31.01.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın Avrupa Birliği’nde daha esnek bir yapı oluşturulması için Birlik antlaşmalarında reform yapılması fikriyle ilgili olarak ‘bu konunun öncelikleri arasında yer almadığını, diğer AB ülkelerinin durumunun bir ülkeye bakarak belirlenemeyeceğini’ söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, resmi gündeminde savunma ve teknoloji konuları yer alan zirvede bir araya geliyor. Ancak İngiltere-Fransa zirvesinin asıl odak noktasında, iki liderin Avrupa Birliği’nde reform konusunda yaşadığı fikir ayrılıkları yer alacak.

Danimarka’nın yeşil partisi Sosyalist Halk Partisi, Goldman Sachs’ın ülkenin en büyük enerji şirketi DONG Energy’ye ortak olması üzerine koalisyondan ayrılma kararı aldı. Ancak Helle Thorning-Schmidt, liderliğindeki Sosyal Demokrat azınlık hükümeti göreve devam edecek.

Malta, Avrupa Birliği’nden gelen tepkiler karşısında AB vatandaşı olmayanlara ücret karşılığı pasaport verme uygulamasında geri adım attı. Artık AB üyesi küçük ada ülkesinden vatandaşlık alabilmek için, Malta’da en az bir yıl süreyle oturmuş olmak gerekecek.

‘Kadınların Davos’u’ olarak da bilinen Kadınlar Forumu’nun katılımcıları, Avrupa Parlamentosu temsilcilerine cinsiyetler arasındaki uçurumu kapatmak için daha radikal çözümler gerektiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı yüzde 0.7’ye gerileyerek, ortak para birimini kullanan ülkelerde deflasyon şüphelerini yeniden gündeme getirdi. Euro kullanan 18 ülkede ise işsizlik oranı yüzde 12 seviyesini koruyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir konferans için bulunacağı Almanya’nın Münih kentinde Ukrayna muhalefetinin temsilcileriyle ilk kez bir araya gelecek.

Ukrayna parlamentosu, protestolar sırasında tutuklananların serbest bırakılması amacıyla gündeme gelen af yasasını onayladı. Ancak muhalefet partileri, yasanın, göstericilerin işgal ettikleri kamu binalarını boşaltması şartına bağlanmasına tepki olarak oy kullanmadı.

* Gıda ve Sağlık

Avrupa Komisyonu, okul çocuklarında daha sağlıklı bir hayat tarzını teşvik etmek ve obeziteyle mücadele etmek için, süt ve meyveyle ilgili iki sistemi ortak bir çerçevede birleştirmeyi teklif etti.

Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için rejim ve muhalefet temsilcilerinin Cenevre’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ilk turu sona erdi. BM özel temsilcisi El Ahdar El İbrahimi, ilk turda çok yavaş bir ilerleme kaydedildiğini, ancak ‘biraz olsun’ ortak zemin bulunduğunu söyledi.

Çarşamba günü Almanya parlamentosu Bundestag’da konuşan Şansölye Angela Merkel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) telekulak skandalını kınadı, ancak AB-ABD ticaret ve yatırım ortaklığı planından vazgeçmek gibi acele adımlar atılmaması uyarısında bulundu. Muhalefet ise Merkel’i, teslimiyetçi davranmakla suçladı.

Roma’da düzenlenen Türkiye-İtalya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği kriterlerini yerine getirerek AB standartlarını benimsemekte olduğunu söyledi ve İtalyan firmaların ‘Avrupa hukukunun, kendi ülkelerindeki standartların geçerli olduğu bir ülkede ticari faaliyet göstermelerinin müthiş bir güven unsuru olduğunu’ ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, geçtiğimiz yıl Singapur ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerini tamamlayan Avrupa Birliği’nin, Filipinler, Çin ve Endonezya’yı da serbest ticaret müzakerelerine dahil etmesi çağrısında bulundu.

* Yaratıcılık ve Yenilik

Avrupa Birliği’ne bağlı bir araştırma biriminin, polisin, şüphelilerin kaçmasının önüne geçmek için araçları uzaktan kumandayla durdurmasının önünü açacak bir teknoloji üzerinde çalıştığı iddia edildi.