02.04.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter ve YouTube’a erişim engeline Avrupa’dan gelen eleştirilerin ‘bilgi eksikliğinden kaynaklandığını’ öne sürerek, Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’ye, Komisyon üyesinin ‘açıklamalarıyla ilgili kaygılarını’ ilettiğini söyledi. Davutoğlu, ‘O açıklamalar yapılmadan önce bizimle de istişarede fayda mülahaza ettiğimi de kendisine söyledim’ dedi. Öte yandan Anayasa Mahkemesi’nin, Twitter yasağının hak ihlaline yol açtığı yönünde karar verdiği ve gereğinin yapılması için kararı ilgili kurumlara gönderdiği bildirildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Komisyon’un yedi üyesinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olacağını ve altı üyenin seçim kampanyasına katılacağı için izne ayrılacağını açıkladı.

Almanya’da koalisyon ortakları, federal düzeyde saatlik 8.50 Euro asgari ücret uygulaması üzerinde anlaştı. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisinde asgari ücret uygulamasına geçilmesi, Sosyal Demokratların (SPD) geçtiğimiz yıl muhafazakar Başbakan Angela Merkel’in öncülüğünde kurulan koalisyon hükümetine katılmak için koyduğu şartlardan biriydi.

NATO dışişleri bakanları, Kırım’ın ilhakı sebebiyle Rusya ile tüm işbirliğini askıya alma ve endişelerin arttığı Doğu Avrupa’daki savunmasını güçlendirme kararı aldı.

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, Ukrayna için öngörülen mali desteğin bir an önce sağlanacağını, ancak Rusya’nın gerilimi tırmandırmaması halinde bu ülkeye yeni yaptırımların öngörülmediğini söyledi. NATO, Rusya ile tüm işbirliklerini askıya aldı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise Moskova’dan gelen, Ukrayna sınırına yığdıkları askerlerin bir kısmını geri çektikleri bilgisini ‘doğrulayamayacağını’ söyledi.

İngiltere’de ana muhalefette bulunan ve seçim anketlerinde iktidardaki Muhafazakarların önünde giden İşçi Partisi, Avrupa Birliği’nden ayrılmanın istihdam alanlarına ve yatırımlara zarar vereceği uyarısında bulundu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Rusya ile Avrupa arasındaki Kırım krizini hararetlendirebilecek açıklamalarda bulundu. Schauble, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’in yaptıklarının Adolf Hitler’in yaptıklarına benzediğini söyledi.

Fransa’da düzenlenen yerel seçimlerde Sosyalistlerin ağır yenilgi almasının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Jean-Marc Ayrault’nun yerine İçişleri Bakanı Manuel Valls’i atadı. Valls, parti içinde sağ kesime daha yakın bir isim olarak tanınıyor.

Avrupa Birliği dönem başkanı Yunanistan, Salı ve Çarşamba günü Atina’da düzenlenecek AB maliye bakanları toplantısı sırasında başkentte düzenlenecek protestolara yasak getirdi.

Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) lideri Nigel Farage, dünyada en çok hayranlık duyduğu liderin ‘Suriye krizini muhteşem bir şekilde idare etmesi sebebiyle’ Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söyledi.

Slovakya’da Başbakan Robert Fico’nun aşırı güç kazanacağından endişe eden seçmen, cumhurbaşkanlığı görevini eski iş adamı Andrej Kiska’ya verdi.

Fransa’da düzenlenen yerel seçimde aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin (FN) çeşitli kentlerde elde ettiği galibiyetin ardından Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kabinede revizyona gitmesi gündeme geldi.

* Çevre ve İklim

Birleşmiş Milletler’in son raporu, küresel ısınmanın milyarlarca insanın sağlığına, ekonomiye, gıda ve su kaynaklarına yönelik giderek daha büyük bir tehlike arz etmeye başladığını gösteriyor.

* Enerji

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna krizinin ardından enerjide Rusya’ya bağımlılığın azaltılması için Avrupa Birliği’nde bir ‘enerji birliği’oluşturulması gerektiğini söyledi.

Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, geçtiğimiz yıl Güney Kıbrıs’a sağlanan mali destek paketi çerçevesinde banka hesaplarında ciddi kesintilere gidilmesine rağmen ülke ekonomisinin ‘kısa sürede toparlanmasını’ beklediğini söyledi.

Deflasyon endişelerinin dile getirildiği bir sırada Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı Mart ayında, yüzde 0.5 ile Kasım 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi 2013’ün son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4.4 oranında büyüdü. 2013’ün tamamında büyüme yüzde 4 oldu.

Polonya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları, Avrupa Birliği’ne daha yakın olmak isteyen ülkelerin uyumunu kolaylaştırma çağrısında bulundu.

Kırım’ın Ukrayna’dan koparılarak Rusya’ya katılmasından cesaret alan Bosna-Hersek’teki Sırpların lideri Milorad Dodik, ülkenin üç devletten oluşan bir konferasyon olarak yeniden yapılandırılmasını istedi. Dodik, aksi takdirde bağımsızlık için referanduma gitme tehdidini de yineledi.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi, AB genişleme ve komşuluk bölgelerinde işbirliği için 2014-2020 döneminde yeni bir çerçeve oluşturma konusunda ‘niyet beyanına’ imza attı.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Pekin’in uzun zamandır istediği, ancak Avrupa’da derin fikir ayrılıklarına yol açan Çin-AB serbest ticaret anlaşmasının gündeme alınması için Brüksel’den söz aldı.

İlk kez bir Çin Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği liderleriyle AB-Çin zirvesinde bir araya geldi. Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in Brüksel’deki ziyaretinde taraflar geçtiğimiz yıl ‘ticari savaş’ tartışmalarını dahi gündeme getiren anlaşmazlıkların üstesinden gelinmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi ve ekonomide işbirliğini derinleştirmenin yollarını araştırdı.

* Turizm

Avrupa Komisyonu, AB’ye seyahat etmek için vize alma sürecini kolaylaştıracak tekliflerini sundu. Tekliflerle başvuruların değerlendirilme süresinin kısaltılması, başvuru sürecinin basitleştirilmesi, sınırda vize almanın önünün açılması ve AB’ye sık seyahat eden kişilerin vize süreçlerinin daha da kolaylaştırılması öngörülüyor.

* Yerel Yönetimler ve AB

Türkiye’de pek çok kesimden siyasilerin ‘referandum’ niteliğinde olarak değerlendirdiği yerel seçimlerde Ak Parti birinciliğini korumayı başardı. En büyük üç ilde büyükşehir belediyeleri el değiştirmedi. Avrupa Komisyonu sözcüsü Maja Kocijancic, Türkiye’de seçimlerin yanı sıra ‘geçtiğimiz üç ay içinde yaşanan, genel olarak kaygı verici gelişmeleri’ yakından takip ettiklerini, Türkiye’nin artık AB reformlarını yeniden gündemine alması gerektiğini söyledi.