04.04.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’de Avrupa Birliği süreci ile birlikte özgürlük ve güvenlik kavramlarının ‘ya o, ya o’ tarzında bir açmazdan kurtarıp hem güvenlik, hem de özgürlük yönünde bir dengeye oturtulmaya çalışıldığını, ancak dengenin halen güvenlikten yana olduğunu söyledi. Çiçek, ‘Özgürlükleri yeteri kadar belli bir noktaya getiremedik’ dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya’nın Ukrayna’da gerilimi düşürmeye yönelik kayda değer bir adım atmadığını, henüz yeni yaptırımlar getirmek için erken de olsa Avrupa’nın Moskova’ya yönelik üçüncü tur yaptırımları hazırlaması gerektiğini söyledi.

Fransa’da Arnaud Montebourg’a kabinede verilen görev ve kamu borcuna ilişkin anlaşmazlıklar, Brüksel ile Paris arasındaki ilişkileri sıkıntıya sokacak.

Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB yanlısı bir kampanya yürüten İngiliz Liberal Demokratların lideri Nick Clegg ve AB karşıtı UKIP’in lideri Nigel Farage, kozlarını televizyon ekranında paylaştı. Anketler, halkın büyük kısmının tartışmayı Farage’ın kazandığı görüşünde olduğunu gösteriyor. Başbakan David Cameron ise iki siyasetçinin de ‘AB ile ilgili görüşlerinin aşırı uçlarda’ olduğunu söyledi.

Fransa’da kabine revizyonunun ardından hükümetteki görevi sona eren Maliye Bakanı Pierre Moscovici, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kendisini Avrupa Komisyonu için önermesini beklediğini söyledi.

Yunanistan’da hükümetin Genel Sekreteri Takis Baltakos, hükümetin aşırı sağcı Altın Şafak partisi mensuplarının tutuklanması için yargıya baskı yaptığı iddialarını içeren bir video görüntüsünün medyada yer almasının ardından görevinden istifa etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, IMF’e para politikalarıyla ilgili olarak kendilerine verdikleri ‘cömert tavsiyeler için teşekkür etti’, ancak kendilerinin uygun gördükleri adımları atacaklarını söyledi.

Avrupa Birliği ile Moldova arasında vizelerin serbestleştirilmesi için son adım da atıldı. Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, ‘Bu, bölgedeki diğer ülkeler için, güçlü bir siyasi kararlılık ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasının somut sonuçlar getirdiğini gösteren mükemmel bir örnektir’ dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’li yetkililere ‘açık havaya çıkıp, yoga yapıp sakinleşme’ ve Kırım’ın artık Rusya’nın bir parçası olduğunu kabul etme çağrısında bulundu.

NATO’nun Avrupa’daki İttifak Yüksek Komutanı Philip Breedlove, Rusya’nın Ukrayna sınırına ülkeyi işgal etmek için yeterli miktarda asker yığdığını ve bu yönde karar alınması halinde işgalin 3 ile 5 gün içinde tamamlanabileceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Rusya’nın Ukrayna’da daha fazla müdahalede bulunmasının ‘tarihi bir hata’ olacağını söyledi.

* Telekomünikasyon

Anayasa Mahkemesi’nin ‘ifade özgürlüğü ihlal edildi’ kararının ardından Twitter’a erişim engeli kalktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mahkemenin kararına uymak zorunda olduklarını söyledi, ancak ‘Bu karara saygı duymuyorum’ diye de ekledi. Öte yandan bir yerel mahkeme de, YouTube’a erişim engelinin kaldırılması yönünde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlaline yol açtığı’ yönündeki kararının ardından TİB, Twitter’a erişim engelini kaldırdı. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, mahkemenin kararını ‘ifade özgürlüğü için güzel bir haber’ olarak değerlendirmişti.

Avrupa Parlamentosu, yurtdışında yapılan cep telefonu aramalarından ve mobil internet kullanımından alınan roaming ücretlerinin 2015 yılı sonunda kaldırılmasına ilişkin planı onayladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği üyeliğinin öneminin altını çizerek, Türkiye’nin hiçbir ülkede örneği görülmemiş bir şekilde 53 yıldır ısrarla bu sürece devam ettiğini, gerekirse bu süreci 53 yıl daha sürdürmesi gerektiğini söyledi. Zeybekci aynı zamanda ABD ile, TTIP’e paralel bir serbest ticaret anlaşması için etki analizi çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Alman iş dünyasını Türkiye’de yatırım ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapmaya davet etti.

* Yerel Yönetimler ve AB

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na koyduğu şerhlerin kaldırılması durumunda ‘Kürt özerkliği’ tartışmalarının çözüleceğini, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi açısından bunun ötesine geçmeyi doğru bulmadığını söyledi.