Son Avrupa Birliği Haberleri, 22.08.2014

* AB ve Türkiye

Avrupalı diplomatlar, Avrupa Birliği’nin PKK’yı öncelikle Türkiye ile anlaşmaya varmadan terör örgütü listesinden çıkarmasının son derece düşük bir ihtimal olduğunu, Türkiye’nin ise şu anda böyle bir şeyi gündeme almasının söz konusu olmayacağını söyledi.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, Suriye ve Irak’tan gelen yasadışı göçmenlerin önüne geçmek için Türkiye sınırına çektikleri tel örgüyü uzatabileceklerini açıkladı.

Rusya’nın gönderdiği ‘insani yardım konvoyunun’ Doğu Ukrayna’da isyancıların kontrolündeki bölgeye Kiev’den izin almadan girmesinin ardından Avrupa Birliği, Moskova’nın gerçekleştirdiği sınır ihlalini kınadı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, ABD’nin Ferguson kentindeki olaylarda polisin orantısız güç kullanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Kasım ayında göreve başlayacak yeni Avrupa Komisyonu’ndaki üyelerin belirlenme sürecinin tamamlanmasına bir hafta kaldı. Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni Komisyon’da cinsiyet dağılımı bir öncekine göre daha dengesiz ve sağ partilerin ağırlığı daha da fazla olacak.

İngiltere’de polis ve istihbarat servisleri, ABD’li gazeteci James Foley’nin infaz edildiği görüntülerde İngiliz vatandaşı olduğundan şüphelenilen IŞİD militanını tespit etmeye çalışıyor.

Slovenya’da geçtiğimiz ay düzenlenen erken seçimleri kazanan Miro Cerar, yeni merkez-sol hükümette üç partinin bulunacağını açıkladı.

Polonya Maliye Bakanı Mateusz Szczurek, Euro Bölgesi’ne kapılarının açık olduğunu, ancak halihazırda istikrar sahibi ve gelişmiş bir ekonomiye sahip olmaları sebebiyle ortak para birimine katılmaktan ciddi bir fayda görmeyeceklerini söyledi.

Almanya, ekonomide ikinci çeyrekte kaydettikleri sürpriz küçülmede Rusya’ya yaptırımların, Ukrayna krizi sebebiyle yaşanan güven kaybının ve ilk çeyrekteki yüksek büyümenin etkili olduğunu söyledi.

* Genişleme

Avrupa Birliği’nin aday ülkelerden Sırbistan’ı, Moskova’nın Batılı ülkelerden gıda ithalatına getirdiği yasağı istismar etmeme konusunda uyarmasının ardından Belgrad yönetimi, Rusya’ya ihracatı teşvik etmeyeceklerini söyledi.

* Politika

Cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki son Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısından, 27 Ağustos’ta yapılacak kongre için parti başkanlığına Konya milletvekili ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun aday gösterilmesi kararı çıktı.

* Ticaret ve Sanayi

Avrupa Komisyonu, AB gümrük güvenliğindeki açıkları kapatmaya yönelik yeni bir stratejiyi kabul etti.

Avrupa Birliği, üreticilerin yakıt tasarrufunu abartılı göstermesinin önüne geçmek için araçların laboratuvar yerine yolda test etmesini zorunlu kılacak düzenlemeler hazırlıyor.

Rusya’nın ay başında Batılı ülkelerden gıda ithalatına getirdiği ambargonun ardından, gıda fiyatlarında bir haftada yüzde 6’ya varan artışlar kaydedildi.

İsviçre, Avrupa Birliği ve diğer Batılı ülkelerden bazı firmaların, ürünlerini İsviçre topraklarında üretilmiş gibi göstererek Rusya’nın gıda ambargosunu delme girişimine karşı çıktı.