28.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Kıbrıs’ta birleşme görüşmeleriyle ilgili umutlu konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, ‘müzakerelerde somut konuların hızla çözülmesini ve tüm Kıbrıslıların faydalanacağı bir nihai anlaşmaya varılmasını’ beklediğini söyledi. Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer ise, ekonomik krizin adada birleşme sürecine yardımcı olabileceğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ta KKTC’nin eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın düzenlendiği binaya, aşırı sağcı ELAM hareketinin mensupları tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıyı kınayan Kıbrıs Rum yönetimi, bu tür olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

NATO büyükelçileri, Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg’i ittifakın bir sonraki genel sekreteri olarak belirledi. Şu andaki Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen’in görev süresi 1 Ekim’de doluyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde reform talepleriyle ilgili ılımlı bir mesaj gönderen Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Euro Bölgesi’nde daha fazla entegrasyona gidilirken ortak para birimini kullanmayan AB ülkelerinin çıkarlarının da korunması gerektiğini söyledi.

Brüksel’de bir konuşma yapan ABD Başkanı Barack Obama, Rus mevkidaşı Vladimir Putin eğer Kırım’ı ilhak ederek Batı dünyasında bölünmelere yol açacağını düşündüyse, yanlış bir hesap yapmış olduğunu söyledi. Obama, Rusya’nın aksine ABD, Avrupa ve diğer ortakları arasındaki birliği daha da güçlendirdiğini söyledi.

* Enerji

Fransa’da nükleer enerjinin ana aktörleri, dünya çapında daha çok bölgeye ulaşabilmek için ülkedeki pazarın önemine dikkat çekiyor.

Euro Bölgesi’nde tüketici güveninde Mart ayında yaşanan keskin artış sayesinde ekonomiye güven de yükseldi. İş dünyasındaki güven artışı ise daha zayıf oldu.

Ukrayna’da Şubat ayında hapisten çıkan eski Başbakan Yulia Timoşenko, Mayıs ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacağını söyledi. Öte yandan IMF’in iflasın eşiğine gelen Ukrayna’ya mali yardım için mali destek paketinde anlaşmaya yakın olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kırım’da Rus işgali altında yapılan ve Rusya’ya ilhak kararı çıkan referandumun sonucunun geçersiz olduğunu ilan eden bir kararı kabul etti. ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’nın komşusunu tehdit etmeyi bırakıp Ukrayna sınırındaki askerlerini azaltması gerektiğini söyledi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Adalet Divanı internet hizmet sağlayıcılara, telif hakkı ihlalinde bulunan internet sitelerine erişimi engelleme talimatı verilebileceği yönünde karar verdi. Ancak AB yüksek mahkemesi, kısıtlayıcı önlemlerin hukuka uygun olması için kullanıcıların bilgiye erişim hakkının ihlal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Twitter’ın ardından YouTube’a da Türkiye’den erişim engellendi. Erişim engelinin, YouTube’da devletin üst kademesinin yaptığı konuşmaları içerdiği iddia edilen bir ses kaydının yayınlanmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’nın talimatıyla getirildiği bildirildi. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, YouTube’un engellemesiyle ilgili olarak ‘Bu nereye varacak?’ diye sordu.

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Avrupa Komisyonu’na, devletlerle şirketler arasındaki tahkim mekanizmasının rafa kaldırılmaması halinde, müzakereleri devam eden Avrupa Birliği-ABD serbest ticaret anlaşmasını veto edebilecekleri uyarısında bulunduğu bildirildi.