08.01.2014 en son EurActiv.com.tr haberleri ve analizleri

Son Haberler

* AB ve Türkiye

Avrupa Komisyonu, Türkiye’de emniyet ve yargıdaki son görevden almaların devam eden soruşturmaların bağımsız olarak yürütülmesine gölge düşürebileceğini ve gelişmelerden kaygı duyduklarını söyledi. Komisyon bununla birlikte son gelişmelerin, katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılması üzerinde bir etkide bulunmasını beklemiyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin orta ve uzun vade için karşı karşıya olduğu en önemli konunun ‘hukukun üstünlüğü’ olduğunu ve burada Türkiye’nin en önemli referansının Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği normları olduğunu söyledi. Babacan, Türkiye’nin uzun vadeli hedefinin Avrupa Birliği standartları olduğuna işaret etti ve ‘O hedeften Türkiye sapmaya başlarsa o zaman nereye gideceğini kimse kestiremez. İşte siz o zaman ekonomiden korkmaya başlayın’ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ile ilgili olarak ‘Biz niye alınmadığımızın farkındayız ama bunu dillendirmek istemiyoruz. ‘Almayacaksanız açıklayın’ diyoruz. Fakat onlar bizim böyle bir karar vermemizi bekliyor. Bu da bizim işimize gelmiyor, ‘Bu kararı siz verin’ diyoruz. Bunun için de sabırla süreci zorluyoruz’ dedi.

Dışişleri Bakanlığı, 12 başkentteki büyükelçinin görev yerini değiştirme kararı aldı. Washington, Paris ve Londra da bundan sonra yeni birer büyükelçinin görev yapacağı başkentler arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin tekrar canlandırılması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Batı dünyasıyla ilişkilerini zayıflatmasının ‘hiçbir izahı olamayacağını’ ifade etti ve böyle bir görüntünün giderilmesi için yeni bir atılım ve söylem oluşturulması gerektiğini söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni pazarlardaki müzakere gücünün kuvvetli tutulabilmesi için Türkiye’nin hem içeride, hem de dışarıda güçlü olması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği Bakanlığı, AB’ye uyum sürecinde bir yıl boyunca yapılan reformların yer aldığı ‘Türkiye Tarafından Hazırlanan 2013 Yılı İlerleme Raporu’nu’ açıkladı. Raporun, Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı ilerleme raporuna karşı bir tepki olmadığının altını çizen AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katılım sürecinin, müzakere sürecinde yaşanan sorunlara rağmen Türkiye’ye önemli kazanımlar sağladığını vurgulamayı amaçladıklarını söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, değişikliğe uğrayan Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise AB’ye ‘gelişmeler konusunda yorum yaparken peşin hükümlerden kaçınmaya’ çağırırken ‘Türkiye’nin bu zorlu süreci demokrasinin ve hukukun temel ilkelerinin rehberliğinde aşacağından kimse endişe etmesin’ dedi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, ‘Kimi zaman AB içinde ki dostlarımızın yaklaşımları nedeni ile, kimi zaman içerideki bizlerin bu konuyu biraz ihmali nedeni ile uzaklaştığımızda ülkemizde ki sıkıntıların da biraz arttığını gözlemlemiyor muyuz?’ dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı görevini Egemen Bağış’tan devralan Mevlüt Çavuşoğlu, ‘AB takımının kaptanlığını üstlenmenin sorumluluğunu ve gururunu yaşadığını’ söyledi. Bağış ise, görevi Çavuşoğlu’nun devralmasının Türkiye’nin AB süreci açısından çok büyük bir kazanç olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği ile imzalanan geri kabul anlaşmasının, anlaşmadan doğan külfeti Avrupa’nın da paylaşmasıyla birlikte yürürlüğe gireceğini, bunun ardından 5-6 aylık bir pilot uygulama sonrasında vize muafiyetinin yürürlüğe gireceğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üye olana kadar, diğer ülkelerle uygulanan vize muafiyetlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağını belirtti.

Kabinede on görev değişiminin yaşandığı revizyon çerçevesinde Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın, görevini, 2010-2012 döneminde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı da yapan Ak Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu’na devredeceği açıklandı.

Havana’yı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez ile birlikte, iki ülke arasında siyasi diyalogun geliştirilmesine ilişkin bir anlaşmaya imza attı. Avrupa Birliği ise Küba ile imzalanan anlaşmalara ve adaya gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlere kısıtlamalar getiriyor.

Rumen ve Bulgar vatandaşlarının diğer Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmasının önündeki engellerin kalklmasıyla hararetlenen ‘AB içi göç’ tartışmasına Polonya da katıldı. Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB içi göç kurallarını değiştirmek isteyen İngiliz mevkidaşı David Cameron’ın bu girişimini veto edeceklerini açıkladı.

Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesinin, Avrupa’nın dört bir yanında uygulanan kemer sıkma politikaları sebebiyle zedelenen imajını düzeltmek istediklerini söyledi.

