21.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği hedefinin Türkiye açısından taşıdığı önemin altını çizerek, iç siyasette ve dış politikada zor şartlar söz konusu olsa bile; belli bir hedef ve standartları bu hedefe doğru yükseltme çabası olduktan sonra bunun Türkiye’nin istikrarına yardımcı olacağını söyledi.

Hollandalı aşırı sağcı Geert Wilders’in ülkedeki Faslılarla ilgili sözleri, geçmişte de sık sık tartışmalara yol açan siyasetçi hakkında yasal işlem yapılması çağrılarına yol açtı.

Avrupa Birliği liderleri iki günlük zirveleri için Brüksel’de bir araya geldi. AB liderlerinin gündemindeki birinci madde, Kırım’ı ilhak eden Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi. Öte yandan ABD, Rusya’ya uyguladığı yaptırım listesine 20 kişiyi daha ekleme kararı aldı.

22-25 Mayıs’ta düzenlenecek AB seçimleri yaklaşırken; son anket sonuçları Avrupa’daki en büyük iki siyasi hareket olan Sosyalistler ve muhafazakarların Avrupa Parlamentosu’nda neredeyse aynı sayıda sandalyeye sahip olacağına işaret ediyor.

* Çevre ve İklim

Avrupa Komisyonu, ‘Vatandaş Girişimi’ sistemi çerçevesinde 1.9 milyon katılımcıya ulaşan bir imza kampanyasındaki talepleri gündemine aldı ve ‘su hakkı’ konusunda adım atma sözü verdi.

Avusturya ve Lüksemburg’un itirazlarını geri çekmesi üzerine Avrupa Birliği ülkelerinde vergi kaçırmayla mücadeleye yönelik düzenlemeler üzerinde anlaşmaya varılmış oldu. Artık Avrupa bankalarındaki hesap bilgileri, tüm AB ülkeleri arasında otomatik olarak paylaşılacak.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, mali sıkıntı yaşayan bankaların ekonominin geri kalanı üzerinde olumsuz etkide bulunmasının önüne geçmeye yönelik düzenlemeler üzerinde anlaşmaya vardı.

Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti Avrupa Birliği’nden, kendilerinin Birliğe entegrasyon sürecini hızlandırmasını istedi. Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Moldova’da Rus birliklerinin bulunduğu Transidnyester bölgesindeki yönetim de Rusya’ya katılmak istediklerini açıklamıştı.

Avrupa Birliği liderleri, Kırım’ın ilhakı sebebiyle 12 Rus yetkiliyi daha yaptırım listesine ekleme kararı. ABD de yaptırım listesine 20 kişiyi daha ekledi. Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması’nı imzalayan AB, krizin derinleşmesi olasılığına karşı Rusya’ya yönelik daha geniş ekonomik yaptırımlar hazırlamaya başladı.

* Telekomünikasyon

Türkiye’de Twitter’a erişimin engellenmesine Avrupa Birliği’nden sert tepki geldi. Avrupa Komisyonu’nun dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, ‘Türkiye’deki Twitter yasağı yersiz, anlamsız, korkakçadır’ dedi. Komisyon’un genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle de ‘iletişim araçlarını seçme özgürlüğünün temel bir AB değeri olduğunu’ ve Twitter yasağından derin endişe duyduklarını söyledi. AP Başkanı Martin Schulz, interneti ve basını susturmanın ‘AB’ye yaklaşmak için hiç iyi bir reçete olmadığını’ söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping’in Avrupa turu öncesinde Pekin’den, Avrupa Birliği’nden şarap ithalatıyla ilgili anti-damping soruşturmasının sona erdirileceği açıklaması geldi. Şarap soruşturması, AB ile Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar zincirinin önemli halkalarından birini teşkil ediyordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini, aksi takdirde ABD’nin bu tür anlaşmalar için dünyanın başka bölgelerinde arayışa gireceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu, yabancı havayollarının 2016 sonuna kadar Avrupa Birliği’nin kirletme izinlerini şart koşan sisteminden muaf tutulmasına ilişkin anlaşmayı reddetti.