26.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalonya’da kabul edilen ve bağımsızlık referandumuna giden yolda önemli bir adım teşkil eden ‘kendi kaderini tayin etme hakkı’ iddiasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Brüksel’de düzenlenen AB-ABD zirvesinin başlıca gündem maddeleri Ukrayna’daki kriz ve müzakereleri devam eden AB-ABD serbest ticaret anlaşması oldu. Kırım’daki krizin ardından enerjide Rusya’ya bağımlılığını azaltmaya çalışan Avrupa, TTIP ile birlikte ABD’den doğalgaz ithalatının kolaylaşmasını istiyor. ABD Başkanı Barack Obama bunun da bir seçenek olduğunu, ancak AB’nin öncelikle içerideki enerji kaynaklarını araştırması gerektiğini söyledi.

Almanya’da hükümetin kurduğu bir danışma paneli, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden gelen göçmenlerin ülkenin sosyal yardım sistemini istismar etmesinin önüne geçmek için bu kişilerin daha sıkı kontrollere tabi tutulmasını önerdi.

Hollanda’da Geert Wilders’in geçtiğimiz hafta sarf ettiği ırkçı sözlerin ardından, liderliğini üstlendiği parti anketlerde düşüşe geçti ve AB seçimlerindeki liste başı adayı da dahil olmak üzere bazı üyelerini kaybetti.

Fransa’da düzenlenen yerel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ciddi oranda güç kazandı. İşsizlik sorununun üstestinden gelemeyen Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Sosyalist Partisi ise sandıkta cezalandırıldı.

* Çevre ve İklim

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı yeni tahminlere göre 2012 yılında yedi milyon kişi hava kirliliğine maruz kalmaya bağlı nedenlerle hayatını kaybetti. Buna göre hava kirliliği, tüm dünyada meydana gelen ölümlerin sekizde birinin sorumlusu konumunda bulunuyor ve dünyadaki en büyük sağlık riskini oluşturuyor.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA), bu ay Paris’in üzerine çöken bulut gibi sağlığa zararlı şartların önüne geçmeye yönelik planlara rağmen 11 Avrupa Birliği ülkesinin 2012’de hava kirliliği için belirlenen tavanı aştığını söyledi.

* Enerji

Rus doğalgazını Ukrayna’yı by-pass ederek Avrupa’ya taşıması planlanan Güney Akım projesi, AB liderlerinin geçtiğimiz hafta enerjide Rusya’ya bağımlılığı azaltma kararı almasının ardından rafa kaldırılma riskiyle karşı karşıya.

Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, ülkesinin parasal genişlemeye yönelik tutumunda ciddi bir değişimin sinyalini verdi. Weidmann, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro Bölgesi’nde ekonomiyi desteklemek için banka varlıklarını alabileceğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti’nde kurulan yeni hükümet, Avrupa Birliği’nde kamu harcamalarının aşırıya kaçmasını önlemek için hazırlanan mali sözleşmeye katılma kararı aldıklarını açıkladı. Böylece sözleşmeye taraf olmayan tek AB ülkesi İngiltere kaldı.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Breedlove, Rusya’nın Ukrayna sınırına büyük miktarda asker yığdığı ve Moldova’daki ayrılıkçı bölge Transdinyester’i ilhak edebileceği uyarısında bulundu.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, sunduğu yeni yasa teklifiyle Avrupa’da organik tarımı yaygınlaştırmayı ve iyileştirmeyi hedefliyor.

Avrupa Birliği’nde piyasadan çekilmek üzere, riskli ürün bildirim sistemine takılan ürünlerin sayısı 2013 yılında yüzde 3.8 oranında arttı. Hakkında bildirim bulunan ürünlerin yüzde 64’ü Çin’den geldi. Hakkında en çok bildirim bulunan ürün grupları tekstil ve oyuncaklar oldu.

Avrupa Parlamentosu Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komisyonu, poleni katkı maddesi değil, balın doğal bileşeni olarak tanımlayan taslak düzenlemeleri 19 Mart’ta kabul etti. Böylece GDO’lu polenlerin, yalnızca balın yüzde 0.9’unu oluşturması halinde ambalaj üzerinde belirtilmesi gerekecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron, NATO genel sekreterliği için öne çıkan adaylardan eski Norveç başbakanı Jens Stoltenberg’i desteklediğini söyledi.

Dünya Bankası, Batılı ülkelerden Moskova’ya ekonomik yaptırımlar gelmese bile Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin, Rusya ekonomisi üzerinde ciddi etkilere yol açacağı uyarısında bulundu.

Rusya ve Batılı ülkeler, Ukrayna krizinde sınırlarını belirledi. G7 ülkeleri Kırım’ın ötesine geçmemeleri halinde Moskova’ya yeni yaptırımlarda bulunmayacaklarının sinyalini verirken Rusya da G8 zirvesini boykot kararı alan Batılı ülkelerle diyaloğu sürdürmek istediklerini söyledi.

G7 ülkeleri, Ukrayna’da daha çok istikrarsızlık yaratmaları halinde Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlar getireceklerini söyledi ve Moskova tutumunu değiştirene kadar G8 formatında toplantılar düzenlememe kararı aldı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Kırım’ı işgal etmesiyle başlayan kriz süresince ilk kez Ukraynalı mevkidaşı Andriy Deşçitsa görüştü.

Nükleer güvenlik zirvesi için Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan G7 liderleri, G8 dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Rusya’yı bir kenara bırakarak, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesine verecekleri yanıtı görüşmek için bir araya geldi. İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya’daki G8 zirvesinin yapılmayacağını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama da ‘Rusya’ya bedel ödetme’ konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

* Telekomünikasyon

Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı son araştırmalara göre müşterilerin genişbant internet için ödedikleri ücret ve internet bağlantılarının hızı, Avrupa Birliği ülkeleri arasında büyük farklılıklar yaşanıyor. Komisyon’un dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, AB’de ‘internet için bir ortak pazar bulunmadığını ve bunun değiştirilmesi gerektiğini’ söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki Twitter yasağına Avrupa Birliği’nden gelen tepkilere verdiği yanıtta ‘Önce üzerlerine düşenleri yapsınlar. Bu attığımız adım iç hukuk meselemizdir’ dedi ve diğer ülkelerin talebi üzerine sayfaların engellendiğini, aynı uygulamayı kendileri için de istediklerini söyledi. Öte yandan Ankara 15. İdare Mahkemesi, Twitter’a erişimin engellenmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Avrupa Birliği ve Yeni Zelanda liderleri, serbest ticaret anlaşması müzakerelerini gündeme aldı. AB ve Yeni Zelanda, 2015’te durum değerlendirmesi yaptıktan sonra atılacak adımları belirleyecek.