18.04.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB’ye üyelik sürecinde öncelikle serbest dolaşım ile ilgili görüşmelerin sonuçlanması ve Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere serbest girişinin sağlanması noktasında takvimin erkene alınması için çalıştıklarını söyledi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üst gelirli ülkeler arasında yer alabilmek için birinci şartın hukuk ve demokrasi standartlarını geliştirmek olduğunu söyledi ve bunun en iyi mekanizmalarından birinin de AB’ye katılım müzakereleri olduğuna işaret etti. AB müzakerelerini başarıyla tamamladıktan sonra Birliğe üye olmama kararı veren Norveç örneğine değinen Gül, Türkiye’nin de yüksek standartlara ulaşmak için tüm fasılların şartlarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde bir darbe daha yedi. Hollande’ın baş danışmanlarından biri, geçmişte kamu görevi yürütürken bir taraftan da ilaç şirketleri için çalıştığı haberleri üzerine istifa etti.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin lideri Marine Le Pen, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Ancak UKIP lideri Nigel Farage, ayrımcı söylemleri nedeniyle Avrupa’daki aşırı sağ blok ile ittifaka mesafeli duruyor.

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, Ukrayna’daki kriz sebebiyle Avrupa Birliği’ni suçladı.

* Çevre ve İklim

Avrupa Parlamentosu’ndan AB’de ince plastik poşet kullanımının 2019 yılına kadar en az yüzde 80 oranında azaltılmasını öngören düzenlemelere destek geldi. Kabul edilen tasarıda marketlerin poşetleri ücretsiz olarak vermesinin önüne geçilmesi gibi önlemler yer alıyor.

* Enerji

Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen ve Rusya’nın Doğu Avrupa ülkeleri üzerindeki baskısını kınayan bir karar, Bulgaristan için ‘stratejik’ öneme sahip Güney Akım projesini suya düşürebileceğinden endişe eden Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubunun desteğini alamadı.

Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, enerjide Rusya’ya bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarına işaret ederek bu alanda Türkiye’nin önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Avrupa Birliği, Rusya’dan gelen, Ukrayna üzerinden doğalgaz satışı konusunu görüşme talebini kabul etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce, Ukrayna’nın birikmiş doğalgaz borçlarını ödememesi halinde komşusuna doğalgaz satışını askıya alabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Fransa’nın yeni Başbakanı Manuel Valls, hükümetinin AB meselelerine yaklaşımına açıklık getirdi ve bütçe açığını azaltma taahhütlerine bağlı olduklarını söyledi.

ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin Cenevre’deki toplantısından, Ukrayna’daki gerilimi düşürmek için bir anlaşma çıktı. Anlaşma çerçevesinde Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı grupların işgal eylemlerine son vermesi, silahların bırakılması ve yerel yönetimlere daha fazla özerklik tanınması öngörülüyor. AB ve ABD tarafı, varılan anlaşma çerçevesinde bir an önce somut adımlar atılmasını beklediklerini söyledi.

Ukrayna krizini görüşmek için AB, ABD, Rusya ve Ukrayna arasında düzenlenecek dörtlü toplantı öncesinde gerilim tırmandı. Kiev yönetiminin ülkenin doğusunda kontrolü tekrar sağlama girişimi, Rus yanlısı ayrılıkçı grupların askeri araçları ele geçirerek üzerlerine Rus bayrağı asmasına sahne oldu. Moskova Ukrayna’nın ‘iç savaşın eşiğine geldiğini’ söylerken NATO da Doğu Avrupa’ya yeni birlikler göndereceklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu, kartelleşmeden zarar gören şirketlerin tazminat almasını kolaylaştırmaya yönelik olarak, AB’de toplu davalar açılmasına ilişkin asgari standartlar getiren düzenlemeleri onayladı.

Türkiye ve Malezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Serbest Ticaret Anlaşması ve vizelerin kaldırılmasının iki ülke ticaretini artıracağını vurguladı.​

Avrupa Parlamentosu, üreticilerin gıda dışı tüm ürünler üzerinde menşe ülkenin belirtilmesinin zorunlu kılınmasına destek verdi. Ancak AB ülkeleri konu üzerinde fikir ayrılıkları yaşamaya devam ediyor.