15.01.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, HSYK’nın yapısında değişikliklere ilişkin yaptığı açıklamada kurumun yapısıyla ilgili ‘acele kararlar almama’ uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK’nın yapısında değişiklik için anayasa değişikliği yolunu tercih ettiğini ve bu değişikliğin ‘AB kriterleri içinde’ olmasını arzu ettiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, AB’de bununla ilgili ortak bir sistem yokken Türkiye ile ilgili açıklamada bulunmanın ‘kimsenin haddine olmadığını’ ifade etti.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde yaptığı her şeyin aslında kendi yararına olduğunu ve gücüne güç kattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2014 yılının AB’ye katılım müzakerelerinde Türkiye için yeni bir başlangıç yılı olması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs’ın bloke ettiği ‘Adalet, Özgürlük ve Güvenlik’ başlıklı 24. fasıl açılmadan ve bu faslın gerekleri yerine getirilmeden, AB ile imzalanan geri kabul anlaşmasının işleyişinin tam olarak sağlanmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Throbjorn Jagland ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile görüşmek üzere Strasbourg’a gitti. Çavuşoğlu’nun temaslarının gündeminde AB ve Avrupa Konseyi’nin daha önce endişelerini dile getirdiği, HSYK’nın yapısında değişiklik, emniyet ve yargıdaki görevden almalar ve yargı bağımsızlığı konularının olması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin stratejik ilişkiler olduğunu belirtti ve ‘Biz bir yandan Avrupa’nın ekonomik ve siyasi anlamda bir parçasıyız. Aynı zamanda da siyasi tercihimizdir’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’deki muhalefet partilerinin liderleri ile HSYK’nın yapısında değişiklikler öngören yasa teklifini görüştü. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türk yetkililerden yasalarda yapılacak değişikliklerin Avrupa Birliği mevzuatına uygun olduğundan emin olmak için istişarelerde bulunmalarını istediğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu’nun yeni HSYK düzenlemelerini görüştüğü sırada açıklamalarda bulunan HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, kanun değişikliğiyle kurulun Adalet Bakanı’na bağlanacak olduğunu ve teklifin, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki kazanımları tehlikeye soktuğunu söyledi.

Avrupa konuları, François Hollande’ın uzun zamandır beklenen basın toplantısında önemli yer kapladı. Fransa Cumhurbaşkanı’nın reform gündeminin merkezinde, AB’nin Fransız-Alman motorunu yeniden çalıştırmak ve Euro Bölgesi’nde mali ve toplumsal uyumu güçlendirmek yer aldı.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da ülkesindeki ‘Avrupa Birliği üyeliği’ tartışmasına katılan isimler arasında yerini aldı. Osborne, AB’de reforma gidilmemesi halinde İngiltere’nin üyeliğinin riske gireceğini belirtti ve AB’nin önündeki seçeneklerin ‘reforma gitme ya da geriye gitme’ olduğunu söyledi.

Yunanistan’da bir döneme damgasını vuran ve şu anda koalisyon hükümetinin küçük ortağı konumunda bulunan sosyalist PASOK partisi, Mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yalnız başına yarışmak yerine yeni bir merkez sol grupla işbirliğine gideceklerini açıkladı.

Avrupa Komisyonu’nun iç pazar ve finansal düzenlemelerden sorumlu Fransız üyesi Michel Barnier, Avrupa Komisyonu başkanlığı için yarışmaya hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun istihdamdan sorumlu üyesi Laszlo Andor, göçmenlerin gittikleri ülkelere bulunduğu katkıların, bu ülkelerden aldıklarından daha fazla olduğunu ve İngiltere’deki endişelerin aksine 1 Ocak’ta vatandaşları için çalışma kısıtlamaları kalkan Romanya ve Bulgaristan’dan büyük bir göç akını yaşanmadığını söyledi.

Fransa Senatosu’nda düzenlenen bir tartışmada tüm siyasi partiler Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nı (TTIP) şiddetle eleştirdi. Ancak Fransa hükümeti, olası anlaşmayı savundu.

İngiltere Başbakanı David Cameron’a, Avrupa Birliği üyeliklerini referanduma götürme fikrini destekleyerek Avrupa karşıtlarına boyun eğme suçlaması yöneltildi.

Bazı Avrupa ülkelerinin ortak göç politikasını acil bir öncelik olarak görmediğinin farkında olan Yunanistan, altı aylık AB dönem başkanlığı süresince ortak bir iltica sistemi ve Avrupa’ya yasadışı göç akınlarının yönetiminde daha fazla koordinasyon gerektiğini anlatmak için kullanmak istiyor.

Son araştırmalara göre Avrupa Birliği ülkelerinden yalnızca Belçika, Danimarka, Almanya ve Lüksemburg’da halkın çoğunluğu AB liderliğini onaylıyor. AB liderliğine destek, 2008 yılından bu yana, başta krizin vurduğu güneydeki ülkelerde olmak üzere ciddi bir düşüş kaydetti.

Bir Avrupa Birliği ülkesinde en uzun süre bu görevde kalan eski Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, bu yıl Jose Manuel Barroso’dan boşalacak Avrupa Komisyonu başkanlığı koltuğuna talip olduğunu açıkladı.

Fransız aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, Avrupa Birliği’nin çökmesini sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu Temel Haklar, Adalet ve İçişleri Komitesi, sızdırdığı belgelerle ABD’nin gizli dinleme skandalını ortaya çıkaran eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın, önceden kayda alınmış bir video aracılığıyla ifadesine başvurma kararı aldı.

Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa’daki ekonomik krizin üye ülkelerdeki Avrupa Birliği karşıtlarını güçlendirebileceği uyarısında bulundu ve bu kişileri ‘beyinsiz’ olarak niteledi.

İçinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmaya çalışan Yunanistan, Avrupa Birliği Konseyi’nin altı aylık dönem başkanlığını, başkent Atina’da düzenlenen törenle resmen devraldı. Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Yunanistan ve Avrupa’da artık krizin geride kalmaya başladığını belirtti, ancak henüz her şeyin çözülmediğini söyledi.

* Çevre ve İklim

Avrupa Komisyonu, bu ay 2030 için iklim ve enerji hedeflerine ilişkin teklifini açıklamaya hazırlanıyor. Ancak konu üzerinde Komisyon içinde, Avrupa Birliği kurumları arasında ve üye ülkeler arasında derin fikir ayrılıkları yaşanmaya devam ediyor.

* Enerji

EurActiv’in ulaştığı yeni AB düzenlemelerine göre kaya gazı çıkarmaya izin veren Avrupa ülkelerinin, 18 ay içinde hukuki açıdan bağlayıcı hale gelebilecek ‘en iyi çevre uygulamalarına’ uyumunu gösteren bir ‘karne’ yayımlaması gerekecek.

Rusya’nın Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Vladimir Çizhov, tersi yerine Avrupa Komisyonu’nun AB’nin kendi iç mevzuatını, altı AB ülkesinin Güney Akım boru hattının inşası için Rusya ile imzaladığı anlaşmalara uyarlaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), kalpazanlığın önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı, ancak plastik banknotlara geçmeyi planlamadıklarını ve Euro banknotlarının kağıt olmayı sürdüreceğini söyledi.

Küresel finans krizinin bir benzerinin tekrarlanmasının önüne geçmeye çalışan IMF, Avrupa Birliği ülkeleri Danimarka, Finlandiya ve Polonya’ya ek olarak Norveç’i de finans sektörleri düzenli olarak teste girmesi gereken ülkeler arasına ekledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Portekiz’in bir tedbir kredisi alması halinde Avrupa Birliği ve IMF’in ülke için hazırladığı kurtarma programı bu yıl sona erdikten sonra Lizbon’a duyulan güvenin sağlamlaşacağını söyledi.

Euro Bölgesi’nde ekonomiye güven endeksi, 2013 yılının son ayında da artarak Temmuz 2011 seviyesine ulaştı. Öte yandan fiyatlarda artış beklentisinin de yükselişe geçmesi, Euro Bölgesi’nde deflasyon endişelerini de hafifletti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda muhalefetle uzlaşma sağlamaları halinde HSYK’nın yapısında değişiklik öngören, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin de eleştirdiği yasa tasarısını ‘dondurabileceklerini’ söyledi. Erdoğan aynı zamanda, AB ülkelerindeki muadil oluşumlarla ilgili netleşmiş, ortak bir uygulama bulunmadığını söyleyerek Avrupa’dan gelen eleştirilere tepki gösterdi.

Avrupa Birliği, İran ile varılan nükleer anlaşma çerçevesinde, ülkeye uyguladığı yaptırımları 20 Ocak’ta askıya alacak.

Paris’te bir araya gelen ‘Suriye’nin Dostları Çekirdek Grubu’, Suriye Ulusal Koalisyonu’na, muhaliflerle Şam rejiminin temsilcilerinin görüşmeler için bir araya geleceği Cenevre 2 konferansına katılma çağrısında bulundu.

* Telekomünikasyon

Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, internet sitelerine erişimin engellenmesine dair yeni düzenlemeler getiren kanun teklifiyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin insan haklarına aykırı bulduğu bir yasanın kısıtlayıcı yapısının daha da sertleştirilmek istendiğini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden akreditasyon belgesi alan 21 oda ve borsa ile birlikte 5 yıldızlı hizmet verme noktasına ulaşan oda ve borsa sayısı 152’ye ulaştı. ‘Bu belge, Londra’da, Paris’te, Berlin’de oda ve borsa üyeleri hangi hizmeti alıyorsa, bizim odamızda da üyelerimizin aynı kalitede hizmet alacağının garantisidir’ diyen Hisarcıklıoğlu, hedeflerinin 365 oda ve borsanın tamamının akreditasonlarını tamamlaması olduğunu belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği’nin Japonya ile yürüttüğü serbest ticaret müzakerelerinin en az dört yıl sürmesini beklediklerini belirtti ve ‘İnşallah Avrupa Birliği’nden önce Japonya-Türkiye serbest ticaret anlaşması imzalanmış olacak’ dedi. Zeybekci, serbest ticaret anlaşmalarında AB’nin ‘önünde gitmeyi’ hedeflediklerini belirtti.

ABD’li parlamentlerler, Beyaz Saray’ın uluslararası ticaret anlaşmalarını hızlandırmasını sağlayacak bir yasa teklifinde bulundu. Teklif, anlaşmaların Kongre onayına değişiklik hakkı tanınmaksızın sunulmasını öngörüyor. Türkiye de Avrupa Birliği ile ABD arasında müzakereleri süren serbest ticaret anlaşmasına paralel bir anlaşma imzalamak istiyor.

Türkiye, Japonya’nın ardından Singapur ile de serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlama konusunda mutabakata vardı. Avrupa Birliği ve Singapur arasındaki serbest ticaret anlaşması geçtiğimiz aylarda paraflanmıştı.