05.02.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Kıbrıs’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türk ve Rum toplumlarının liderlerinin, adada birleşme müzakerelerinin yeniden başlaması için ortak bildiri üzerinde anlaşmaya varma konusunda kararlı olduklarını gördüğünü söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda çekincelerini dile getirdi, bununla birlikte katılım müzakerelerinin devam etmesini desteklediğini söyledi. Merkel, Güney Kıbrıs vetosu bulunan, adalet ve temel haklar konularını kapsayan 23. ve 24. fasılların da müzakerelere açılması çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Françsois Hollande’dan da geçtiğimiz hafta benzer bir çağrı gelmişti.

Alman mevkidaşı Angela Merkel ile görüşmesi öncesinde Alman Dış Politika Enstitüsü’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘2014 yılı Türkiye-AB ilişkileri bakımından tarihi bir yıl olacak’ dedi ve AB konusunda Almanya’dan da destek beklediklerini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleriyle ilgili yaptığı açıklamada ‘Bazı fasıllar açılacak gibi gözüküyor. Özellikle Fransa Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinden sonra. Çünkü bir kısım fasıllar onların blokesi sebebiyle görüşülemiyordu. Ümit ederiz, onlar da açılmak suretiyle yeni bir sayfa açılmış olur’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerinde Kıbrıs engeline takılan, adalet ve temel haklar konularını kapsayan 23. ve 24. fasılların açılması için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alman mevkidaşı Angela Merkel’in davetine icabetle 3-4 Şubat tarihlerinde Almanya’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştiriyor. Erdoğan’ın, SPD’nin de katılımıyla kurulan yeni koalisyon hükümetinin göreve gelmesinden bu yana gerçekleştireceği ilk Almanya ziyaretinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci de masadaki konular arasında yer alacak.

Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak partisi, kendileri hakkında süren hukuki süreçlere rağmen Mayıs ayında yapılacak Avrupa seçimlerinde yarışmanın bir yolunu bulacaklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, sürpriz bir şekilde Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Avrupa Komisyonu başkan adaylığı için Lüksemburg’un eski Başbakanı Jean-Claude Juncker’e destek verdiği bildirildi.

Avrupa Komisyonu, yolsuzluğun 28 Avrupa Birliği ülkesinin ekonomilerinde yılda 120 milyar Euro kayba yol açtığını açıkladı ve üye ülkelerden, bu sorunun üstesinden gelmek için daha çok çaba sarf etmesini istedi. Komisyon’un raporuna göre 12 AB vatandaşından biri yıl boyunca yolsuzluğa tanık olurken on şirketten dördü de yolsuzluğun, AB’de iş yapmaya engel ettiği görüşünde.

İspanya’daki özerk Katalonya bölgesinin lideri Artur Mas, Madrid yönetiminin, bağımsızlıklarıyla ilgili olarak bağlayıcılığı bulunmayan, fakat ilerideki tartışmalara temel oluşturacak bir referandum düzenleme planlarına engel olamayacağını söyledi.

Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Birliği seçimleri öncesinde liberal grup, Belçika’nın eski başbakanlarından Guy Verhofstadt’ın Avrupa Komisyonu başkan adaylığını onayladı.

* Enerji

Macaristan’daki merkez sol muhalefet, Viktor Orban hükümeti ve Rusya’nın, Macaristan’ın tek nükleer tesisine iki yeni reaktör kurmaya yönelik anlaşmasına karşı çıkma girişimlerine destek arıyor. Ülkede 6 Nisan’da genel seçimler düzenlenecek.

Ocak ayında Yunanistan’daki imalat faaliyetlerinde, ülkenin borç krizine sürüklendiği 2009 yılından bu yana ilk kez artış kaydedildiği bildirildi.

Kiev’de AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüşen Ukrayna muhalefet partisi UDAR’ın lideri Vitali Klitçko, AB’nin muhalefetle hükümet arasındaki görüşmelere arabuluculuk yapmak için üst düzey bir temsilci heyetini görevlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Avrupa Birliği ve Ortaklık Anlaşması’nı Ağustos ayında imzalamayı planladıklarını ve Avrupa’ya entegrasyon süreçlerinin ‘geri döndürülemez’ olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in, ülkedeki krize bir son verilememesi halinde erken seçimlere gidilmesini kabul edebileceği bildirildi. Avrupa Birliği, ABD ve Rusya ise Ukrayna’ya mali destekte bulunmadan önce ülkede hangi eğilimde bir hükümetin kurulacağını görmek için bekliyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, siyasi kriz yaşayan Ukrayna’ya ‘ciddi bir’ mali destek sağlamak için ABD ile birlikte bir program üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

* Gıda ve Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kanser vakalarındaki artışın önüne geçmek için yaşam tarzlarının değiştirilmesi doğrultusunda dünya çapında hareket geçilmesi çağrısında bulundu.

* Telekomünikasyon

Avrupa Parlamentosu üyesi Marietje Schaake, TBMM gündemindeki internet yasa tasarısının Avrupa Birliği’nin ifade özgürlüğü ve temel haklar ilkelerine aykırı olduğunu söyledi ve Avrupa Komisyonu’nu net tavır almaya çağırdı.

Romanya Devlet Başkanı Basescu ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasında son derece güçlü ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, ‘Balkanlarda en çok ticaret ortağı olan iki ülkeyiz, ticaretimiz 6 milyar dolar civarında. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarma hedefini koyduk aramızda’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius’a, Fransa’dan İran’a iş dünyasından bir heyetin gitmesinin bu ülkede normal bir şekilde iş yapılabilirmiş gibi bir intiba uyandırdığını ve ‘duruma yardımcı olmadığını’ söyledi.

İKV’den yapılan açıklamada Bulgaristan’ın Türk nakliye araçlarının transit geçişine getirdiği engellemelerin Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğu belirtildi.