26.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun eski Başkanı Jean-Maurice Ripert’in, ülkesi Fransa’nın Moskova Büyükelçisi olarak görevlendirilmesiyle boşalan AB temsilciliğine Avrupa Komisyonu’nun İtalyan yetkilisi Stefano Manservisi atandı. Manservisi, Avrupa Komisyonu’ndaki bir önceki görevi olan İçişleri Genel Müdürlüğü’nde vizelerin kaldırılması diyaloğunun başlaması için Türkiye ile görüşmelerde de yer almıştı.

İngiltere’de yayımlanan the Times gazetesi, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle müzakereleri askıya alabileceğini öne sürdü. Gazeteye konuşan Avrupa Parlamentosu üyesi Andreq Duff, sürecin sonbaharda askıya alınmamasının ‘sürpriz olacağını’ söyledi.

Romanya’da Liberallerin koalisyon hükümetinden istifa etmesinin ardından ülkedeki siyasi dengeler değişti. Hükümet yeni bir güvenoylamasına sunulacak ve koalisyon anlaşmasının bozulmasıyla birlikte iktidardaki Sosyal Demokratların devlet başkanlığı için kendi adaylarını göstermesinin de önü açıldı.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde uygulanan yüzde 3 barajını iptal etti. Mahkemenin kararıyla birlikte Mayıs ayında yapılacak seçimlerin ardından AP’ye uç kesimlerden partilerin girmesi kolaylaşacak. Karar, Almanya’daki ulusal seçimleri bağlamıyor.

Avrupa Birliği ile daha esnek ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere Başbakanı David Cameron, Alman mevkidaşı Angela Merkel’in Londra ziyareti sırasında planlarına Euro Bölgesi’nin en büyük ülkesinin desteğini arayacak.

İtalya’da parlamentodan güvenoyunu alarak resmen göreve başlayan Başbakan Matteo Renzi, hükümetinin köklü reformlara gideceğini açıkladı. Renzi’nin programında vergi indirimleri, işsizlikle mücadele önlemleri ve ülke siyasetini zaman zaman çıkmaza sokan seçim sisteminde reformlar yer alıyor.

Son araştırmalar, Güney Avrupa ülkeleri ve Kuzey Avrupa ülkeleri arasında iş imkanları açısından oluşan uçurumun genişlemekte olduğunu gösteriyor.

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığını ilan etmesi halinde AB dışında kalacağını ve Birliğe tekrar katılmasının da kolay olmayacağını belirterek, ‘Katalonya’nın AB dışında kalması hem Avrupa’yı, hem İspanya’yı, hem de Katalonya’yı ekonomik ve siyasi açıdan zayıflatır’ dedi.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokratların (CDU), Avrupa Komisyonu başkanlığı için Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean-Claude Juncker’i destekleme kararı aldığı bildirildi.

İtalya’nın yeni Başbakanı Matteo Renzi, kurduğu hükümeti ve reform programını parlamentonun onayına sunuyor. Hükümetin parlamentodan onay alması beklense de Renzi’ye verilen desteğin bir önceki hükümete göre daha düşük olması halinde Başbakan’ın otoritesi daha göreve başlarken zayıflamış olacak.

* Enerji

İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Ankara’ya iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Lidington’ın programının gündeminde ağırlıklı olarak enerji konuları yer aldı. İngiliz Bakan, Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinde enerji faslının açılmasının önemini vurguladı.

Fransa Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, hammadde arzının güvenliğini ve Fransız know-how’ının ihracatını teminat altına almak için madencilik alanında bir kamu şirketi kurulacağını açıkladı.

Euro Bölgesi için 2014 ve 2015 büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize eden Avrupa Komisyonu, ortak para birimini kullanan 18 ülkede ekonomik iyileşmenin sağlamlaşmaya başladığını söyledi.

İzlanda’da geçtiğimiz yıl göreve gelen Avrupa Birliği karşıtı hükümetin, konuyla ilgili referandum sözü vermesine rağmen AB’ye üyelik başvurusunu halk oylamasına gitmeden geri çekme girişimine karşı tepki büyüyor. 320 bin nüfuslu küçük ada ülkesinde 30 binin üzerinde kişi, referandum talep eden bir kampanyaya imza verdi.

Ukrayna’da ulusal birlik hükümetinin kurulması Perşembe gününe ertelendi. Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasının ardından geçici olarak devlet başkanlığını üstlenen Oleksandr Turçinov, ülkedeki ‘ayrılıkçılık’ tehlikesine dikkat çekti. Ülkenin Rusça konuşulan bölgelerinde, Kiev’deki yeni yönetime karşı gösteriler devam ediyor.

İzlanda’da geçtiğimiz yıl göreve gelmeden önce Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinin askıya alınmasını referanduma götürme sözü veren AB karşıtı hükümetin, üyelik başvurusunu referandum düzenlemeden sonlandırmaya kalkması küçük ada ülkesini karıştırdı. İzlanda, 2009’daki krizden bu yana en büyük protestolara sahne oldu.

Ukrayna’da Rusya destekli Viktor Yanukoviç’in devlet başkanlığı görevinden ayrılmasının ardından geçici olarak görevi üstlenen Oleksandr Turçinov, Rusya ile bir taraftan ‘Ukrayna’nın Avrupa seçeneğini de hesaba katan, yeni, eşit ve iyi komşuluk ilişkileri’ kurmayı hedeflediklerini söyledi. Rusya ise Kiev’deki büyükelçisini geri çekti. Yanukoviç hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

* Gıda ve Sağlık

İsviçre Çevre Bakanı Lena Ek, hormonları etkileyen ürünlerin yasaklanmasıyla ilgili kriterleri iletmeyi geciktirdiği gerekçesiyle Avrupa Komisyonu’na dava açmayı düşündüklerini söyledi.

Ukrayna’da Rusya destekli Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasının ardından Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde etnik gerginlik yaşanıyor. Bölgedeki Rusya yanlılarıyla ‘Euro-Meydan’ hareketini destekleyen Tatarlar arasındaki gerilim tırmandı. Siyasiler geçici hükümeti kurmaya çalışıyor. Rusya orduyu alarma geçirirken Avrupa da gelişmeleri yakından izliyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’daki meselenin ‘Doğu ile Batı, Rusya ile ABD’ tercihi meselesi olmadığını belirterek ‘Bu konu, Ukrayna ve Ukraynalıların gelecekle ilgili kendi seçimlerini yapmalarıyla ilgili bir şey’ dedi. Kerry, sürecin artık barışçıl bir şekilde ilerlemesi için Rusya dahil herkesle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

* Telekomünikasyon

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ABD istihbaratının kendi görüşmelerini gizlice dinlediği haberlerinin ardından ülkesinin iletişimde ABD’ye bağımlılığını azaltmak için Brezilya ile Avrupa arasında doğrudan kablo hattı projesini hayata geçirmek istiyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri roaming ücretleriyle ilgili olarak Avrupa Komisyonu’ndan daha iddialı teklifler sundu ve roaming ücretlerinin 2015’ten itibaren kaldırılmasını istedi.

Avrupa Birliği ve ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) üzerinde bir haftalık görüşmelerini tamamlarken, AB de Mayıs ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde ortaya bir şey çıkmasını umuyor. Ancak yorumcular gerçek, son tarih için ABD seçimleri öncesine, 2016 ortasına işaret ediyor.