14.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Türkiye’nin Avrupa yolculuğunun önündeki engellerin temizlenmesine dair kararlılıklarının tam olduğunu ifade etti ve katılım müzakerelerinde kısa süre içinde yeni fasılların açılarak müzakere sürecinin canlandırılmasını desteklediklerini belirtti.

İngiltere’de her ne kadar Başbakan David Cameron AB’de köklü reformlara gitme çağrısında bulunsa da hükümetin hazırladığı bir araştırma, ülkenin AB ile önemli noktalardaki ilişkilerinin genel anlamda iyi gittiğine işaret ediyor.

İtalya’da Demokratik Partili Başbakan Enrico Letta, parti lideri Matteo Renzi’nin yeni bir hükümet kurulması çağrısının destek bulmasının ardından istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Letti’nin istifasını kabul etti.

Euro Bölgesi ekonomisi, 2013’ün son çeyreğinde beklentileri aşarak yüzde 0.3 oranında büyüdü. Ortak para birimi kullanan ülkelerin ekonomileri 2013’ün tamamında yüzde 0.4 küçülmüş oldu.

* Genişleme

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkeleri Ukrayna’nın içişlerine karışmakla suçladı ve taraflar arasındaki ilişkide ‘karar anına gelindiğini’ söyledi. AB ise reformların yapılması halinde Ukrayna’ya daha mali destek vermeye açık olduklarını açıkladı.

* Gıda ve Sağlık

On iki Avrupa Birliği ülkesinden bakanlar, Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Tonio Borg’a hitaben bir açık mektup kaleme aldı ve GDO’lu ‘Pioneer 1507’ mısırının onaylanması teklifinin geri çekilmesini istedi.

* Kültür ve Sanat

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye tam üye olduğunda Türkçe’nin de AB’nin resmi dillerinden biri olacağını belirtti ve Kıbrıs’ta birleşme müzakerelerinin yeniden başlamasına işaret ederek ‘Belki Türkiye girmeden bile Türkçe resmi dil olabilir’ dedi.

* Politika

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un İsrail parlamentosunda yaptığı konuşmada, İsraillilerin Filistinlilerden dört kat daha fazla su tükettiğini söylenmesi ülkede büyük tartışmaya yol açtı.

* Telekomünikasyon

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’den geçtikten sonra onayına sunulan ve daha önce Avrupa Birliği’nden yoğun eleştiriler alan yeni internet düzenlemeleriyle ilgili olarak ‘Bir iki sıkıntılı konu var. Üstünde çalışıyoruz’ dedi.

Avrupa Komisyonu internet yönetiminin geleceğine ilişkin küresel düzeydeki tartışmalarda arabulucu rolü üstlenmeye çalışıyor. AB bir yandan ABD ile arasına mesafe koyarken, Rusya ve Çin’in istediği üzere internetteki liderliğin Birleşmiş Milletler’e devredilmesi fikrine de karşı çıkıyor.