Avrupa Birliği'nde Son Görevlendirmeler ve Türkiye, Kader Sevinç

Avrupa Birliği’nde Son Görevlendirmeler ve Türkiye

Kader Sevinç

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden bu yana Avrupalı liderlerden oluşan AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında süren AB Komisyonu Başkanlığı ve diğer üst düzey görevler için bir müzakere süreci büyük oranda tamamlandı. Ülkeler, siyasi gruplar, ulusal siyasetteki konumları ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinden elde ettikleri sonuçlarla bu önemli görevlerin beş yıl için kimlere verileceği ortaya çıktı. Bugün belirlenmiş AB Komisyonu Jean-Claude Juncker tarafından basın ile paylaşılan AB Komiserleri ve Başkan Yardımcıları listesi gündemi oluşturdu.

Buna göre tepe görevler için AB Konseyi ve AB Komisyonu muhafazakar EPP’den Tusk ve Juncker’in AB Dış Eylem Brimi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki tepe görevler sosyal demokrat Mogherini ve Schulz’un oldu. Siyasi dağılımda büyük bir değişim gözlemlenmezken Tusk ve Mogherini’nin profilleri iyileştirdiği, Schulz’un yerini koruduğu, Juncker’in kendisi Euro krizi nedeniyle yıpranmış olsa da Barosso’nun performansını aşabilecek üst düzey bir AB Komisyonu kurmayı başarmış olması gözlemleniyor.

Aşağıdaki linkten indirebileceğiniz bu çalışmada AB Komisyonu’na odaklanıldığı için diğer kurumlarla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapılmamaktadır. Ayrı bir çalışma ile diğer AB kurumlarında son görevlendirmeler ve bunların Türkiye’ye etkileri somut öneriler ile beraber paylaşılacaktır.

Avrupa Birliði Son Gorevlendirmeler ve Turkiye Kader Sevinc.pdf