07.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, adada birleşme görüşmelerinin önünü açacak ortak bildiri için ‘ciddi beklentiler’ bulunduğunu söyledi.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Fransa ve Almanya’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerine başlamasına onay verdikten iki yıl sonra müzakerelerle ilgili fikirlerini değiştirdiğine işaret etti ve Türkiye’den gelen ‘ahde vefa’ eleştirilerinin haklı olduğunu söyledi.

İskoçya’da bu yıl Birleşik Krallık’tan bağımsızlık için düzenlenecek referandumla ilgili duygusal bir konuşma yapan Başbakan David Cameron, İskoçya’nın ayrılması halinde Birleşik Krallığın büyük zarar göreceğini söyledi ve birlik çağrısında bulundu.

ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki krizi çözmeye çalıştığı bir sırada ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın telefonun ucundaki kişiye ‘S..r et AB’yi’ dediği bir gizli dinleme kaydı internete sızdı. AB’den özür dileyen Washington, telefon görüşmesinin dinlenmesi ve ses kaydının sızdırılmasında Rusya’nın parmağı olduğunu düşünüyor. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in sözcüsü, Nuland’ın açıklamalarının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi.

* Enerji

Yunanistan parlamentosu, turistik adalarda enerji güvenliğini sağlamak ve yatırım çekmek amacıyla elektrik şebekesinin satışını onayladı.

Almanya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programına ilişkin dosyayı Avrupa Adalet Divanı’na gönderme kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faizleri yüzde 0.25 seviyesinde sabit tuttu ve yeni bir adım atmadan, ekonomiye ilişkin Mart ayında açıklanacak güncel tahminleri bekleyeceğini açıkladı.

Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz Muhafazakar üyeleri, Avrupa Parlamentosu’nda ortak para birimini ilgilendiren konular için özel bir Parlamento komitesi kurulmasına karşı çıktı ve bunun, ‘İngiltere ekonomisinin kendi finans sektörünü düzenlemek açısından ciddi sonuçlar yaratacağını’, girişimin AP’nin İngiliz üyelerinin etkisini ‘gölgelemeye’ yönelik olduğunu söyledi.

Bosna-Hersek, 1990’lardaki savaştan bu yana yaşadığı en büyük toplumsal olaylarla karşı karşıya. Bosna’da işsizlik ve siyasetçilerin kayıtsızlığına tepkili göstericiler devlet binalarını ateşe verdi ve polisle çatıştı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret eden Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, hükümeti, ülkede aylardır devam eden siyasi krizi çözmek için yeterli adım atmamakla eleştirdi. Ashton’ın ardından ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da Kiev’i ziyaret ediyor.

Suriye rejiminin, ülkedeki iç savaşı sona erdirmek için düzenlenen Cenevre konferansında 10 Şubat’ta başlayacak ikinci tur görüşmelere katılmayı kabul ettiği bildirildi.

Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları’nı gerekçe göstererek bölgedeki güvenlik alanını genişletmek için Gürcistan’dan kopardığı Abhazya bölgesindeki sınırını ‘geçici olarak’ genişletme kararı aldı. NATO’dan Rusya’nın bu adımına tepki geldi.

* Telekomünikasyon

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, ‘torba kanun tasarısında’ yer alan ve TBMM’de kabul edilen yeni internet düzenlemelerinin ifade özgürlüğüne kısıtlamalar getirdiğini, Komisyon’da ‘ciddi endişeler yarattığını’ ve yasanın Avrupa standartları doğrultusunda gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TOBB Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, oy birliğiyle EUROCHAMBRES AB Genişleme ve Komşuluk Politikası Komitesi Başkanlığı’na seçildi.

Ankara’da düzenlenen Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu’na katılan Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, ‘Romanya’ya inanın. Romanya’nın yatırımlara ihtiyacı vardır. Romanya’nın diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile arasındaki farkı kapatması için yatırımlarınıza ihtiyaç var’ dedi ve özellikle altyapı ve enerji alanlarında olmak üzere Türk yatırımcıları Romanya’ya davet etti.