14.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, yeni internet ve HSYK düzenlemelerine sert eleştiriler getiren Avrupa Parlamentosu raporuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu iki konudaki düzenlemelerin ‘birçok AB ülkesiyle paralellik taşıdığını’ ve ‘uygulamaya yansımalarının görülmeden eleştirilmesinin, Türkiye’ye karşı önyargılı bir bakış açısından kaynaklandığını savundu.

Avrupa Parlamentosu, Mayıs ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde son Türkiye raporunu kabul etti. Raporda yargı ve hukukun üstünlüğüne ilişkin fasılların Türkiye ile müzakerelere açılmasının önemi vurgulanırken yolsuzluk iddialarının soruşturulmasında yapılan müdahaleler ve yakın zamanda kabul edilen internet ve HSYK düzenlemelerinden duyulan endişeler dile getirildi.

Avrupa Parlamentosu, Mayıs ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde son Türkiye raporunu kabul etmeye hazırlanıyor. Taslak metinde yargı ve hukukun üstünlüğüne ilişkin fasılların Türkiye ile müzakerelere açılmasının önemi vurgulanırken yolsuzluk iddialarının soruşturulmasında yapılan müdahaleler ve yakın zamanda kabul edilen internet ve HSYK düzenlemelerinden duyulan endişeler dile getiriliyor.

Avrupa’daki aşırı sağ partiler, Avrupa seçimleri için ortak aday belirlemeyeceklerini açıklayarak İngiliz Muhafazakar Parti’nin ağır bastığı ECR grubu ile ile aynı çizgiyi benimsedi, ancak yine de Mayıs ayındaki seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosu’nda bir grup kurmak istediklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean-Claude Juncker’in Avrupa Komisyonu başkanlığına day gösterilmesinin, karar verme mekanizmasını üye ülkelerin elinde tutmaya yönelik siyasi bir manevra olduğunu düşünüyor.

Avrupa Birliği, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Rusya’ya uygulanacak ilk yaptırımlar üzerinde anlaşmaya vardı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u ağırlayan ABD Başkanı Barack Obama, Kiev’deki yönetime desteğini yineleyerek Rusya’nın Kırım konusundaki tutumunu değiştirmemesi halinde bunun maliyetleriyle yüzleşeceği uyarısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya’nın haftasonunda Ukrayna kriziyle ilgili geri adım atmaması halinde yeni yaptırımlara hazırlanacaklarını söyledi. Polonya’dan da benzer bir açıklama geldi.

Avrupa Birliği ekonomisinin aşamalı olarak iyileştiğine işaret eden son veri istihdam alanında geldi. Euro Bölgesi’nde istihdam, 2013’ün son çeyreğinde üç yıl aradan sonra ilk kez arttı. Krizden en kötü etkilenen Güney Avrupa ülkelerinde de iyileşme söz konusu.

Avrupa Parlamentosu, uluslararası kreditörlerin oluşturduğu ‘troykanın’ demokratik açıdan hesap verilebilirliğini eleştiren ve yüksek borç yükü altındaki ülkeleri desteklemek için bir ‘Avrupa Para Fonu’ oluşturulması çağrısında bulunan iki kararı onayladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çek Cumhuriyeti’nde kurulan yeni hükümetin, ülkenin Avrupa Birliği’ndeki mali disiplin sözleşmesine taraf olmasına verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Avrupa Birliği ülkeleri, Moldova vatandaşlarının Mayıs ayından itibaren Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat etmesine onay verdi.

* KOBİ ve AB

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) 2. Danışma Komitesi toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, ‘TOBB’un projeden beklentisi, bu kadar güçlü ortaklara sahip olması sebebiyle, ABİGEM’lerin büyük ve köklü birer iş geliştirme ve destekleme merkezlerine dönüştürülmesidir’ dedi.

Kırım’da Rusya’ya katılmak için düzenlenecek referandum öncesinde ABD ve Rusya dışişleri bakanları bir araya geliyor. Rusya, Ukrayna sınırında yeni bir tatbikat başlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın gittiği yoldan geri dönmemesi halinde ‘felaket’ yaşanacağı uyarısında bulundu. AB, Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi halinde Rusya’ya yaptırımlar uygulayacak.

* Telekomünikasyon

Avrupa Birliği’nde mobil iletişim cihazları için tek tip şarj aleti kullanımına doğru bir adım daha atıldı. Avrupa Parlamentosu, cep telefonu gibi elektronik cihazlarda standart şarj aletini şart koşan düzenlemeleri onayladı.

Avrupa Parlamentosu, AB ülkelerinin vatandaşlara yönelik istihbarat ve gizli takip faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik olarak daha fazla adım atmaması halinde, AB ile ABD arasına müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasını engelleyebilecekleri uyarısında bulundu.