Son Avrupa Birliği haberleri, 30 Mayıs 2014

AB ve Türkiye

CHP Avrupa Birliği Temsilcisi ve Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Yönetim Kurulu Üyesi Kader Sevinç, 22-25 Mayıs Avrupa Parlamentosu seçimlerinden çıkan sonuçların Avrupa Birliği ve Türkiye üzerine etkilerini değerlendirdi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçlarını değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, aşırı partilere zaman zaman yönelimler olabileceğini ve sonra durabileceğini, sonuçların AP ya da AB için kısa sürede sonuç doğurmasa da bir sinyal teşkil etttiğini söyledi. Çavuşoğlu, burada önemli olanın merkez partilerin sergileyeceği duruş olduğunu; bu partilerin de AB değerlerini savunacak bir duruş göstermek yerine kaybettikleri desteği alabilmek için radikal partilerin söylem ve eylemlerine başvurmaya başladığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya, Fransa, İngiltere ve AB dönem başkanı ülkelerin ön alarak 23. ve 24. fasılların Türkiye ile müzakerelere açılmasını sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Eurostat verilerine göre on Avrupa Birliği vatandaşından dördü, tatillerini ev dışında bir yerde geçirecek maddi güce sahip değil.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından konuyla ilgili ilk kez net bir mesaj veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Komisyonu başkanlığı görevini José Manuel Barroso’dan devralacak kişinin, Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean-Claude Juncker olması gerektiğini söyledi.

İngiltere’nin eski Başbakanı John Major, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB karşıtı partilere desteğin artmasının, Başbakan David Cameron’ın AB ile ilişkilerini yeniden müzakereye açma planlarında elini güçlendirdiğini söyledi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında söz verdiği, yerel seçimlerde Avrupa Birliği vatandaşı olmayan göçmenlere oy hakkı tanıma planlarını rafa kaldırdıklarını söyledi.

Bulgaristan’da geçtiğimiz yıl göreve gelen hükümet, hakkındaki dördüncü güven oylamasını da kazandı. Ancak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ana muhalefetteki GERB partisinin, iktidardaki Sosyalistlerden daha çok oy alması sebebiyle ülkedeki siyasi belirsizlik sürüyor.

Fransa’da binlerce öğrenci, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıktan birinci çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe’yi (FN) protesto etti.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Avrupa Birliği’nin vatandaşların güvenini tekrar kazanabilmek için yalnızca iş dünyası ve yaşadığı ülkeyi kolayca değiştirebilen, çok dilli bir elit sınıfın çıkarlarının değil sıradan insanların çıkarlarını koruduğunun görülmesi gerektiğini söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği makamını almak istedikleri mesajını verdi. Rusya’nın genişlemeci politikalarına karşı şahin bir tavır takınan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Ukrayna krizinde de AB dış politikasında önemli rol oynamıştı.

Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada ‘Avrupa Parlamentosu’ndaki her türlü süreci engellemek için elimizden geleni yapacağız’ dedi. Sosyalist ve merkez sağ çoğunluğa karşı sesi güçlü çıkan bir muhalefet grubu kuracaklarını belirten Le Pen, ‘Endişe ediyorlar’ diye de ekledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, aynı zamanda Lüksemburg’un eski Başbakanı olan Jean-Claude Juncker’in Avrupa Komsiyonu’nun yeni başkanı seçilmesi konusunda gösterdikleri isteksizlik sebebiyle Avrupa Birliği liderlerini İngiltere’nin taleplerine boyun eğmekle ve ‘zavallılıkla’ suçladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Haziran’da Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geleceği ve Ukrayna’yı görüşeceği açıklandı. Bu buluşma, Rusya’nın Kırım’ı ilhakından bu yana Putin’in önde gelen bir Batılı ülkenin lideriyle ilk görüşmesi olacak.

AB karşıtı partilerin öncemli bir yükseliş kaydettiği Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından AB liderleri özel bir zirvede bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, seçimlerden galip ayrılan merkez sağ EPP’nin ortak adayı Jean-Claude Juncker dışında bir kişinin Avrupa Komisyonu başkanlığına aday gösterilmesine kapıyı açık bıraktı.

AB karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) sandıktan birinci çıktığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kendi partisi ancak üçüncü olabilen İngiltere Başbakanı David Cameron, daha önce söz verdiği ‘AB üyeliği referandumunu’ erkene alma çağrılarını kabul etmedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Fransa’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıktan birinci sırada çıkan Ulusal Cephe’yi (FN) ‘faşist’ olarak tanımladı.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci sırada çıkması sebebiyle deprem yaşanan Fransa siyaseti, bu kez de ana muhalefetteki usulsüzlük skandalıyla sarsıldı. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisinin, 2012’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük yaptığı iddiaları üzerine muhalefet lideri Jean-François Cope’un istifa edeceği açıklandı.

Avrupa karşıtı ve aşırı sağ partilerin yükselişinin damga vurduğu Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Avrupa Birliği liderleri durum değerlendirmesi yapıyor. AB liderlerinin Salı akşamki gayriresmi zirvesiyle birlikte, Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanının belirlenmesi için pazarlıklar da başlamış oluyor.

Avrupa Yeşiller Partisi, Avrupa seçimlerinde Yeşillerin bu zamana kadarki en iyi sonucunu aldı ve Parlamento’daki sandalye sayısını 11 artırarak 55’e çıkardı. Pek çok yeni ve küçük parti de sol gruba katılabilir.

Portekiz’de ana muhalefetteki Sosyalistler, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi oldu. İspanya’da da muhalefette bulunan Sosyalistler, ikinci sırada geldi. Ülkede hem merkez sol, hem de merkez sağ, 2009 seçimlerine oranla oy kaybetti.

Yunanistan siyasi tarihinde ilk kez bir sol parti AB seçimlerinde birinciliği ele geçirerek iktidardaki merkez sağ Yeni Demokrasi’yi mağlup etti ve siyasetteki meşruiyetinin sorgulanmasına yol açtı.

25 Mayıs’ta düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa karşıtı partiler yükseliş gösterse de siyasi dengede önemli bir değişiklik yaşanmadı. Parlamento’daki merkez sağ ve merkez sol partilerin büyük koalisyon oluşturması bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine aşırı sağın yükselişi damgasını vurdu. Fransa’da Ulusal Cephe’nin (FN) sandıktan birinci sırada çıkması ülke siyasetinde depreme yol açarken AB karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi de (UKIP) ülkesinde birinci oldu. Merkez sağ ve merkez sol partiler çok sayıda sandalye kaybetse de Parlamento’daki baskınlıklarını korumayı başardı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AP seçimlerinin ardından 27 Mayıs’ta düzenlenecek zirve için AB liderlerine gönderdiği mektubunda, Avrupa Komisyonu’nun bir sonraki başkanını belirlemek için çok erken olduğunu söyledi.

Euractiv.com.tr