09.04.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Kıbrıs’ta Türk ve Rum toplumlarının temsilcileriyle görüşen Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, ‘Kıbrıs’ta adil, kapsamlı bir çözüm ve yeniden birleşme dışında bir alternatif yoktur’ dedi. Füle aynı zamanda Türkiye’nin Kıbrıs’ta birleşme müzakerelerinde yapıcı bir rol oynadığını da belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Kıbrıs’ta birleşme müzakerelerinin başlamasının ardından adaya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık Komitesi’nin önümüzdeki hafta yapılması planlanan toplantısının, Türkiye’de haklar ve özgürlükler konusunda atılan adımlar sebebiyle gittikçe gerilen ilişkilerin daha da zarar görmemesi için ertelemeye hazırlandığı bildirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokratların (CDU) parlamentodaki lideri Volker Kauder, Avrupalı Sosyal Demokratların Avrupa Komisyonu başkan adayı Martin Schulz’un Fransa’ya bütçe açığını azaltması için daha fazla zaman tanınmasına destek vermesini eleştirdi.

Bu yıl Avrupa Komisyonu başkanlığını José Manuel Barroso’dan devralabilecek isimler arasında en öne çıkanlardan biri olan eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, İngiltere’nin, AB’nin temel ilkelerinde değişikliğe gidemeyeceğini söyledi.

İspanya’daki ulusal parlamento, Katalonya’nın bağımsızlık referandumu düzenleme talebini reddetti. Katalonya Başkanı Artur Mas, Kasım ayında planladıkları referandumu düzenlemek için bir yol bulacaklarını söyledi.

Almanya’da koalisyon hükümeti, yabancı kökenlileri gençlerin çifte vatandaşlık almasının önünü açacak yasa tasarısını onayladı. Düzenlemelerin yasalaşmasıyla birlikte 21 yaşına gelen göçmen çocukları, belirli şartları yerine getirmeleri halinde çifte vatandaşlık alabilecek.

Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) önümüzdeki ay düzenlenecek Avrupa Parlamentosu’ndaki seçimlerinde liste başı adayı Andreas Mölzer, Avrupa Birliği’ni Nazi Almanyası’na benzetmesi üzerine patlak veren tartışmalar sebebiyle partisinin kampanya liderliğini bıraktı. Mölzer yine de partinin aday listesinden ayrılmadı.

Avrupa Birliği’nde bu yıl belirlenecek üst düzey görevler için yarış kızışıyor. Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen AB’de görev üstlenmek için istifa edeceğini açıklarken Fransa da eski Maliye Bakanı Pierre Moscovici’yi Avrupa Komisyonu’na sokmak istiyor.

Macaristan’da düzenlenen genel seçimlerde Brüksel ile sık sık anlaşmazlığa düşen Başbakan Viktor Orban galip geldi. Muhalefetteki aşırı sağcı bir parti ise büyük güç kazandı.

* Enerji

Avrupa Birliği, yenilenebilir enerjiye devlet yardımını kısıtlamak için planlarını açıkladı. Avrupa Komisyonu’nun açıkladığı yeni kurallara göre AB ülkelerinin, yenilenebilir enerjiye sağladıkları sübvansiyonların yerine kademeli olarak piyasa odaklı alternatifler getirmesi gerekecek. Enerjinin yoğun kullanıldığı sektörler üzerindeki, yenilenebilir enerjiye geçişin maliyeti ise hafifletiliyor.

Gazprom CEO’su Aleksey Miller, geri akış yöntemiyle AB ülkelerinden Ukrayna’ya doğalgaz satışının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Bütçe açığını AB’nin izin verdiği sınırlara çekmek için zaman kazanmaya çalışan Fransa’ya Roma’dan destek geldi. İtalya’daki yeni hükümet, ortaklarını kamu maliyesinde dizginleri elinde tutacaklarına ve ekonomide reforma gideceklerine ikna ettikten sonra AB’deki bütçe kurallarının esnetilmesi için girişimde bulunacaklarını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) faizleri düşürme çağrısında bulunarak iki kurum arasında gerginliğe yol açan IMF, Euro Bölgesi’nde deflasyon tehlikesini ortadan kaldırmak için bankanın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. ABD Hazine Bakanlığı’ndan da benzer bir uyarı geldi.

Almanya merkez bankası Bundesbank’ın Başkanı Jens Weidmann, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bankacılık denetleme birimini ayrı bir kurum olarak teşkilatlandırmayı gündeme alması gerektiğini ve para politikalarının üzerine çok fazla yük bindirilmesinin kendileri açısından kabul edilemeyeceğini söyledi.

* Gıda ve Sağlık

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU-OSHA) tarafından başlatılan ‘Sağlıklı İşyerleri Stresi Yönetir’ kampanyası, işverenleri ve çalışanları iş yerinde stres konusunu birlikte ele almaya çağırıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki idari bina işgallerinin arkasında, Kırım’daki gibi bir müdahaleye hazırlanan Rusya’nın olabileceğini söyledi. ABD, Rusya, AB ve Ukrayna temsilcilerinin gerginliği düşürmek için önümüzdeki hafta bir dörtlü toplantı düzenleyeceği bildirildi.

Ukrayna’da emniyet birimleri, ülkenin doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından işgal edilen bölgesel idare binalarının kontrolünü geri almaya çalışıyor. Üç kentteki işgal eylemlerinden birine yapılan müdahale sırasında 70 kişi gözaltına alınırken Kiev yönetimi, Rusya’nın Kırım’daki senaryoyu ülkenin diğer bölgelerinde de tekrarlamaya çalıştığını söylüyor.

İran, P5+1 grubu ile yürüttükleri nükleer müzakerelerin bu haftaki turunda yeterli ilerleme kaydetmeyi ve imzalanacak nihai anlaşmanın taslak metnini hazırlamaya başlamayı umduklarını açıkladı.

Ukrayna’da Donetsk kentindeki bölgesel idare binasını ele geçiren göstericilerin ‘halk cumhuriyeti’ ilan ettiği ve 11 Mayıs’ta bağımsızlık referandumu çağrısında bulunduğu bildirildi. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkenin doğusundaki bazı kentlerde resmi binaları ele geçiren Rus yanlısı göstericilerin istikrarsızlık ortamı yaratarak Rus birliklerini Ukrayna’ya çekmeye çalıştığını söyledi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Adalet Divanı, telemünikasyon firmalarının müşterilerin iletişim bilgilerini altı aydan iki yıla kadar saklamasını şart koşan kılan AB yasasının, kişisel verilerin korunması ve mahremiyet hakkını ihlal ettiğine karar verdi ve yasayı iptal etti.

Dünya Bankası, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenme müzakerelerine ışık tutacak raporunu açıkladı. Raporda, Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesi ve Türkiye’nin AB’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret müzakerelerine paralel müzakerelerinin resmi hale getirilmesi öneriliyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, raporun müzakereler için iyi bir çerçeve teşkil edeceğini düşündüğünü söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği üyeliğinin öneminin altını çizerek, Türkiye’nin hiçbir ülkede örneği görülmemiş bir şekilde 53 yıldır ısrarla bu sürece devam ettiğini, gerekirse bu süreci 53 yıl daha sürdürmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci aynı zamanda ABD ile, TTIP’e paralel bir serbest ticaret anlaşması için etki analizi çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.