05.03.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün Türkiye açısından taşıdığı önemin altını çizdi ve yaşanan problemlerin uluslararası hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ‘Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün mutlak surette korunması’ ve ‘krizin süratle aşılması için ilgili tüm tarafların uluslararası hukuka saygı içinde hareket etmesi gerektiğini’ iletti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonominin olmazsa olmaz unsurlarının ‘siyasi istikrar’ ve ‘güven ortamı’ olduğunu, güven konusunda en önemli unsurun da hukukun üstünlüğü olduğunu söyledi. Babacan, ‘Buradaki referanslarımız Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’dir. Başka yerlerde aramayacağız. Bizim hukuk normları konusundaki referanslarımız başka uluslararası oluşumlarda, Afrika Birliği’nde, Şanghay’da değil, AB ve Avrupa Konseyi’ndedir’ dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen 2013 Türkiye raporunda, yakın zamanda kabul edilen internet ve yargı düzenlemelerinden, bunun yanı sıra anayasada reform sürecinde ilerleme kaydedilememesinden duyulan kaygılar dile getirildi.

Romanya Başbakanı Victor Ponta’nın kurduğu yeni kabine parlamentodan güvenoyu aldı. Ancak Avrupa Birliği’nin en yoksul ikinci ülkesinde siyasetin istikrara kavuşmasının önünde engel olarak, Ponta’nın en büyük rakibi, Devlet Başkanı Traian Basescu ve ana muhalefetin gündeme getirdiği anayasal çekinceler bulunuyor.

Avrupa Komisyonu’nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, İngiltere’nin Avrupa Birliği antlaşmalarında istediği değişiklikleri açıkça ortaya koyması ve bu konuda destek bulması halinde, istediği değişiklikleri gerçekleştirebileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri halkın AB’ye güveninin kaybolmasına yol açmakla suçladı.

Estonya Başbakanı Andrus Ansip, daha önce açıkladığı üzere istifasını sundu. Ansip’in, Estonya’nın Avrupa Komisyonu’ndaki temsilcisi Siim Kallas ile yer değiştirmesi bekleniyor.

İtalya’da Başbakan Matteo Renzi’nin geçtiğimiz ayın sonunda kurduğu koalisyon hükümeti, bir müsteşarın bir gazeteye, oğluyla ilgili bir skandal haberini yayımlamaması yönünde baskı yaptığı iddiaları üzerine ilk üyesini kaybetti.

Macaristan’dan Belçika’ya kadar pek çok ülkede aşırı sağcı hareketler güç kazanırken, hiçbir aşırı sağcı partinin önümüzdeki Avrupa seçimlerinde ciddi miktarda oy alması beklenmeyen İspanya, kıtada bir istisna teşkil ediyor.

Romanya’da yeni bir hükümet kurmaya çalışan Başbakan Victor Ponta, siyasi rakibi Devlet Başkanı Traian Basescu’ya yeni hükümeti kurma çabalarına engel olmama çağrısında bulundu.

İsviçre Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann, ülkesinde geçtiğimiz ay yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden gelen göçü kısıtlama kararı çıkmasının ardından tehlikeye giren, AB ile ikili anlaşmaları korumak istediklerini söyledi.

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES), Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından kurulacak Avrupa Komisyonu’nun başkanlığı için adayları olarak Martin Schulz’u resmen belirledi. Seçim kampanyasını başlatan parti, kriz boyunca Euro Bölgesi’nde izlenen kemer sıkma politikalarını değştirme çağrısında bulundu.

* AB Fonları

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Komisyonu’nun Ulusal Ajans’ın harcamalarında usulsüzlük iddiaları üzerine başlattığı incelemeyle ilgili yaptığı açıklamada, ‘harcamalarla ilgili en ufak bir soru işareti olmaması için bu soruşturmaların yapılması gerektiğini’ ve iddialarla ilgili Türkiye’nin de iç denetim mekanizmalarını devreye soktuğunu söyledi.

* Çevre ve İklim

Son araştırmalar, geçtiğimiz aylarda İngiltere’nin bazı bölgelerini etkisi altına alan aşırı yağış ve sel gibi olayların 2050 yılında çok daha sık hale geleceğini ve Avrupa’nın maddi kayıplarını dört katından fazlasına çıkarabileceğini gösteriyor.

Avrupa Komisyonu, İtalya’yı kamu borcunun çok yüksek olması gerekçesiyle takip listesine alırken Fransa’yı da, gereken adımları atmaması halinde daha önce bütçe açığını azaltmada kararlaştırılan hedefleri yakalayamayacağı konusunda uyardı.

Makedonya’da koalisyon rtaklarının, cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmaya varamaması sebebiyle ortaya çıkan siyasi düğümü çözmek için erken seçimlere gidilecek.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geliyor. Lavrov, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a, Ukrayna’da krizin çözümünün devrik Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçmadan önce muhalefetle imzaladığı anlaşma üzerine inşa olması gerektiğini söyledi. NATO-Rusya Konseyi de toplanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şu anda Ukrayna’ya asker göndermeye gerek görmediklerini, ancak ülkedeki Rusları korumak için ‘son çare olarak’ bunun da gündeme gelebileceğini söyledi. Putin, Kırım’da resmi bina ve tesisleri ele geçirenlerin ise yerel milisler olduğunu iddia etti. Kiev’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’daki yeni hükümete mali destek sözü verdi.

Rusya’ya bağlı birliklerin Kırım’da kontrolü ele geçirmesi ve bunun ardından yaşanan diplomatik kriz üzerine Moskova’da finans piyasaları ağır darbe aldı. Rusya’nın BM temsilcisi, Ukrayna’nın devrik lideri Viktor Yanukoviç’in kendilerinden ‘ülkesindeki düzeni sağlamak için orduyu harekete geçirmesini istediğini’ söyledi. ABD Başkanı Barack Obama Rusya’ya karşı yaptırım uyarısını sürdürürken AB liderleri de Perşembe günü acil olarak toplanacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya asker gönderme haklarının bulunduğunu açıklamasının ardından ABD, Rusya’yı ekonomik ve diplomatik açıdan izole edebileceklerini söyledi. AB, Rusya ile vizesiz seyahat görüşmelerini askıya aldı. Kiev ise ülkenin işgal altında olduğunu açıkladı ve orduyu harekete geçirdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD’nin Avrupa Birliği ve Pasifik bölgesinde sürdürdüğü serbest ticaret görüşmelerinin yalnızca ticaret ve yatırımları kapsamadığına ve üretim standartlarının belirlenmesinde de büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekerek; Türkiye’nin AB ile ABD arasındaki sürecin dışında kalmasının, AB’nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarından doğan sıkıntılardan çok daha büyük sıkıntılara yol açacağını söyledi.