28.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Kıbrıs sorununun çözülmesine yönelik müzakereler çerçevesinde planlanan ‘çapraz görüşmelerin’ ilki gerçekleşti. Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edilirken Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisini kabul etti.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den onay alan yeni HSYK düzenlemelerinin ‘yargının bağımsızlığını tehlikeye soktuğunu ve Türkiye’nin AB yükümlülükleriyle ilgili şüpheler doğurduğunu’ söyledi. Schulz, yasanın ‘hayal kırıklığı yarattığını’ ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere parlamentosunda yaptığı konuşmada Londra istiyor diye Avrupa Birliği’nde köklü reform sözü veremeyeceklerini söyledi, ancak Birlik’te bazı sorunlar olduğunu kabul etti ve İngiltere’nin de AB’den ayrılmaması çağrısında bulundu.

* Çevre ve İklim

IFC ve EBRD’nin TOBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte hazırladığı ‘Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Sağlama Pilot Çalışması’, Türkiye’de özel sektörün iklim değişikliği konusunda daha bilinçli ve tedbirli olması gerektiğine dikkat çekiyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iklim değişikliği konusunda pratik bilgi ve tavsiyelerin, yeni ticari fırsatların Türk özel sektörü tarafından her zaman ilgiyle karşılanacağını belirtti.

Güney Kıbrıs’ta uluslararası kreditörlerle anlaşmaya varılan özelleştirme planının parlamentodan veto alması, adanın güneyine yapılan mali desteğin geleceğiyle ilgili şüphelere yol açtı. Planın tartışmalı noktalarının gözden geçirilerek yeniden parlamentoya sunulacağı bildirildi.

Euro Bölgesi’nde Şubat ayı enflasyonu yüzde 0.8 oranında sabit kaldı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, düşük enflasyon döneminin uzamasının bir risk olduğunu, ancak Euro Bölgesi’nde deflasyon ortamından söz edilemeyeceğini belirtti.

EurActiv’e konuşan Ukrayna’nın AB temsilcisi Kostiantin Yelisieiev, Ukrayna’daki yeni hükümetin AB ile Ortaklık Anlaşması’nı AB liderlerinin 20-21 Mart’taki zirvelerinde imzalamak istediğini söyledi.

Ukrayna’da Arseniy Yatsenyuk başbakanlığındaki geçici hükümet göreve başladı. Kırım’da Rusya yanlısı gruplarla eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i deviren ‘Euro-Meydan’ hareketini destekleyen Tatarlar arasında gerilim tırmanırken, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerinde hareketlilik devam ediyor. Kırım’da Rus yanlıları idari binaları işgal ederken bölgesel parlamento da özerkliğin genişletilmesi için referandum çağrısında bulundu.

Ukrayna hükümeti, Kırım’daki iki havalimanını işgal eden silahlı grupların Rusya’ya bağlı birlikler olduğunu söyledi. Moskova ise kimliği belirsiz bu kişilerin kendilerine bağlı birlikler olmadığını savundu. ABD, Rusya’dan, Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmama sözünü tutmasını beklediklerini söyledi.

Avrupalı hükümetler ve iş dünyası liderleri, Avrupa Birliği ve ABD arasında müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının çeşitli kesimlerden gelen popülist söylemler sebebiyle raydan çıkma riskinin bulunduğunu söyledi.

EurActiv’in ulaştığı bir AB belgesine göre TTIP olarak bilinen, AB ve ABD arasında kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereler, sivil toplumda anlaşmanın çevre ve toplumun korunmasına ilişkin kaygıların hakim olması sebebiyle raydan çıkma riskiyle karşı karşıya.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor. De Gucht’un gündeminde Gümrük Birliği’nin yapısının iyileştirmesi ve AB ile ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) var.