21.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, AB’ye katılım müzakerelerinde öncelikli amaçlarının Güney Kıbrıs vetosu bulunan 23. ve 24. fasılların açılması olduğunu ve AB kurumlarıyla önde gelen AB ülkeleri arasında bu fasılların açılması üzerinde konsensüs gördüklerini; Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından bu konuda gelişmeler yaşanabileceğini söyledi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hitaben yazdığı mektupta son olarak kabul edilen internet ve HSYK düzenlemeleriyle ilgili endişelerini dile getirdi ve ‘Türkiye’nin AB’ye üyeliği için verdikleri mücadelenin giderek zorlaştığını’ söyledi.

Avrupa Birliği, İsviçre’de düzenlenen referandumdan AB ülkelerinden gelen göçmenlere kısıtlama getirilmesine destek çıkmasının ardından; serbest dolaşım konusunda ödün veremeyeceklerini, ancak bir çözüm bulmaları için İsviçre’ye zaman tanıyacaklarını söyledi.

Çarşamba günü yayımlanan bir anketin sonuçlarına göre Avrupalı Sosyalistler, Mayıs ayında düzenlenecek seçimlerin ardından Avrupa Parlamentosu’nda en çok sandalyeye sahip olan siyasi grup olabilir. Böylece merkez solun, Avrupa Komisyonu başkanlığını alma şansı da artmış oldu.

* Enerji

Gürcistan’ın AB destekli Enerji Topluluğu’na katılımı için müzakereler başladı.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Danimarka’nın nihai olarak Euro Bölgesi’ne katılması gerektiğini; bunun, küçük İskandinav ülkesinin faydasına olacağını söyledi.

Ukrayna’da göstericilerle polis arasında üç gün süren çatışmalarda 77 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet, üç AB dışişleri bakanının arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde krize son vermek için anlaşmaya vardı. Yanukoviç, devlet başkanlığı seçimlerinin erkene alınması, ulusal birlik hükümeti kurulması ve anayasada değişiklik yapılmasını kabul etti.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran ile P5+1 grubu arasındaki ‘nükleer görüşmelerin’ bu haftaki turunun ‘iyi bir başlangıç’ olduğunu, görüşmelere 17 Mart’ta devam edeceklerini açıkladı.

Ukrayna’da Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Ukraynalı yetkililere yönelik yaptırımları görüşeceği acil toplantı öncesinde Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in ilan ettiği ateşkes bozuldu. Perşembe günü çıkan çatışmalarda en az 21 kişinin daha hayatını kaybetti ve Salı gününden bu yana ölenlerin sayısı 50’yi aşmış oldu.

Ukrayna’da gösterilerle polis arasındaki çatışmalarda en az 26 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Avrupa Birliği dışişleri bakanları acil olarak bir araya geliyor. Bakanların gündeminde Ukraynalı yetkililere yönelik yaptırımlar da var. Bakanların toplantısı öncesinde Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleri ‘ateşkes’ üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Ülkede bir gün yas ilan edildi.

Avrupa Birliği ve ABD, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) üzerinde bir haftalık görüşmelerini tamamlarken, AB de Mayıs ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde ortaya bir şey çıkmasını umuyor. Ancak yorumcular gerçek, son tarih için ABD seçimleri öncesine, 2016 ortasına işaret ediyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasını 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde yeniden müzakere etmeye başlayacaklarını belirtti ve ‘Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşması ‘upgrade’ edilmelidir. Yani güncellemeli değil, bir üst seviyeye çıkarılmalı’ dedi.

* Turizm

Avrupa Komisyonu, kıtada kıyı ve deniz turizmini desteklemek için yeni bir strateji sundu.