Letonya’da başbakanlık görevi Laimdota Straujuma’ya verildi. Letonya’nın ilk kadın başbakanı olacak olan Straujuma’nın, Ekim ayında yapılacak genel seçimlere kadar, ülkede şu ana kadar uygulanan katı mali politikaları sürdürmesi bekleniyor.

Romanya’nın eski Başbakanı Adrian Nastase, rüşvet almaktan yargılandığı davada dört yıl hapse mahkum edildi. Romanya, üst düzey makamlarda yapılan yolsuzluğun önüne geçmek için Avrupa Birliği’nin yoğun baskısı altında bulunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İsviçre’de kayak yaparken geçirdiği kazada leğen kemiğinde çatlak meydana geldiği bildirildi. Merkel’in programındaki bazı ziyaretler iptal edildi.

Çek Cumhuriyeti’ndeki üç parti, merkez sol koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, diğer Avrupa ülkelerinden gelen işçilere sınırlama getirmeyi planladıklarını ve İngiltere’nin Avrupa Birliği ile ilişkisini yeniden müzakere ederken göçün azaltılması konusunu da en öncelikli konulardan biri olarak değerlendireceklerini söyledi.

Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Bulgaristan’da sığınmacıların kötü muameleyle karşılaştığını ve diğer Avrupa ülkelerinin sığınmacıları bu ülkeye iade etmemesi gerektiğini söyledi.

Çek Cumhuriyeti’nde sandıktan birinci sırada çıkan Sosyal Demokratların lideri Bohuslav Sobotka, Cumhurbaşkanı Milos Zeman’a, başbakanlık görevini geciktirmeden kendisine verme çağrısında bulundu.

İtalya donanması, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan binin üzerinde göçmeni son 24 saat içinde denizden kurtardıklarını açıkladı. AB dönem başkanlığının öncelikleri arasına düzensiz göç konusunu da ekleyen Yunanistan da 85 göçmen kurtardı.

Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği kurumlarında gelecekteki iş bölümü için planlarını genel hatlarıyla belirlemiş durumda. Ancak Almanya’nın daha avantajlı olduğu görülüyor.

İspanya’ya bağlı özerk Katalonya yönetiminin lideri Artur Mas, bağımsızlıklarını referanduma götürebilmek için Avrupa Birliği liderlerinin desteğini istedi. Mas, Kasım ayında bağımsızlıklarını referanduma götürmek istiyor. Madrid yönetimi ise bu girişime engel olmaya kararlı.

Bir yandan ekonomik kriz ve krizin yol açtığı toplumsal sorunlarla mücadele eden Yunanistan, Avrupa Birliği Konseyi’nin altı aylık dönem başkanlığını Litvanya’dan devraldı.

Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının diğer Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmasına getirilen kısıtlamaların kaldırılması, İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde endişelere yol açıyor. Avrupa Komisyonu ise bu endişelerin yersiz olduğunu ve göçmenlerin, ev sahibi ülkelerin ekonomilerine de katkı sağladığını söyledi.

İngiltere’de koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, yaptığı yeni yıl açıklamasında Avrupa Birliği konusunda partisinin, ‘İngiltere’nin Avrupa’da kalmaktan yana partisi’ olduğunu söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Avrupa’nın Yunanistan’a sırtını dönmeyeceğini ve Yunanistan’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığının ülke için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Almanya’da koalisyon ortakları, diğer ülkelerden gelen göçmenlerin sosyal yardıma erişimini kısıtlama konusunda anlaşmazlığa düştü.

Yeni yıl için beklentilerini açıklayan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, 2014 yılında Euro Bölgesi ekonomisinin yeniden canlanacağını söyledi. Van Rompuy, Mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB karşıtı partilerin güçleneceği endişelerinin ise büyütülmemesi gerektiği görüşünde.

İngiltere’de koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokratların lideri Nick Clegg, Avrupa Birliği karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) yükselişine karşılık ‘agresif bir şekilde’ AB yanlısı bir kampanya yürüteceği bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın teklif ettiği yeni iltica yasalarına, yabancılara karşı düşmanlık oluşturabileceği ve ihtiyaç duyanlara barınma gibi temel imkanlar sağlanmasının önüne geçebileceği gerekçesiyle tepki gösterdi.

* Enerji

Almanya Ekonomi Bakanı, düşük karbon salınımlı yakıtlara geçiş konusunda kararlı olduklarını söylemekle birlikte büyük sanayi kuruluşlarını, yenilenebilir enerjinin getirdiği maliyetlerden korumamaları halinde kaybedilebileceklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nde enerji fiyatlarının ABD’ye göre oldukça yüksek seyretmesine rağmen Avrupalı sanayicilerin şu ana kadar oldukça iyi rekabet ettiğini, ancak yüksek enerji fiyatlarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Trans-Adriyatik Boru Hattı AG (TAP) ve Yunanistan ile Bulgaristan’ı birbirine bağlaması planlanan boru hattından sorumlu olan Yunanistan-Bulgaristan Enterkonektörü (ICGB), işbirliği mutabakat zaptı imzalayarak iki projenin birbirine bağlanmasının ve böylece Azeri gazının, doğalgazda neredeyse yüzde 100 oranında Rusya’ya bağımlı olan Bulgaristan’a ulaşmasının önünü açtı.

