Son Avrupa Birliği Haberleri 03.09.2014

Son Haberler

* AB ve Türkiye

AB dönem başkanı İtalya’nın Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, katılım sürecindeki ülkeler arasında siyasi reform sürecinin güçlendirilmesine en çok ihtiyaç duyulan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerin Kıbrıs sorununun arkasına saklandığını söyledi ve ‘Kıbrıs sorunu çözülsün de, gerçek karşı çıkanlar ortaya çıksın diye arzu ediyorum’ dedi.

Türkiye’de ifade özgürlüğü ve internet yasaklarıyla ilgili son dönemdeki endişelerini dile getiren Avrupa Komisyonu’nun dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, ‘İnsanların kendini ifade etmesinin önüne geçmeye çalışmak nafiledir, tıpkı kadınlara kamusal alanda gülmemelerini söylemek gibi. Ama sizi temin ederim ki, bunun şakaya gelir yanı yok’ dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sunduğu 62. Hükümet Programı’nda, ‘Avrupa’dan Ortadoğu’ya geniş bir coğrafyada tarihin yeniden yazıldığı bu kritik dönemde, AB üyeliğinin ülkemiz açısından stratejik önemi ortadadır’ denildi ve hedefin, ‘Cumhuriyet’in 100. yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmak’ olduğu belirtildi.

KKTC’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümü için garantör ülke olarak Türkiye’nin yaptığı gibi Yunanistan’ın da görevini yerine getirmesini beklediklerini söyledi. Atina ise Erdoğan’ın ziyaretini ‘yasadışı’ olarak niteledi ve açıklamalarının ‘Ankara’nın Kıbrıs’a yönelik agresif bir politika izlemekte ısrarlı olduğunu’ gösterdiğini söyledi

Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler, ABD ve İngiltere’nin de Türkiye’yi gizlice dinlediğine işaret ediyor.

İngiltere Hazine Genel Sekreteri Danny Alexander, bağımsız bir İskoçya’nın bir yandan para birimi olarak pound kullanmaya devam ederken Avrupa Birliği’ne üye olamayacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama Galler’deki NATO zirvesi öncesinde, Ukrayna krizi sebebiyle Rusya tehdidini en yoğun hisseden AB ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya’nın liderleriyle bir araya geliyor. Obama, üç eski Sovyet ülkesinin güvenliklerinin sağlanacağı mesajını verecek.

Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilen Jean-Claude Juncker, Kasım ayında göreve başlayacak yeni Komisyon’daki görev dağılımı için adaylarla görüşmeye başladı.

Hollanda’nın, Avrupa Komisyonu üyeliği için Dışişleri Bakanı Frans Timmermans’ı aday gösterdiği bildirildi.

İngiltere hükümeti, iki hafta sonra bağımsızlık referandumunun düzenleneceği İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılma ihtimaline karşı bir acil durum planları bulunmadığını söyledi.

Avrupalı liderler, AB Konseyi başkanlığına Polonya Başbakanı Donald Tusk’u, AB dışişleri yüksek temsilciliğine ise İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini’yi atadı.

* Enerji

Ukrayna krizi sebebiyle Rusya’dan doğalgaz tedariği riske giren Avrupa Birliği’nin gündeminde, dışarıya doğalgaz satışını yasaklamak ve sanayide kullanımını kısıtlamak gibi acil durum önlemleri bulunduğu bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Doğu Ukrayna’daki isyancılarla ‘kalıcı ateşkes’ için anlaşmaya vardıklarını söyledi. Kremlin’den yapılan açıklamada ise Rusya’nın çatışmanın bir tarafı olmaması sebebiyle Putin’in kendisinin herhangi bir anlaşmaya varmadığı kaydedildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine ‘İstersem Kiev’i iki haftada alırım’ dediğini aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güneydoğu Ukrayna’da ‘bir devlet teşekkülü’ üzerinde görüşmelerin derhal başlaması gerektiğini söyledi. Putin’in sözcüsü ise isyancı grupları da, bu grupların ‘Yeni Rusya’ olarak adlandırdıkları bölge için bağımsızlık taleplerini de desteklemediklerini belirtti.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) açıkladığı rapora göre Avrupa Birliği’nin küresel ekonomideki rekabet gücü artıyor. Ancak İsviçre, ABD ve Singapur, rekabetçilikte halen Avrupa’nın önünde gidiyor. Türkiye ise bu yıl bir basamak gerileyerek dünyanın en rekabetçi 45. ülkesi oldu.

Euractiv.com.tr