19.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’nin Türkiye için en büyük çıpa olduğunun altını çizerek, ‘Türkiye’nin 10 sene önceki parlak havasının olmadığını herkesin gördüğünü’ ve ‘çok güçlü bir şekilde reform günlerine dönülmesi gerektiğini’ söyledi.

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine ek olarak Almanya’dan oluşan P5+1 grubunun temsilcileri, Tahran’ın nükleer programını görüşmek için bir araya geldi. AB, Ukrayna sebebiyle Rusya ile yaşanan krizin İran ile görüşmeleri etkilemeyeceğini umduklarını açıkladı.

Avrupa Birliği ve ABD, Kırım’ın Ukrayna’dan koparılmasında rol oynayan Kırımlı ve Rus yetkililere yönelik yaptırımlar açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın ilhakı için imzayı attı. İlhak süreci için parlamentonun desteğini isteyen Putin, ‘Kırım her zaman Rusya’nın bir parçasıydı’ dedi.

Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki ‘Kırım’ gerginliğinin zirveye tırmandığı sırada Moskova’ya bir suçlama da Litvanya’dan geldi. Litvanya istihbaratı Rusya’yı, geçtiğimiz yılki AB dönem başkanlıkları sırasında gizli belgeleri elde etmeye çalışmakla suçladı.

AB’ye üyelik şartlarını yeniden düzenleyip referanduma götürme sözü veren İngiltere Başbakanı David Cameron, üyelik şartlarında tam olarak hangi değişiklikleri yapmak istediklerini ilk kez sıraladı.

Kırım’da düzenlenen referandumdan, Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya bağlanma kararı çıktı. Kiev yönetimi gibi referandumun yasadışı olduğunu söyleyen Avrupa Birliği ve ABD, Kırım ve Moskova yönetiminin önde gelen isimlerine yönelik yaptırımlar açıkladı.

* Çevre ve İklim

Her ne kadar bu haftaki AB liderler zirvesinin gündemine Ukrayna krizinin damga vurması beklense de Fransa ve İngiltere gibi birkaç ülke, iklim ve enerji konularını da tartışmak istiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Portekiz’in ekonomide reform için gösterdiği çabalarından, İtalya’da ise yeni hükümetin açıkladığı reform planından ‘son derece etkilendiğini’ söyledi.

Almanya Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği ön karar doğrultusunda, Euro Bölgesi’nin kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) anayasaya uygun olduğu yönünde karar verdi.

Şubat ayında Euro Bölgesi’nde enflasyon, 0.1 puan gerileyerek yüzde 0.7 oldu.

Kırım’ın ilhakının ardından, Moldova’da Rus kontrolü altındaki Transdinyester bölgesinin de Rusya’ya katılmak istemesi, bölgenin istikrarıyla ilgili endişeler yarattı. Uzmanlar, en kötü senaryoları hazırlıyor.

Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerine bu yıl başlayan Sırbistan’da düzenlenen erken seçimlerde merkez sağ Sırp İlerlemeci Parti (SNS), oyların yüzde 48.8’ini alarak iktidarı garantiledi.

* KOBİ ve AB

Avrupa Birliği ve ABD’den müzakereciler, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin dördüncü turunu tamamladı. Müzakereciler, küçük işletmelerin TTIP’in faydalarından daha kolay yararlanmasını sağlayacak yollar bulmak için çalışma kararı aldılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Kırım’ı Rusya Federasyonu’na ilhak eden anlaşmayı imzalamasının ardından yarımadada bir Ukrayna üssüne düzenlenen saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Kiev, krizin ‘siyasi aşamadan askeri aşamaya geçtiğini’ söyledi. ABD Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların yolda olduğunu açıklarken AB liderleri de Perşembe günü bir araya geliyor.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği’nde telekomünikasyon sektörünü yeniden düzenleyecek teklifler Avrupa Parlamentosu’ndaki ilk engeli aştı. Ancak düzenlemeler, Nisan başında yapılması planlanan Genel Kurul oylamasında ‘internet tarafsızlığına’ takılabilir.

Danimarka-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin yatırımlar açısından başlı başına bir potansiyel olduğunu, bununla birlikte Türk ve Danimarkalı şirketlerin üçüncü ülkelerde beraberce iş yapmasının büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

Sektörel standartların gevşetilmesinden endişe eden Avrupa Birliği ve ABD’deki sivil toplum örgütleri, müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasına ilişkin belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasını istiyor.

Avrupalı öğrenciler ve öğretmenler, eğitim kalitesinin korunması için görsel-işitsel sektörde olduğu gibi eğitim alanının da AB-ABD serbest ticaret anlaşmasının tamamen dışında tutulmasını istiyor.

Danimarka’ya bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Danimarka arasındaki mevcut ticaret hacminin yaklaşık 1.8 milyar dolar olduğunu, bu miktarı en kısa sürede 5 milyar dolara çıkarma arzusunda olduklarını söyledi.