16.04.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye’nin bu kez gerçekten istekli olduğunu gördüklerini, sorunun bir ya da bir buçuk yıl içinde çözülebileceğini düşündüğünü söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB kriter ve standartlarını yakalamak için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, ‘Bu konuda bizim hiçbir tereddüdümüz yok. Biz AB değerlerini geçici bir heves olarak görmüyoruz. Bunlar bizim inandığımız, ulaşmak istediğimiz değerler’ dedi.

İtalya’nın 77 yaşındaki eski Başbakanı Silvio Berlusconi’nin, kesinleşen vergide yolsuzluk cezasını bir yıl boyunca huzur evinde çalışarak çekeceği bildirildi.

Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyesi ve Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage’ın başı, AP’den aldığı ödenekleri usulsüz bir şekilde harcadığı iddialarıyla dertte. Farage ise usulsüzlük iddialarını kabul etmiyor.

Ukrayna krizini görüşmek için bir araya gelen AB dışişleri bakanları, Rusya’nın Doğu Ukrayna’da Kırım’dakine benzer adımlar atması ihtimaline karşı yeni yaptırımları gündemine aldı.

Önümüzdeki ay düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’ne (UKIP) verilen destek en üst seviyeye çıktı. UKIP’in her beş oydan birini alarak iktidardaki Muhafazakarları geçebileceği konuşuluyor.

Yunanistan’da yeni kurulan bir Avrupa yanlısı parti, Mayıs ayındaki AB seçimleri öncesinde ülkedeki siyasi dengeleri sarsmaya hazırlanıyor. Potami (Nehir) partisinin henüz Avrupa’da hangi siyaset ailesine katılacağına karar vermemiş olması ise, merkez solda gerilimi artırıyor.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, ‘zamanı geldiğinde’ İsveç ile birlikte NATO’ya katılma konusunu değerlendirmeleri gerektiğini sözyledi. Katainen, Ukrayna’daki krizin şu anda Finlandiya açısından güvenlik riski oluşturmadığını da sözlerine ekledi.

* Enerji

Doğalgazda Rusya’ya bağımlılığını azaltmaya çalışan ve Ukrayna’nın enerji güvenliğini sağlamaya çalışan AB’de bu doğrultuda bir ilk adım atıldı. Almanya, Ukrayna’ya doğalgaz satışına başladı. Ancak yine de AB’nin önünde lojistik açıdan pek çok zorluk ve Rusya ile sözleşmeleri ihlal etmeme yükümlülüğü bulunuyor.

Bundan böyle Euro Bölgesi’nde mali sıkıntı yaşayan bankaların AB üyesi ülkeleri de iflasa sürüklemesinin önüne geçmek için oluşturulan ‘bankacılık birliğine’ ilişkin son düzenlemeler de Avrupa Parlamentosu’nun nihai onayını aldı.

Deflasyon tartışmalarının merkezindeki Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun çok düşük seviyelerde seyretmeye devam etmesi halinde harekete geçebileceklerinin sinyalini verdi. ECB Başkanı Mario Draghi, Euro’nun yükselişi devam ederse para politikasını daha da gevşetebileceklerini söyledi.

Makedonya’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda kazanan aday çıkmadı. Seçimlerin ikinci turu 27 Nisan’da düzenlenecek. Seçimi Başbakan Nikola Gruevski’nin adayı Gjorge Ivanov’un kazanması bekleniyor.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Parlamentosu’ndan, ikinci Yenilikçi İlaçlar Girişimi’ne (IMI2) destek geldi. Yaklaşık 3 milyar Euro bütçeli araştırma programını Avrupa Komisyonu ve ilaç sanayii birlikte yürütüyor.

Ukrayna’daki geçici yönetimin Devlet Başkanı Oleksander Turçinov, ülkenin doğusunda resmi binaları işgal eden Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara yönelik ‘terörle mücadele’ operasyonunu başlattıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gerilimin tırmanmasının Ukrayna’yı iç savaşın eşiğine getirdiğini söyledi.

Washington Post ve İngiliz the Guardian gazeteleri, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanan ve ABD istihbaratının yürüttüğü kapsamlı yasa dışı takip faaliyetlerini ortaya çıkaran haberleri sebebiyle Pulitzer ödülüne layık görüldü. ABD istihbaratının faaliyetleri geçtiğimiz yıl Avrupa ülkeleri ile ABD arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı.

AB dışişleri bakanları, Ukrayna’daki ayrılıkçı gerilimin sürmesi sebebiyle Rusya’ya yönelik yaptırım listesini genişletme kararı aldı. ABD Başkanı Barack obama, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i arayarak Ukrayna’nın doğusundaki işgal eylemlerine son verilmesi için devreye girmesini istedi. Putin ise komşusundaki olaylarda sorumluluğu bulunmadığını savunuyor.

Ukrayna hükümetinin Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara, ülkenin doğusundaki işgal eylemlerine son vermeleri için tanıdığı süre doldu. Rusya, Kiev’deki yetkililere eylemcilere karşı güç kullanmama çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu, üreticilerin gıda dışı tüm ürünler üzerinde menşe ülkenin belirtilmesinin zorunlu kılınmasına destek verdi. Ancak AB ülkeleri konu üzerinde fikir ayrılıkları yaşamaya devam ediyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Türkiye-ABD arasındaki ticaretin ilişkileri daha da ileri götürmek açısından fırsat oluşturan bir işbirliği alanı olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu’ndan Avrupa Komisyonu’nun, kamyonların başta bisikletçiler olmak üzere diğer taşıt sahipleri açısından teşkil ettiği riskleri azaltmayı ve daha fazla yakıt tasarrufu sağlamayı amaçlayan tekliflerine destek geldi.

Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Uğur Özgöker, 10. Kartepe Ekonomi Zirvesi’nden izlenimlerini yazdı.

ICC Tahkim Semineri’nde konuşan TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi Rifat Hisarcıklıoğlu, tahkim mekanizmasının adli yargı kadar önemli olduğunu belirtirken, ‘Maalesef Türkiye’de tahkim konusunda istediğimiz noktadan çok uzağız’ dedi.​

* Yaratıcılık ve Yenilik

Garanti Bankası’nın desteği ile Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek MIT Technology Review Innovators Under 35 Yarışması en yenilikçi ve yaratıcı 10 Türk gencini seçecek.