’ye füze bataryası ve asker göndereceklerini açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, IŞİD ve Rusya’nın farklı ideolojilere sahip olmakla beraber, Batı’nın ortak değerlerini baltalamak ve geri bir vizyonu empoze etmek için çalıştığını söyledi. Rasmussen bununla beraber, IŞİD’in aksine Rusya ile diyaloğa kapıyı açık bıraktı.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği’nin gündemindeki son taslağa göre, Avrupa ülkelerinde ülkelerinde roaming ücretlerini kaldırma planı ertelenebilir.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar, Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik işbirliğinin yaratacağı sinerjinin Avrupa’dan başlayarak dünyanın geri kalanına olumlu etkileri olacağını söyledi.

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girme tarihinin ertelenmesinden tatmin olmayan Rusya, anlaşmanın içeriğinde değişiklik istedi.

Avrupa Birliği ve ABD’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını Türkiye olmadan imzalaması halinde Gümrük Birliği’nin sürdürülemez hale geleceğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘Türkiye kadim müttefikimiz ABD ile yapılacak TTIP arasında yer alacak. Bunun aksini kabul etmiyoruz’ dedi.

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinin bir yıl ertelenmesi, Ukrayna siyasetinde büyük tepkilere yol açtı.

Lefkoşa Ekonomi Forumu TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Türkiye, Yunanistan, KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi iş dünyası temsilcileri ortak bir tahkim merkezi kurulması kararı aldı. Hisarcıklıoğlu tahkim merkezinin kurulmasıyla ortaya çıkabilecek ticari anlaşmazlıkların çözümünün kolaylaşacağını ve bunun da karşılıklı ticareti artıracağını ifade etti.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’na (TTIP) anlaşma imzalanır imzalanmaz Türkiye’ye otomatik uygulanacağı şeklinde bir madde eklenmesi gerektiğini, aksi takdirde Gümrük Birliği’ni askıya almak zorunda kalacaklarını söyledi.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayımlanan MIT Technology Review dergisinin Türkiye’de ilk kez düzenlediği 35 Yaş Altı Yenilikçiler yarışmasına katılanlar arasında en yaratıcı ve en etkili yeniliklerin sahibi olan 10 Türk genci seçildi.