19.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ın bölünmüşlüğünün devam edemeyeceğini ve ne Kıbrıslı Rumların, ne de Kıbrıslı Türklerin, ‘bölünmüş olarak ayakta kalabileceklerini düşünme lüksü bulunmadığını’ söyledi.

Avrupa Komisyonu, TBMM’de kabul edilen HSYK düzenlemelerine ilişkin yaptığı açıklamada ‘tasarının önceki versiyonlarıyla ilgili’ endişelerini daha önce dile getirdiklerine işaret ederek, kabul edilen versiyonun Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı üzerindeki etkilerini de değerlendireceklerini açıkladı. Komisyon sözcüsü, değerlendirmelerinin ışığında ‘katılım sürecini ileriye götürme’ kararının ise üye ülkelere ait olduğunu

Avrupa Birliği’nin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde güvenliği sağlamak için göndermeyi planladığı 500 kişilik askeri gücün oluşturulması için Brüksel’de konferans düzenlendi. Konferansa katılan ülkeler arasında Türkiye de yer aldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsviçre’de düzenlenen ve Avrupa Birliği ülkelerinden göçe kısıtlama getirilmesi kararı çıkan referanduma karşı misillemede bulunmak için acele edilmemesi, öncelikle İsviçre’nin referandumdan çıkan kararı nasıl uygulayacağına bakılması çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bağımsız bir İskoçya’nın Avrupa Birliği’ne katılmasının ‘imkansız değilse de çok zor olacağını’ söyledi.

İtalya’da partisinin desteğini kaybeden Enrico Letta’nın başbakanlıktan istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yeni hükümeti kurma görevini Demokratik Parti (PD) lideri ve Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi’ye verdi.

İsviçre’nin, Avrupa Birliği vatandaşlarına tanıdığı serbest dolaşım hakkını, Birliğin en yeni üyesi Hırvatistan’ın vatandaşlarına genişletmeyi kabul etmemesinin ardından Brüksel, İsviçre’nin ortak araştırma ve eğitim programlarına katılımına ilişkin müzakereleri ertelediklerini açıkladı.

* Enerji

Macaristan’a bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğunu ve bu potansiyelin Macar yatırımcıların ilgisini çekeceğine inandığını söyledi. Gül, Macar mevkidaşıyla özellikle enerji konusunda yapılacak iş birliğini biraz daha detaylı bir şekilde konuştuklarını kaydetti ve Türkiye’nin, Avrupa’nın güvenli enerji kaynaklarına ulaşması için özellikle Kafkas ve Orta Doğu enerji kaynakları için alternatif imkânlar sunan önemli bir güzergah olduğuna dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu’nun adaletten sorumlu Başkan Yardımcısı Viviane Reding, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması halinde finans sektörünün, AB’nin geri kalanına erişiminin ortadan kalkacağını söyledi.

Euro Bölgesi ekonomisi, 2013’ün son çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 0.3 oranında büyüdü. Ortak para birimi kullanan ülkelerin ekonomileri 2013’ün tamamında yüzde 0.4 küçülmüş oldu.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci toplantısında konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, AB’ye entegrasyon beklentisinin bölgede refahı artırmak için önemli bir teşvik olduğunu söyledi ve Balkanlar’da son dönemde yakalanan genişleme ivmesini bu yıl Türkiye’nin de yakalamasını beklediklerini dile getirdi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Bosnalı liderlere, ülkedeki protestocuların dile getirdiği daha fazla şeffaflık taleplerine kulak verme çağrısında bulundu.

Ukrayna’da protestocuların, devlet başkanının yetkilerinin kısıtlanmasının görüşüldüğü sırada parlamento binasına doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar çıktı.Olaylarda en az üç kişi hayatını kaybetti. AB, ülkede tüm taraflardan gelen şiddet eylemlerini kınadı.

Rusya, ülkesini üç aydır çalkalayan gösterilerle mücadele eden Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in elini rahatlatmak için 2 milyon dolar yeni yardım yapacaklarını söyledi. Yanukoviç’in yetkilerinin kısıtlanmasını isteyen göstericilerle polis arasında ise tekrar çatışma çıktı.

Ukrayna’da tutuklu göstericilerin serbest bırakılmasının kabul edilmesinin ardından protestocular, başkent Kiev’deki belediye binasında iki aydır sürdürdükleri işgale son verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Beyin Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, 2014 yılını ‘Avrupa Beyin Yılı’ ilan etti. Türk Nöroloji Derneği Türkiye’de beyin hastalıklarıyla ilgili bilinç oluşturmak, korunma ve tedavi imkanları hakkında farkındalığı artırmak için ‘Türkiye Beyin Yılı’ projesini başlattı. Türkiye Beyin Yılı projesi kapsamında yapılacakları anlatmak için düzenlenen toplantıda, Türkiye’de mücadele edilen önemli beyin hastalıkları hakkında da bilgi verildi.

Ukrayna’da üç aydır süren protestolarda şiddet olayları doruğa tırmandı. Polis protestocu kampına müdahale ederken, en az 25 kişi hayatını kaybetti. AB dışişleri bakanları Perşembe günü acil olarak toplanacak. Bakanların gündeminde Ukraynalı yetkililere yönelik yaptırımlar var.

* Telekomünikasyon

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çok tartışılan ve Avrupa Birliği’nden de yoğun tepki çeken internet yasasını, iki maddesinin yeni bir kanunla değiştirilmesi şartıyla onayladı. Düzenlemelerdeki bazı tartışmalı maddelerde yapılacak değişiklikler TBMM’de görüşülecek.

Avrupa Birliği çapında hazırlanan bir anketin sonuçlarına göre çoğu AB vatandaşı, bu alanda yaklaşık on yıldır yapılan düzenlemelere rağmen yüksek faturalarla karşılaşma korkusu sebebiyle cep telefonlarını yurtdışında kullanmıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile e-posta gibi verilerin ABD üzerinden transfer edilmesinin önüne geçmek için bir Avrupa iletişim ağı oluşturulmasını konuşacaklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinde aşama kaydedildiğini, ancak karşılaşacakları en büyük zorluk olan sektörel düzenleme farklılıklarının halen önlerinde beklediğini söyledi.

ABD Ticaret Temsilcisi Michel Froman ve Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin geçmiş turlarının durum değerlendirmesini ve bir sonraki turun hazırlıklarını yapmak için bir araya geldi. Froman ve De Gucht, geçtiğimiz yıl başlayan müzakerelerde ilerleme kaydettiklerini, ancak ‘bazı zorluklarla karşı karşıya gelmeye de başladıklarını’ söyledi.

Ülkenin ekonomisini canlandırmaya ve kamuoyu desteğini yeniden kazanmaya çalışan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkeye daha fazla dış yatırım çekebilmek için üst düzey yöneticilerle bir araya geldi ve yatırımların önünü açmak için bir dizi önlem açıkladı.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Avrupa Komisyonu, AB’deki uygulama sektörünün 2018’de 4.8 milyon kişiye istihdam sağlamasını ve ekonomiye 63 milyar Euro katkıda bulunmasını bekliyor ve çoğu geliştiricinin genç nesiller arasından çıkması sebebiyle genç işsizliği sorunu üzerinde olumlu bir etkide bulunmasını umuyor.