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, tüm üyelerinin erkek olması daha önce tartışmalara yol açan Avrupa Merkez Bankası (ECB) İcra Kurulu’na aday olarak Almanya’dan Sabine Lautenschlaeger’i gösterdi.

Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Michel barnier, Çin’in finans sektörünün dışarıya yeterince açık olmadığını ve yatırımların önünde ciddi engeller bulunmaya devam ettiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde Kasım ayında küçük de olsa bir artış gösteren enflasyon, Aralık ayında tekrar düşerek yüzde 0.8’e geriledi. Böylece Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde, deflasyon riskinden kaçma baskısı artmış oldu.

Geçtiğimiz yıl, Yunanistan’ın bilançosunda büyük açıklar bulunduğunun ortaya çıktığı 2009’dan bu yana Euro Bölgesi’nin geçirdiği en sakin yıl oldu. Uzmanlar, 2014 yılının da benzer şekilde sakin geçmesini bekliyor.

İspanya’nın bankaları için Euro Bölgesi’nden aldığı 41 milyar Euro’luk mali destek programı, planlandığı gibi Salı günü sona erdi.

İtalya’da merkez sol Demokratik Parti’nin yeni lideri Matteo Renzi, ekonomi ve siyasette etkili reformlar yapmaları halinde Avrupa Birliği’nin koyduğu bütçe açığı limitini aşmalarına izin verilebileceğini söyledi.

Uzun yıllar kemer sıkma politikaları uygulayan Letonya, Euro’nun yürürlüğe girişinin 15. yılında, ortak para birimine geçen 18. Avrupa Birliği ülkesi oldu.

Letonya, 1 Ocak 2014’te Euro Bölgesi’nin 18. üyesi olmaya hazırlanıyor. Letonya’yı, 2015’te ortak para birimine geçmeyi hedefleyen bir diğer Baltık ülkesi Litvanya takip ediyor. Ancak diğer Avrupa Birliği ülkeleri, Euro Bölgesi’ne katılmak için o kadar acele etmiyor.

Ukraynalı sivil toplum gönüllüleri, hazırladıkları yeni yıl videosunda Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’e ‘Ukrayna’nın geleceği sizin değil, bizim elimizdedir’ diye seslendi.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Avrupa Birliği ile gelecekteki ilişkilerinin Rusya’nın da katılımıyla düzenlenecek üçlü görüşmelere bağlı olduğunu söyledi. Azarov, kendilerine kayıplarını telafi edecek bir mekanizma teklif edilmeleri halinde AB ile Ortaklık Anlaşması’nı da imzalayabileceklerini belirtti.

Ukrayna’da ünlü bir muhalif gazetecinin saldırıya uğraması, ülkedeki hükümet karşıtı gösterileri tekrar alevlendirdi. Göstericiler, İçişleri Bakanı Vitali Zakharçenko’nun istifasını istiyor.

* Kültür ve Sanat

Avrupa Kültür Başkenti unvanını 2014’te Letonya’nın başkenti Riga ve İsveç’in Umea kentleri devralıyor. Kültür programları Riga’da 17 Ocak, Umea’da 31 Ocak’ta başlayacak.

İran ve Avrupa Birliği temsilcilerinin, tarafınların Tahran’ın nükleer programına ilişkin vardığı anlaşmanın uygulanmasını görüşmek için Perşembe günü, iki gün sürecek bir toplantı için bir araya geleceği bildirildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ergenekon ve Balyoz davalarında yeniden yargılamaya olumlu baktıklarını belirtti. Daha önce Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı ilerleme raporlarında da söz konusu davalardaki yargılama süreçlerinin kamuoyunda yarattığı endişelere işaret edilmişti.

Çalışmalarına Noel sebebiyle ara veren İranlı ve Batılı nükleer uzmanlar, Kasım ayında Cenevre’de varılan ‘nükleer anlaşmanın’ anlaşmanın nasıl uygulanacağını görüşmek için 30 Aralık’ta çalışmalara geri dönecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya ile serbest ticaret müzakerelerini bu yıl içinde başlatma kararı aldıklarını açıkladı. Japonya, geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği ile serbest ticaret müzakerelerine başlamıştı.

Türkiye’nin 2013 yılındaki ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 0.01 oranında artarak 151 milyar 707 milyon dolar oldu. Bölgesel olarak bakıldığında Avrupa Birliği yine en fazla ihracat yapılan bölge olurken, AB’ye ihracat yüzde 7 artarak 61.9 milyar dolara yükseldi.

Kocaeli Ticaret Odası’nda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmesini hedeflediklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, ‘Ümitsizlik bize hiç yakışmaz. Konjonktüre takılıp kalmayın. Geleceğe odaklanın. Geleceğimizin sorumluluğu sizlerin omuzlarında’ dedi.

‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’ TOBB ETÜ’de düzenlenen çalıştayda ele alındı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, perakende sektörünün Türkiye’nin büyüme hikâyesinde lokomotif olduğunu söylerken, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sektörün yasal bir alt yapıya kavuşturulmasının önemine dikkat çekti.